İsimlerin seçimi

Yerel seçim havasına yavaş yavaş giriliyor. Aslına bakılırsa kamuoyu açısından yavaş, partilerin içinde uzun süredir ‘hızlı’ devam eden bir süreç bu.

Haberin Devamı

İttifaklar seçimin kaderini etkileyecek, özellikle de İstanbul ve Ankara’da.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İstanbul’da aday çıkarmayacaklarını açıkladı ama Ankara için benzer bir cümlesi olmadı, en azından şimdilik. Ankara’da MHP yönetimi AK Parti’den ‘bir adım’ bekliyor. AK Parti’nin MHP’de olan Etimesgut ve Polatlı gibi ilçelerde atacağı adım Ankara Büyükşehir’deki ittifakın belirleyicisi olacak.

* * *

CHP’de aday adaylığı süreci başladı ama kafalar karışık. Yerel seçimde bazı illerde ittifak yapılabileceği belirtiliyor. Ankara ise kritik. İyi Parti-Saadet-DP bloğu yeniden harekete geçecek mi, yerel ittifak sağlanabilecek mi?

 

* * *

Yerel seçimin Başkent ayağını etkileyecek temel unsur ittifaklar kadar partilerin göstereceği adaylar olacak.
İttifak yapılsa da yapılmasa da bazı adaylar üzerinde doğal ittifaklar sağlanacaktır. İttifakların sağlanması yetmeyecek, doğru adaylar belirlenmediği takdirde partiler tabanlarını yönlendirmede güçlük çekecektir.

* * *

Haberin Devamı

Ankara’yı diğer kentlerden ayıran bir diğer özellik ise 2014 seçim sonuçlarında gizli. CHP ilk kez yüzde 40’ı ‘sağ tandanslı’ Mansur Yavaş’la aşabilmiş, Ankara seçmeni pek de partiye bakmadan tercihini yaptığını göstermişti.
Seçimin bugün için belirleyicilerine gelince...
Yerelden genele son olarak da Cumhurbaşkanlığı’na yürüyen Tayyip Erdoğan’ın Ankara tercihi olacak. Kulislerdeki gibi bir bakan ya da genel başkan yardımcısını mı tercih edecek yoksa Ankara’nın yerel denkleminden bir isimle mi yola çıkacak? CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin genel siyasetini de etkileyebilecek yerel seçimlerde 2014’te kıl payı kaçırdığı Ankara için yeni bir ittifak sürecine gidecek mi? Yeniden Mansur Yavaş’a yönelecek mi? Yavaş olmazsa ‘sağdan aday’ arayacak mı?

* * *

Bu zor soruların yanında Ankara’da seçimlerin kimi zaman yüzde 7 kimi zaman 27 olan milliyetçi bloğun kararına kilitlendiği unutulmamalı. Bu seçim partilerden çok isimlerin seçimi olacak.

-----------------------------------------İsimlerin seçimi

Haberin Devamı

KAPANMIŞ OLDU MU?

Daha önce de yazmıştım, yerel seçimin sonucu en merak edilen kenti Ankara olacak diye. Nitekim şimdiden hayli enteresan olaylar yaşamaya başlandı.

* * *

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile eski Başkan Melih Gökçek arasındaki polemik bir anda Türkiye gündemine oturdu.
Ne olmuştu, hızlıca hatırlayalım. Tuna, hafriyat gelirlerini aylık 30 bin liradan 15 milyon liraya çıkardıklarını açıkladı. Bu açıklama sonrası Gökçek döneminde hafriyatta usulsüzlük yapıldığı iddiaları ortaya atıldı. Tuna’nın açıklamalarına rakamlarla yanıt veren Gökçek, ‘Partime zarar vermeyeceğime inansam seni insan içine çıkamaz hale getiririm’ diyerek ağır ifadelerle yüklendi.

* * *

Haberin Devamı

Kamuoyunda iki başkanın bu şekilde atışmaları Tuna ve Gökçek’ten çok, yaklaşan seçim sürecinde AK Parti’ye zarar verir hale gelince önce Genel Merkez ve Ankara İl Yönetimi son olarak da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olaya müdahale etti. Dün gece yarısı Başkan Tuna sosyal medya üzerinden -pek de tarzı olmayan şekilde- olayın üstünü örten paylaşımlarda bulundu. Tuna’nın paylaşımının hemen ardından da Gökçek ‘yanlışın itirafı fazilettir’ diyerek Tuna’ya teşekkür mesajı attı.

* * *

7 Haziran’daki Melih Gökçek-Bülent Arınç arasındaki ‘parsel’ tartışmasını hatırlayın. O seçimde muhalefetin dilinden düşmemişti. Halef selef arasında bugün yaşananlar adaylar belirlendikten sonra gündeme gelmeyecek mi? Televizyonda başlayan süreç sosyal medya açılamalarıyla kapanmış oldu mu?

Yazarın Tüm Yazıları