Ne çok seviyorum seni!

Bugünlerde soframdan eksik etmediğim patlıcanlı tariflerimi anlatacağım bu hafta size... Dördü de çok pratik üstelik... Ajvar sostan glütensiz fırın makarnaya, sotelenmiş patlıcandan patlıcan cipsine, hepsiyle bol bol övgü alıyorum.

Haberin Devamı

Patlıcan şu ara en sık kullandığım sebze. Kızartması, ızgarası, dolması, çorbası, salatası, sosu ve mezesiyle onu hemen her şekilde soframa dahil ediyorum. Kemer, Halkapınar, bostan, Kirmastı, Gönen gibi pek çok çeşidi olan patlıcanda favorim Kapadokya bölgesinde yetişen ayhan patlıcanı... Acılığı az, aroması da hafif meyvemsi olan bu patlıcanı özellikle kireçle yapılan patlıcan reçelinde kullanmanızı öneririm.

Patlıcan sayfalarca yazılacak kadar geniş bir konu ama bu hafta közlenmiş patlıcan ve kapya biberle yaptığım ajvar sosunu, patlıcanlı fırın makarnayı, sarımsaklı patlıcan soteyi ve patlıcan cipsini nasıl hazırladığımı anlatacağım.

Ne çok seviyorum seni

Ajvarı bol bol yapıp sıcak suyla steril ettiğim kavanozlara bölüştürerek saklıyorum ben. 2 iri patlıcan ve 16 orta boy kapya biberi közleyin. Fırında da yapabilirsiniz ama evde en iyi sonuç ocakta alınıyor. Sebzeler közlenince en az yarım saat bir poşette bekletin ki kabuklarını kolaylıkla soyabilesiniz. Soyduktan sonra sularının süzülmesi için bir süzgece koyup bekletin. 8-9 olgun domatesi soyup küçük küçük doğrayın. 1 büyük soğanı da yemeklik kıyın. Domatesler ve soğanı tencerede 3-4 dakika kaynatıp kıvam aldırın. Süzülen sebzeleri ince ince kıyıp tencereye ekleyin, 3 diş ezilmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 2 tatlı kaşığı tuz da katıp kısık ateşte 45 dakika pişirin, dibinin tutmaması için arada karıştırın. Pul biber ve karabiber eklediğim de oluyor bazen. Ateşten alıp soğuttuğum ajvarı robotta kısa süre, çok püre yapmadan çekiyorum ve kavanozlara dolduruyorum. Üzerlerine 50 gram sızma zeytinyağını pay edip kavanozun kapağını sıkıca kapatıyorum. İnternette farklı ölçülerle yapılan ajvar soslara denk gelebilirsiniz, deneye deneye ideal ölçüyü bulursunuz.
Gelelim sarımsaklı patlıcan soteye... İmambayıldıyla uğraşamadığım, hızla bir şeyler hazırlamak istediğim zamanlarda hep bu tarifi yapıyorum.

2 patlıcanı pijama şeklinde soyup iri halkalar halinde kesiyorum. 1 saat tuzlu suda bekletip süzüyorum, mutfak havlusuyla kuruluyorum. Çeyrek su bardağı zeytinyağını tencereye alıp ısıtıyorum.

Haberin Devamı

Ne çok seviyorum seni


PEMBE VE SALKIM DOMATESLE...

Patlıcanları 1 tatlı kaşığı deniz tuzu, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 1 çay kaşığı pul biberle sotelemeye başlıyorum. 7-8 dakika sonra 4 diş ezilmiş sarımsağı katıp 1 dakika sonra ocaktan alıyorum. Birer tutam kıyılmış maydanoz ve taze naneyle karıştırıp servis ediyorum. Bazen ocaktan almadan hemen önce bitkisel krema ekliyorum, bazen ılıtıp ay çekirdeği yoğurduyla karıştırarak meze gibi sunuyorum. Dilerseniz farklı yeşillikler de kullanabilirsiniz.

Glütensiz beslenenlerin de çok seveceği fırın makarnamdan da bahsedeyim. Ben bu tarif için mercimek unuyla yapılmış makarna kullanıyorum. 2 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. İnce ince doğranmış 4 diş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı pul biberi çok kısık ateşte 2 dakika soteleyin, aman dikkat sarımsaklar yanmasın! 6 domatesin rendesini (tercihen pembe domates ve salkım karışık) ekleyin, 5 dakika kaynatın. 2 tatlı kaşığı deniz tuzu ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edin. Varsa bu aşamada birkaç yaprak fesleğen de katabilirsiniz.

Başka bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. 200 gram istiridye mantarını iri iri doğrayın, 5-6 dakika pişirin. 1 orta boy patlıcanı ince halkalar şeklinde doğrayıp ekleyin ve hafif dişe gelecek şekilde, 3-4 dakika pişirin. O sırada makarnayı paket üzerinde yazan süreden 3-4 dakika daha kısa süre haşlayıp süzün. Makarnaları patlıcanlı-mantarlı karışıma ekleyin. Ilınmış domates sosuna 1,5 su bardağı rendelenmiş vegan mozzarella peyniri ve yarım su bardağı rendelenmiş bitkisel parmesan peynirini ekleyin. Makarna karışımını fırın tepsisine aktarın, üzerine peynirli domates sosunu dökün. Ben şık görünmesi için patlıcanları olabildiğince üste yerleştiriyorum. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yani yaklaşık 15 dakika pişirin, servis yapmadan önce 10 dakika dinlendirin.

Haberin Devamı

Ne çok seviyorum seni


Yeri gelmişken evde vegan parmesan yapımını da anlatayım. 100 gram kavrulmuş kaju, 70 gram besin mayası, 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1,5 çay kaşığı soğan tozu ve 1 çay kaşığı deniz tuzunu blender’da dura dura çekin. Dura dura çekmemizin nedeni krema kıvamını almasını engellemek. Bu toz karışımı tüm yemeklerin üzerine serpebilirsiniz.

Gelelim tatilde yola çıkarken veya gün içinde atıştırmalık olarak yanınıza alabileceğiniz patlıcan cipsine... Hazır patates cipslerinin çıtırlığını beklemeyin ama... 2 patlıcanı soyun, ince ince kesin. Bir kâseye alın, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuzla tatlandırın. Dilerseniz birer tutam kekik, kırmızı biber, kimyon, sarımsak tozu ve limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz tabii. Patlıcan dilimlerini tek sıra halinde yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Patlıcanlar altın sarısı rengi ve çıtır olmalı, ara sıra kontrol edin ki yanmasınlar... Patlıcan cipslerini fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yemeye hazır. Bu cipsi sofraya başlangıç olarak getirip bir dip sosla da sunabilirsiniz. Bitkisel yoğurtlu soslar, tahin ve limonlu bir sos veya guacamole sosla denedim, hepsini çok yakıştırdım.

Yazarın Tüm Yazıları