Yapımı basit, tadı zengin

Kestane, bol ve besleyici olmasının yanı sıra uzun süre saklanabilmesiyle de İtalyan mutfağının en sevilen malzemelerinden biri her zaman... Castagnaccio, basitçe kestane unu, su ve zeytinyağından yapılan, enerji bombası, yassı bir kek. Farklı bölgelerin kendine özgü yorumlarıyla zaman içinde farklı tarifleri de gelişmiş...

Haberin Devamı

Geleneksel İtalyan mutfağının kalbindeki tatlı tariflerinden biri de ‘castagnaccio’ olarak bilinen basit ama son derece lezzetli kek. İtalya’nın, özellikle Toskana, Ligurya, Piyemonte ve Emilia Romagna bölgelerinin mutfak geleneklerine derinden işleyen bu tarif kestane unuyla yapılıyor. Tarihi antikçağlara, muhtemelen Roma dönemine kadar uzanıyor. Kestane İtalya’nın dağlık bölgelerindeki birçok yoksul topluluk için temel gıda maddesiydi. Bol ve besleyici, uzun süre saklanabiliyor olmasıyla tercih sebebiydi. Castagnaccio, orijinal haliyle kestane unu, su ve zeytinyağından yapılan, besin ve enerji sağlayan, basit, yassı bir kek. Zamanla her bölgede oraya özgü bir dokunuş eklenerek gelişip değişik tariflerle yapılmış. Geleneksel tarifi son derece basit ama lezzetleri karmaşık. Ana madde, doğal tatlı tadıyla bilinen kestane unu. Hamur genellikle su, zeytinyağı ve bir tutam tuzla karıştırarak pişirildikten sonra yoğun ama yumuşak bir doku oluşturuluyor. Kuru üzüm, çamfıstığı, ceviz ve biberiye gibi malzemelerle zenginleştiriliyor. İnce bir kek ve karakteristik olarak üst kısmı çentikli.

Haberin Devamı

Elbette günümüz mutfağında castagnaccio’nun çeşitli modern uyarlamalarını da görüyoruz. Bazı şefler geleneksel tarife çikolata, kahve ve hatta likör gibi malzemeleri dahil ederek farklı bir tat katıyor. Bu özel lezzeti siz de benim tarifimle deneyin istedim...

Yapımı basit, tadı zengin

CASTAGNACCİO (KESTANE UNLU KEK)

NE LAZIM?

250 gr kestane unu

50 gr esmer şeker

20 gr çam fıstığı

10 gr fındık

20 gr kuru üzüm

15 gr zeytinyağı

400 ml su

NASIL YAPARIM?

Çamfıstıklarını yapışmaz tavada veya fırında kızartıp kuru üzümleri ılık suya koyun. Kestane ununu eleyin ve topak olmaması için sürekli karıştırarak suyu, şekeri ve zeytinyağını ekleyin. Hamur kıvamına göre su miktarını arttırabilirsiniz. Hamur ne çok kalın ne de çok sıvı olmalı. Kuru üzüm ve kavrulmuş çamfıstıklarını katıp karıştırın.

Tavayı zeytinyağıyla yağlayıp karışımı dökün. Üzerini fındık, çamfıstığı, biberiye ve isterseniz daha fazla kuru üzümle süsleyin. Biraz zeytinyağı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Yüzey, çatlarsa endişelenmeyin, bu normal, afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları