Güvenlik için aydınlık lazım

Ankara’da, 28 insanımızı kaybettiğimiz terör saldırısının ardından güvenlik konusu yeniden masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun da katıldığı toplantıda ‘Başkent Güvenlik Eylem Planı’ hazırlanması kararlaştırıldı.
Başta parlamento ve siyasi binalar, meydanlar, devlet kurumları ile büyükelçilikler için özel önlemlerin alınması, polis sayısının artırılması olmak üzere Başkent için özel bir güvenlik planı oluşturulacak.
Ankara Garı saldırısının üzerinden 5 ay geçmeden Başkent’e yönelik ikinci saldırı, güvenlikle ilgili daha kapsamlı bir çalışma gerekliliğini ortaya koyuyor.

* * *
Saldırının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen aradı. Taşdelen, aynı zamanında saldırının gerçekleştiği Merasim Sokak’ın da bağlı bulunduğu ilçenin belediye başkanı..
Ve haliyle bölgeyi çok iyi biliyor.
“Deniz Bey elbette saldırı bunun yüzünden demeyeceğim ama bu kadar karanlık başkent olmaz. Başkent’in stratejik noktaları da meydanları da kapkaranlık” diyerek konuşmasına başladı Taşdelen ve şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz, Ankara’nın elektrik dağıtımını EnerjiSA yapıyor. 3-4 ay önce bana ziyarete geldiler. Kendilerine, ‘Genelkurmay, TBMM, bakanlıklar aklınıza neresi geliyorsa karanlık. Devam edin Eskişehir Yolu, Tunalı Hilmi ile Karum arası, Atatürk Bulvarı, Meclis parkı karanlık. Doğru düzgün aydınlatma yok’ dedim. ‘Haklısınız Başkan ilgilenelim’ dediler ama değişen hiç bir şey olmadı.
* * *
Türkiye’nin başkenti Ankara’nın merkezi Çankaya bile maalesef kapkaranlık. Saldırının yapıldığı Merasim Sokak da çevresi de aydınlatmanın yetersiz olduğu yerlerin başında geliyor.
Bırakın sokakları meydanı karanlık başkent olur mu. Gidin Kızılay’a... Gökdelenin etrafına, meydana bir bakın, kapkaranlık. Kızılay AVM’nin önünde büyük ışıklı bir reklam panosu var onun ışığıyla aydınlanıyor.
Sokak aydınlatmalarının yetersizliğiyle ilgili sürekli şikayet alıyoruz. Belediyeye bağlı sanıp bizi arıyorlar. Karanlığın olduğu yerde suç vardır, güvensizlik vardır. Başkenti aydınlatmayacaksanız nereyi aydınlatacaksınız?”
* * *
Taşdelen’in söylediği gibi aydınlatma yetersizliği bu tip saldırıların ana sebebi tabi ki değil. Ama kirli yapılanmaların karanlıkta emellerine daha kolay ulaşacağı tartışmasız.
Sadece terör saldırıları açısından bakmamak lazım. Başbakan Davutoğlu’nun sadece terör değil Başkent’teki asayiş ve uyuşturucuyla mücadele konusunda da brifing aldığı ifade ediliyor.
Kent aydınlatmasının genel kent güvenliğine de faydası tartışılmaz. Sokaklar karanlık, caddeler karanlık. Bırakın sokağı caddeyi meydanlar ve bulvarlar bile karanlık.
Hazır güvenlikle ilgili geniş çaplı bir çalışma başlamışken, Ankara’nın ‘karanlığına’ da bir çare bulunması gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

Güvenlik için aydınlık lazım

Haberin Devamı

ÇANKAYA’NIN ÜÇ SORUNU

Taşdelen’in, ‘Bize bağlı sanıp aydınlatmayla ilgili şikayetleri belediyeye iletiyorlar’ sözünün ardından sordum:
‘Size ulaşan şikayetlerde hangi konular üst sıralarda?’
İşte cevabı:
“Öncelikle bizim sorumluluğumuzda olmayan bölgelerin asfaltı konusunda şikayet geliyor. Sonrasında yine bizim sorumluluğumuzda olmamasına rağmen büyük uğraş verdiğimiz sokak hayvanları konusu geliyor. Diğerini de konuştuk zaten, aydınlatma meselesi...”

Yazarın Tüm Yazıları