Gündem aynı tek fark kadınımızın hassasiyeti

ŞİMDİ çok popüler oldular ama ben ilk yazdığımda sadece küçük bir grup olarak İzmir sokaklarında pedal çeviriyorlardı.

Haberin Devamı


2013’te İzmirli tarih öğretmeni Sema Gür ve birkaç arkadaşı tarafından organize edilen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” şimdi 30 farklı ülkede, 150’den fazla şehirde düzenleniyor.
Resimaltı haber olarak giren haber artık gazetelerin manşetlerine taşınmış durumda.
Çorbada benim de tuzum olması çok mutlu ediyor.
Her yıl farklı bir temayla kadınlarımız pedal çeviriyorlar.
Bu yılki konu “egzoz kokusuna karşı mis kokulu kadınlar”dı.
Sema Gür ile ilgili ilk yazıyı 7 Haziran 2015’te yazmışım.
Baktım; Türkiye’nin gündemi, yaşadığımız konular, sorunlar aşağı yukarı aynı...
Tek fark var; o da kadınlarımızın toplumdaki ağırlığı biraz daha yükselmiş durumda.
Yeterli görmemekle birlikte bazı konularda toplumsal farkındalığın artmasını kadınlarımıza borçluyuz.
O yüzden 2015’te yazdığım yazıyı yine yayınlıyorum.

Haberin Devamı

Gündem aynı tek fark kadınımızın hassasiyeti


Yaratıcı bir hareket
çığlıklardan etkili

İLK haber önüme geldiğinde; “Bunu ancak İzmirli kadınlar yapar” dedim. Doğruydu. Sosyal medyada haberleşen, konuşan, yazışan onlarca kadın, en güzel kıyafetlerini giyip, süslenip bisikletlerine bineceklerdi. “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” yapacaklardı. Bu fotoğraf işte o gün çekildi. 22 Eylül 2013 tarihinde... Bir pazar günü kadınlarımız İzmir’den, “Kadın sokağa çıkarsa dünya da değişir” dedi. Buna gerçekten inanıyorum. Hangi iş olursa olsun, ona bir kadın eli değdiğinde akışı farklı oluyor, sonu herkesi mutlu ediyor. Kadınlarımız olmadığı zaman her şey yavan oluyor, hiçbir şeyin tadı olmuyor.
Hep söylüyorum.
Öylesine siyasi gündeme boğulduk ki, öylesine siyasetten başka bir şey konuşamaz hale geldik ki, hayatın bütün renkleri neredeyse unuttuk. Siyah ve beyaz arasında gidip gelmeye başladık. Hayat siyah ve beyazdan ibaret değildir. Griler de vardır, kırmızı da, turuncu da, mavi de, yeşil de...
Bu fotoğrafa her baktığımda işte bana bunu hatırlatıyor.
Siyaset dışında her şey çok güzel bu ülkede...
Ve bunu bize kadınlarımız hatırlatıyor, İzmirli kadınlarımız söylüyor.
Peki yüzlerce kadınımızı kim bir araya getirdi, bu fikri ortaya atan kimdi? O isim Sema Gür’dü.
Sema Gür, 1973 Bandırma doğumlu... 1997 yılından bu yana Özel İzmir Amerikan Koleji’nde tarih öğretmenliği yapıyor. Sadece 4 yıldır bisikletli yaşamın içinde kendisi...
Sema’ya göre Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, yılda bir yapılması planlanan bir bisiklet ve kadın etkinliği... Tur bir dikkat çekme eylemi... İlk tur 22 Eylül 2013 Pazar günü yapıldı. İkincisi 21 Eylül 2014’te gerçekleştirildi.
Sema Gür, “Bazen ufak ve yaratıcı bir hareket, büyük çığlıklardan daha etkili oluyormuş onu anladım” diyor.

Haberin Devamı


Bisiklet özgürlüğün simgesi

SEMA Gür, bu organizasyona başlamasını şöyle anlatmıştı.
“Kendi yaşanmışlığımdan yola çıkarak bu tur fikrini ortaya attım. Ben yaklaşık 38 yaşımda bisiklete binmeyi öğrendim. İlk başladığım zamanlarda bana yardımcı olan yakın arkadaşlarım olmasaydı cesaret edip de bisikletimle yollara çıkamazdım. Ben de İzmir kadınlarına cesaret vermek istedim. Çevremde 38 yaşımdan sonra nasıl cesaret edip de turlara gittiğimi soran çok kadın oldu. Çoğu insandan duyduğum ise bisikletlerinin balkonda, bodrumda çürümüş olduğuydu. Beni cesaretlendiren arkadaşlarım vardı, o zaman evlerinden bisikletlerini çıkarıp kadınları yollara dökecek bir şey yapmam gerektiğini düşündüm. Bisiklete binmeyi az bilen kadınlar da var olan turların erkek egemen tavrından yakınıyordu. Kadın sokağa çıkarsa dünyanın değişeceğine inanıyorum. Kadın sokağa çıkar, bisiklete binerse, çocuğu da biner. Onlar bisiklete binerse evin babası da biner. Neden bisiklet? Bisiklet özgürlüğün simgesidir. Türkiye kadınlarının özgürlük simgesi neden bisiklet olmasın? İstediğim kıyafetle, istediğim zaman bisikletimle sokağa çıkabilmeliyim. İnsanlar bu görüntüye alışmalı. Bu hareketin başlatılabileceği en uygun şehir de İzmir...”

Haberin Devamı


5 kadın bile gelmez
diye düşünüyordum

İLK organizasyondan bugüne 8 yıl geçti.
Ve dün Sema Gür’ü arayıp sordum; “Bu organizasyonun bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiş miydin?” diye...
“Beş kişinin bile geleceğinden emin değildim” dedi.
Ve ekledi;
“Bugün gelinen noktayı hayal etmem mümkün değil. Şimdi 150’den fazla şehirde, 30’dan fazla ülkede aynı anda yapılıyor bu etkinlik. Ve bu yıl dikkat çeken ve hoşuma giden yerler oldu. Örneğin Hakkari Yüksekova’da yapıldı. Diyarbakır’daki etkinlik de çok güzel oldu. Afrika’nın en geri kalmış ülkelerinden birinde yapıldı. Meksika’daki iki şehirde düzenlendi. Kadınlarımızın bir araya geliyor olması beni çok mutlu ediyor.”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu eminim daha da büyüyecek.
Sema Gür’e teşekkür ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları