‘Uyuşturucu ve fuhuşla ilgili tedbirleri sürekli denetliyorum’

2017.Üç gün sonra veda edeceğimiz... İyisiyle, kötüsüyle, hatıralarıyla geride bırakacağımız bir yıl artık bizim için.

Haberin Devamı

‘Uyuşturucu ve fuhuşla ilgili  tedbirleri sürekli denetliyorum’

“Ankara için 2017 nasıl bir yıl oldu?”
“Ankara’da 2018 nasıl bir yıl olacak?”
Bu iki sorunun yanıtı, Ankara Valisi Ercan Topaca ile yaptığımız sohbetimizin temel iki maddesiydi.
* * *
Vali Ercan Topaca; yeni yıl öncesi alınan tedbirlerin yanı sıra uyuşturucuyla mücadele ve asayiş uygulamaları başta olmak üzere kentin öne çıkan gündem konularında da önemli açıklamalar yaptı.
Göreve geldiğinden bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu ‘uyuşturucuyla mücadele’ çalışmalarını anlatarak söze başlayan Vali Topaca, şunları söyledi:

3 BİN 320 OLAY YAŞANDI

“Uyuşturucuyla mücadelede geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak derecede etkin olduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. Tutuklanan kişi sayısı da bu durumun en önemli göstergelerinden birisidir. 2017 yılında narkotik suçlarla ilgili olarak 3 bin 320 olay yaşandı. Bu olaylar kapsamında, 6 bin 289 kişi gözaltına alındı ve bu kişilerden bin 554’ü tutuklandı. Önceki yılların neredeyse iki katı. Bin 51 kilo esrar, 58 kilo eroin, 17 kilo kokain, 7 buçuk kilo bonzai, 204 bin extacy, 6 bin 610 kaptagon, 11 bin 691 tane sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Operasyonları günlük takip ediyorum. Cumhurbaşkanımızın da, Başbakanımızın da, İçişleri Bakanımızın da bu konuda bizlere talimatı var. Ankara ölçeğinde çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.

RİSKLİ BÖLGELERİ BELİRLEDİK

Haberin Devamı

Uyuşturucu ve fuhuşla ilgili Ankara’da riskli alanları belirledik. Parklar, caddeler, sokaklar... Ankara genelinde uyuşturucu ile ilgili riskli 287 nokta var. Bunların 107’si park, 99’u cadde, 44 bulvar, 37’si sokak. Her biri sürekli takibimiz altında. Fuhuşla ilgili de 25 ilçede 157 nokta belirledik. 35 park, 73 cadde, 23 sokak, 26 bulvar... Bu alanların bazılarında hem uyuşturucu hem de fuhuş birlikte var. Birinde tedbir aldığınızda diğeri de engelleniyor. Bir örnek vereyim: Sokaklara atılan fuhuş kartlarını tam kestiğimizi söylemek mümkün değil. Ancak, bu alanda ciddi mesafe kat ettik. Sivil ekiplerle takip edip kameralarla tespit ettik. Kızılay’da, merkezi yerlerde neredeyse kalmadı. 2017 yılı içerisinde 19 kişi fuhuş kartı atmaktan tutuklandı. Sivil ekiplerle takip edip kameralarla tespit ettik.”

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

“BİR yılda bin 554 kişi uyuşturucudan tutuklanınca ‘Artık alan satan olmaması gerekir’ diye düşündüğümüz oluyor. Bu sektör öyle kârlı ve öyle cazip bir sektör ki, ne kadar tutuklasanız da bu işi yapacak yeni kişiler bulunabiliyor. Altındağ ilçemizin Ulus ve İskitler bölgelerinde neden uyuşturucu ve fuhuş çok diye hep düşünüyorum. Bunun en önemli sebebi buralardaki metruk ve yıkılmış binaların çok olması. Kentsel dönüşümün de çok sağlıklı sonuçlandırılamadığı alanlar. Dolayısıyla fuhuş ve uyuşturucu burada kolay faaliyet gösterebileceği bir alan buluyor. Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse Altındağ Belediyesi’ni teşvik ediyorum ki, bu bölgelerdeki metruk binaların yıkımı bitsin, kentsel dönüşüm çalışmaları başlasın.
Son dönemde yıkılan bina sayısında önemli artışlar oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Tuna ve Altındağ Belediye Başkanı Sayın Veysel Tiryaki’yle toplantı yaptık. Bu alanlarda Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ve yıkımı Altındağ’a devretmesini teklif ettim. Belediye Başkanlarımız olumlu yaklaştı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu ayki toplantısında gündeme gelecek, sonrasında süreç daha da hızlanacak. Bu bölge temizlenecek. Aynı şekilde Hıdırlıktepe bölgesinde de 3 bin civarında bina yıkıldı.
Terör, uyuşturucu ve fuhuşu besleyen fiziki alanları ortadan kaldıracağız. Çocuklarımızı bunlardan uzak tutmamız çok önemli. Geçtiğimiz haftalarda bütün lise müdürlerini topladım. Kaymakamlar, milli eğitim müdürleri, emniyet müdürleri, jandarma komutanları da vardı. Bu konuda duyarlı olmaları talimatını verdim. 2018’de de bu yönde mücadelemiz kesintisiz sürecek.”

Haberin Devamı

AKŞAMLARI 7-8 KİLOMETRE YÜRÜYORUM

SPOR AMAÇLI DEĞİL TEDBİRLERİ TAKİP AMAÇLI

“Akşamları fırsat buldukça Ankara içinde 5-7 kilometre yürüyorum. Spor amaçlı değil aslında, aldığımız tedbirleri takip amaçlı oluyor. Geçen hafta sonu Kolej bölgesinden başlayarak Sıhhiye ve Ulus bölgesini yürüyerek dolaştım. Bazı noktalarda fuhuş kartları vardı, gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim. Uyuşturucu ve fuhuşla ilgili tedbirleri de sürekli denetliyorum. Uyuşturucu ve fuhuş konusundaki sorunları yüzde 100 çözdük diyemesek de çok ciddi mesafe kat ettik. Zaman zaman ‘hiçbir şey yapılmıyor’ gibi eleştriler yapılıyor. Bunlar haksız eleştriler, çünkü tedbirlerimizin bazısı hemen, bazısı orta ve uzun vadede çözüm getiriyor.”

Haberin Devamı

DİLENCİLERLE İLGİLİ 8 BİN İŞLEM

“Dilencilerle mücadele konusunda kurumlarla oluşturduğumuz sistem var. 2017 yılında çocuklarını dilenirken yakaladığımız bin 448 Suriyeli aileye tek tek ulaştık. Buna izin vermeyin bu şekilde olursa kamplara göndeririz şeklinde uyarı yaptık. 4 bin 901 çocuğu Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin merkezlerine yönlendirdik. Ayrıca 2 bin 500 kişiyi de dilencilik faaliyetleri dolayısıyla ülkemizin değişik illerinde bulunan kamplara gönderdik. Toplam 8 bin 849 işlem yaptık. Bunu besleyen toplumsal bir kültürümüz de var. Milletimiz hayırsever millet. Ben bunu mazeret olarak görmüyorum yine de her şekilde bunu engellememiz lazım.”

Haberin Devamı

KIZILAY KUTLAMALARA AÇIK MI?

Vali Ercan Topaca’ya “Kızılay bu yılbaşında kutlamalara açık olacak mı?” diye sordum.
Şu yanıtı verdi:
“Yeni yıl ile ilgili plan hazır. Bugünkü basın toplantısında detaylarını duyuracağım. Geçen yıl aldığımız tedbirlerden daha kapsamlı, daha etkili tedbirler alacağız. Vatandaşlarımızın yılbaşını rahat, huzurlu bir şekilde herhangi bir tehditten ve terör saldırısından uzak geçirmesi için geçen yıl aldığımız tedbirlerin benzerlerini alacağız. Bu kez daha etkili ve daha geniş alanlarda tedbir alacağız. Kızılay’daki kutlamaları değerlendiriyoruz, Cuma günü açıklayacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları