Yerel boyut önemli

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından gelen itiraflar ve ifadeler, olayın boyutunun büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Darbe girişiminin ulusal ve uluslararası yönü günlerdir tartışılıyor.
Biz yerel boyutuna bakalım.
‘Yerel’ deyip geçmeyin. Bu yapının finansal yönden güçlenmesinde yerel unsurların etkisinin azımsanmayacak ölçüde olduğu ifade ediliyor

* * *
Geçtiğimiz hafta içi AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nda AK Parti’li yerel yöneticiler bir araya geldi.
İl Başkanı Nedim Yamalı gazetemize yaptığı açıklamada “Belediye başkanlarımızla yaptığımız toplantıda FETÖ mensubu olup belediyelerde halen çalışanlarla ilgili inceleme yapılmasını istedik, bir cadı avı başlamadı” ifadesini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek önceki gün CNN Türk’te Hakan Çelik’in konuğu olduğu programda ‘belediyede halen çalışan paralelciler’ oluğunu söyledi.
* * *
17-25 Aralık sürecinin ardından 3 buçuk yıl geride kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert söylemlerine rağmen tehlikenin boyutu ya tam olarak anlaşılamadı, geç kalındı ya da gerekli dirayet gösterilemedi.
Darbecilerin çılgınlığı tehlikenin boyutunu ortaya koyduktan sonra söylendiği gibi ‘cadı avına dönüştürmeden’, hukuktan sapmadan sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı.

Haberin Devamı

KRİTİK TESPİTLER

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi şehir plancısı Doç. Dr. Zafer Şahin’in darbe girişiminin ardından tespitleri hayli çarpıcı. “FETÖ’yü imar rantı palazlandırdı” diyen Şahin’in değerlendirmeleri şöyle:

* Son 15 yılda bu örgütün Türkiye içindeki kalkınmasının temel dinamiklerinden birisi imar plan değişiklikleri ve inşaat sektörü.
* İstanbul ve Ankara’daki kentsel ranttan büyük pay aldılar.
* Büyükşehirlerde yapılan imar planı değişiklikleriyle oluşturulan rantın belli gruplara aktarıldığı, bu grupların bir kısmının çoğunlukla belli cemaatlere mensup olduğu kuşkusunu hep ifade ettik.
* Elde edilen rantın bir kısmının bu cemaatlere ait okul, yurt ve diğer tesislerin yapımında kullanılacağı söylemi bu rant dağıtım mekanizmasının meşruiyetini oluşturdu.
* Bu kaynaklar öncelikle FETÖ’nün etki alanını genişletmek için kullanıldığı görülüyor. Oluşturulan kollamacı ve kayırmacı ağın piyasa aktörlerine sağladığı ayrıcalıkların farkına varan küçük sermayedarların önemlice bir kısmı bu ayrıcalıklara ortak olabilmek için ağa dahil oldular.
* İmar rantıyla palazlanan tek yapı FETÖ değil. Değişik cemaat yapıları, imar planı değişiklikleri ile yaratılan bu ranttan bir şekilde yararlandı. Denetim dışı ve kayıtsız sermaye birikim sürecinin serseri mayın etkisinin sadece kentleri ve ekonomiyi değil, günün birinde hepimizin yaşamını tehdit edebileceğini unutmamalıyız.

Haberin Devamı

SİYASET ESKİ DİLİNE DÖNMEMELİ

CHP içinde bir grup, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesini diline dolamıştı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün ‘birlik-beraberlik’ mesajı için Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle birlikte Beştepe’ydi.
Ne olacak şimdi?
Ya da düne kadar Kılıçdaroğlu’yla ilgili sert ifadeler kullanan Gökçek’in, “Sayın Kılıçdaroğlu’nu Kızılay’daki demokrasi nöbetine davet ediyorum. Gelirse bizzat ben takdim edeceğim” demesini eleştirecek miyiz?
* * *
15 Temmuz Türkiye için bir milat. Günlük çıkarlar ya da siyasi hesaplar için ayrıştırma dönemi sona ermeli, siyaset artık eski diline dönmemeli.

Yazarın Tüm Yazıları