Tuzlaması, muhallebisi, sosu...

Kirazla vişnenin en olgun ve tatlı zamanı. Peltesini, reçel veya marmeladını yapabilir; tartta, dondurmada, salatada değerlendirebilir; yaprak sarması gibi zeytinyağlılarda da kullanabilirsiniz. Pazardan alınca hepsini yiyip bitirmeyin, birazını da ayırın; lezzetli ve pratik yaz tariflerim var.

Haberin Devamı

Yazın belki de en çok sevilen meyvelerinden kirazı bulmuşken hemen yemek istemeyenimiz yoktur sanırım. Benim dalından toplamayı, taze taze tatmayı en sevdiğim meyve olabilir. O kadar ki, küçükken her bulduğum kirazı kulağıma taktığım, sonra da kiraz şekilli küpelerimi hiç çıkarmadığım için yıllarca ‘kiraz küpeli kız’ olarak bilindim... Ama kendimi başına oturup hepsini yemekten alıkoyabilirsem yapmayı çok sevdiğim nefis kirazlı tariflerim de var.

Genelde reçetelerde kirazdan çok vişnenin kullanıldığına şahit oluruz. Aynı aileden gelen ve birbirine çok benzeyen bu iki meyve, aslında yaprakları, tat ve kokuları bakımındansa oldukça farklı... Kiraz, hepimizin bildiği gibi daha tatlı, vişneyse mayhoşluğuyla ünlü. Vişne daha az kaloriye sahip olsa da her ikisinin de besin değeri oldukça yüksek.

Haberin Devamı

NAPOLYON CİNSİ ÇOK SEVİLİYOR

Kiraz da vişne de, ‘prunus’ adı verilen erik ailesinin birer mensubu. Kirazın dış kabuğunun rengi beyaz ve sarıdan koyu kırmızı ve mora kadar uzanıyor. Ülkemizde de çok sevilen çeşitlerinden Napolyon kirazı, açık kırmızı ve sarı renklerde yetişiyor.

Her ne kadar dalından koparıp yemek en keyiflisi de olsa kiraz, kardeşi vişneyle birlikte likörden pelte, reçel ve marmelada, keklerden çeşit çeşit tartlara mutfakta pek çok farklı tarifte kullanılan bir meyve. Türk mutfağında yaprak sarması gibi zeytinyağlı yemeklerde bile kendisine yer buluyor.

Kirazın sapları ve vişnenin yaprağı özellikle çaylarda sıklıkla kullanılıyor. Ödem attırıcı etkisi öne çıksa da,
günde bir su bardağından fazla tüketilmemesi konusundaki uyarıları unutmamak ve kararında yemek lazım. Birazını mutlaka kenara ayırın. Çünkü muhallebiden tuzlama ve dondurmaya bitki temelli şahane yaz fikirlerim var.

KİRAZ TUZLAMASI

Tuzlaması, muhallebisi, sosu...

(2 büyük kavanoz)

NE LAZIM?

3 kg kiraz

2 su bardağı salamura kayatuzu

Su

NASIL YAPARIM?

Kirazların saplarını koparıp iyice yıkayın. Salamura için cam bir kavanoza bir kat kiraz (yaklaşık 1 avuç), bir kat da 1 yemek kaşığı kayatuzu koyun.

Haberin Devamı

Bu işlemi kirazlar bitene kadar tekrarlayın. Daha sonra üzerine kaynatıp soğumasını beklediğiniz suyu koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.

Serin ve doğrudan ışık almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. 15 gün sonunda kiraz tuzlaması hazır. Tavada kavurarak ya da turşu gibi sade tüketebilirsiniz.

KİRAZ SOSU

Tuzlaması, muhallebisi, sosu...

(500 ml)

NE LAZIM?

1 su bardağı kiraz veya vişne (çekirdeği çıkarılmış)

1 narenciyenin suyu ve rendelenmiş kabuğu 1 kabuk tarçın

1 fincan kırmızı şarap (opsiyonel)

1/2 su bardağı pudra şekeri

NASIL YAPARIM?

Bir gece önceden şekeri, çekirdeği çıkarılmış kirazların üzerine serpip dolapta bekletin.

Ertesi gün tüm malzemeleri orta ateşte bir tencereye alın. 15 dakika koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. 

Haberin Devamı

Koyulaşınca soğuması için ocaktan alın.

Soğuduğunda servis edebilirsiniz.

Dilerseniz cam bir kavanozda 1 haftaya kadar saklayabilir; tatlılarınızda, salatalarda ya da bitkisel et sunumlarında kullanabilirsiniz.

KİRAZ SAPLI ÇAY TARİFİ

(2 kişilik)

NE LAZIM?

20 kiraz sapı (yıkanmış, güneşte kurutulmuş)

1/2 kabuk tarçın

2 su bardağı su

3-4 damla limon suyu

NASIL YAPARIM?

Kiraz saplarını ve 2 su bardağı içme suyunu cezveye alıp orta ateşte kaynatmaya başlayın.

İçine kabuk tarçını ve birkaç damla limonu ekledikten sonra kaynayana kadar ocakta tutun.

Süzün ve ılındıktan sonra servis edin.

KİRAZLI MUHALLEBİ

Tuzlaması, muhallebisi, sosu...

(3 kişilik)

NE LAZIM?

1 litre bitkisel süt

Haberin Devamı

1 su bardağı kiraz (çekirdekleri çıkarılmış)

1/2 su bardağı Hindistan cevizi şekeri

1/2 çay bardağı un ya da pirinç unu

100 gr bitkisel yağ

1-2 damla vanilya özü

1 yemek kaşığı pirinç nişastası

NASIL YAPARIM?

Bitkisel sütü ve şekeri bir tencereye alıp altını açın. Şeker eridikten sonra pirinç ununu, nişastayı ve oda sıcaklığında bitkisel yağı ekleyip orta-kısık ateşte sürekli karıştırın. Vanilyayı da ekleyip pişirmeye devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra kirazları eklemeden önce karışımın bir kısmını kenara ayırarak iki renkli bir muhallebi de yapabilirsiniz.

Kirazları çok parçalamadan biraz ezerek muhallebiye karıştırın. 10 dakika daha karıştırmaya devam edin. Biraz dinlenmeye bırakın.

Haberin Devamı

İkiye ayırdıysanız kaba önce sade muhallebiyi dökün. 1 saat dolapta soğutun.

Sonra kirazlı muhallebiyi ekleyip tekrar dolaba koyun.

Buzdolabında en az 3-4 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

KİRAZLI-KARPUZLU DONDURMA

Tuzlaması, muhallebisi, sosu...

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

1 kg çekirdekleri ayıklanmış karpuz

2 su bardağı kiraz (dondurulmuş)

150 gr pudra şekeri

1/2 su bardağı su

1/3 demet taze nane yaprağı

1 adet lime (ya da limon) suyu ve kabuğunun rendesi

NASIL YAPARIM?

Suyu ve şekeri bir sos tenceresine koyup ara ara karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar kaynatın.

Soğuması için ocaktan alın.

Karpuz, kiraz ve lime suyunu mutfak robotunda pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice çekin.

Posasını ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün.

Hazırladığınız şeker şurubunu süzdüğünüz karışıma ekleyin.

Karışımı dondurma kalıplarına aktarıp uçlarına birer tahta çubuk yerleştirin. En az 1 gece dondurucuda bekletin.

Yazarın Tüm Yazıları