Yağ alma hakkında merak edilenler

Liposuction yani herkesin bildiği söylemiyle ‘yağ alma’, son dönemde çok fazla tercih edilen bir işlem. Özellikle kilo vermekte ve diyet yapmakta zorluk çeken, daha fit ve sportif gözükmek için acele eden kişiler, bu işlemi adeta bir “sihirli değnek” gibi görüyor. Çünkü liposuction yanak, gıdı, kol, sırt, bel, göbek ve basen bölgelerinde iki bedene kadar incelme sağlıyor. Uygulamanın detaylarına hep birlikte bakmaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Yağ alma hakkında merak edilenler

◊ Liposuction kadınlara mı, yoksa erkeklere mi uygulanmalı?
- Liposuction uygulamaları çok uzun zamandır kadınların tercih ettiği estetik operasyonlarda ilk sıralarda yer alsa da son zamanlarda erkekler arasında da oldukça revaçta. Özellikle bir an önce vücut konturlarını düzeltmek isteyen kişiler için liposuction ideal bir işlem olarak görülebilir. Kadın vücudundaki östrojen hormonunun yağların bölgesel dağılımında etkin bir yapısı bulunur.
Kadınlarda yağlanma elma ya da armut vücut tipi şeklinde gerçekleşir. Elma tipinde; yağlanma öncelikle karın bölgesi, kol ve bacaklarda meydana gelir. Armut tipi yağlanmada ise basenler geniş, bel ve karın bölgesi ince olur. Yağlar kadınlarda yüz bölgesinde, özellikle gıdıda toplanır. Liposuction hem östrojen hormonu hem de kadınların yapısal özellikleri nedeniyle daha yağlı yapıları olduğu için büyük fayda sağlar.
Erkeklerde ise yağ salınımı daha düzenli olduğundan yağlar neredeyse her bölgede eşit denecek kadar düzenli yayılır. Aynı zamanda cilt altı dokusu ve yağları sert olduğu için liposuction daha zor yapılır ve daha az fayda sağlar.
Kadınlarda, yağlanan bölgelerde östrojenin yan etkisi olarak portakal kabuğu görünümü dediğimiz selülit yapılar görebiliriz. Selülit, cilt altındaki bağ dokusunun iltihabı olarak tanımlanır. En önemli etkeni östrojen hormonu olan selülit, kadınlara ait bir problemken erkeklerde görülmez. Erkeklerde görülmediği için de liposuction tedavilerinde selülite özel bir uygulama yer almaz. Selülit tedavisinde yağlı bölgelerdeki yağın alınması ve o bölgede cildi çeken bağların kırılması çok iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olur.
◊ Liposuction hangi bölgelere yapılır?
- Liposuction vücutta her bölgeye uygulansa da bacaklarda diz altı ve kollarda dirsek altına yapılması tercih edilmez. Çünkü sonuca etkisi olmadığı gibi çok fazla risk görülebilir.
Liposuction uygulamaları, yağların bölgesel olarak biriktiği alanlara yapılır. Böylece vücut genelinde fazla olan bölgesel yağlar hedef alınarak bir bütünlük sağlanır. Liposuction’da hiçbir zaman hedef kişiyi 2-3 beden inceltmek veya daha fazla zayıflatmak değildir. Liposuction, bölgesel yağların alınmasında etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinir.
Bu bir zayıflama yöntemi değildir. O nedenle en etkili sonuçlar, zayıf ancak bölgesel olarak yağlanmaları olan kişilerde alınır. Örneğin; 38 beden kıyafet giyen bir kişi basenlerindeki yağlanmadan dolayı 42-44 beden pantolon giymek zorunda kalıyorsa basen yağlarını liposuction’la alarak vücuduna kontur sağlamak gerekir. Başarılı bir liposuction uygulaması yapabilmek için de kişinin ideal kilosuna yakın olması ve vücudunun bazı bölgelerinde yağ birikintilerinin bulunması şartları aranır.
KİLO VERME AŞAMASI BİTTİKTEN SONRA
LIPOSUCTION YAPILMALI
◊ Liposuction hangi yöntemle yapılır?
- İlk liposuction uygulamaları “kuru teknik” dediğimiz yöntemle; bir kanülle yağların çekilmesi şeklinde yapılıyordu. Ancak bu teknikte liposuction sonrası cilt ve cilt altı dokularda kanama meydana geliyordu. Daha sonra “tümesan” modeli ortaya çıktı. Bu teknikte; yağ almadan önce cilt altı dokusu içine lokal anesteziyle sıvı veriliyor, bu sayede kanama ve ağrı olmadan fazla yağlar alınıyordu. Teknoloji ilerledikçe, yağların lazer ya da ultrasonik ses dalgalarıyla parçalanarak vakumla çekilmesi uygulamaları başladı. Bu tür parçalamalar, hem yağların daha çabuk alınmasını hem de liposuction sonrası ciltte sıkılaşma olmasını sağlıyor.
◊ Uygulama öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
- Liposuction öncesi kesinlikle ideal kiloda olunmalıdır. Kilo verme aşaması bittikten sonra liposuction yapılmalı ve bu süreçte spor kişinin aktif hayatında mutlaka yer almalıdır. Liposuction sonrasında bol hareket, diyet ve spora devam etmek büyük önem taşır. Özellikle diz içi, basen, bel bölgesindeki inatçı yağlar alındıktan sonra o bölgelerde hiçbir zaman eskisi gibi yağ birikimi normal şartlarda olmayacağı için ameliyat sonrası spor yapmak gerekir. Akdeniz tipi protein ve sebze ağırlıklı beslenme ile aktif bir spor hayatı, liposuction’la alınan yağların tekrar oluşumunu önler.

Haberin Devamı

Yağ alma hakkında merak edilenler

KÜÇÜK BÖLGEDE LOKAL GENİŞ BÖLGEDE GENEL ANESTEZİ
◊ Liposuction genel anesteziyle mi, yoksa lokal anesteziyle mi yapılmalı?
- Liposuction işleminde anestezi türüne uygulama alanına göre karar verilir. Eğer işlem küçük bir bölgeye yapılacaksa lokal anestezi, geniş bir bölgeye yapılacaksa genel anestezi altında yapılmalıdır.
◊ Liposuction’la alınan yağlar, daha sonra vücudun başka yerlerinde tekrarlar mı?
- “Liposuction sonrası diğer bölgelerde daha fazla yağlanma görülüyor mu?” Bu, herkesin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Liposuction’da kişinin vücudunda yağın fazla olduğu bölgelerdeki yağ hücrelerinin alınması gerekir. Yağ hücrelerinin sayısı doğuştan bellidir, zaman içinde bu hücrelerin hacmi artar. Hacim artışı o bölgelerde “lipodistrofi” dediğimiz yağlanmanın bozulmuş hali olarak görülür. Yağın alınması ile fazla olan bölgelerdeki yağ hücre sayısı normale getirilir. Eğer liposuction sonrası yağ alımı daha da artarsa, o zaman tüm bölgeler ve yağ alınan bölgelerdeki hücreler tekrar hacim kazanır.
◊ Liposuction sonrası normal hayat ne zaman başlar?
- Liposuction operasyonları sonrası normal hayata hızla dönülebilir. Özellikle işlem çok geniş bölgelere yapılmadığı zamanlarda normal hayata dönüş sürecinin daha hızlı başladığını söyleyebiliriz. İşlemin geniş bölgelere yapıldığı uygulamalarda ise birkaç gün istirahat etmek gerekir. Bu süreçte hareket ve masaj iyileşme sürecine olumlu etki eder.

Yazarın Tüm Yazıları