‘Sivas 58, biz bu işte tekiz’

Başlıktaki cümleyi Sivas’ta sık sık duydum ve bu eğlenceli lafı çalmadan duramadım. Şaka bir yana, bu kentin Türkiye’nin en özel mutfaklarından birine sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle malzemesinden yapımına benzerlerinden ayrılan öyle nefis bir köftesi var ki bence bundan sonra favori tariflerinizden biri olacak.

Haberin Devamı

Ahh Sivas mutfağı! İç Anadolu Bölgesi’nin en şahane yemeklerine ve tatlılarına sahip mutfaklardan biri. Bölgeyi ziyarete gidenleri o kadar güzel yemekler bekliyor ki tıka basa doymaya hazır olmanız lazım. Bu mutfağın lezzetlerine civardaki diğer şehirlerde rastlamak pek mümkün değil. Çünkü Sivas’ta Arnavut ve Bulgar mutfaklarının etkisi çok büyük.

‘Sivas 58, biz bu işte tekiz’

Sivas yöresinde iklim koşulları sebebiyle tarımdan çok hayvancılık ön plana çıkmış. Bu durum da sofralarına genellikle et ağırlıklı yemeklerin hâkim olmasına yol açmış. Yani bu şehirde ete doyuyoruz, özellikle de kuzu ve koyun etine... Sivas’ta yapılan köftenin en önemli özelliğiyse bölgede yetiştirilen hayvanların etinin kullanılıyor olması. Lezzet için sırt, kaburga veya kol etinden çekilmiş kıyma tercih ediliyor. Diğer köftelerden farklı olarak daha geniş ve ince şekil verilen Sivas köftesi, kendi yağıyla pişiriliyor. Ayrıca bu köfteye baharat da katılmıyor. Baharat eklenmemesinin nedeni yiyen kişilerin etin lezzetini daha iyi alabilmesini sağlamakmış bu arada...

Haberin Devamı

Sivas köftesinin tadına bakmak isteyenlere benden tavsiye, hiç vakit kaybetmeden Sivas’a doğru yola çıkmaları. Çünkü yerinde yemek çok ayrı bir keyif veriyor. Ayrıca şehrin yemekleri kadar tarihi güzelliklerinden de etkileneceğinize eminim.

YUMURTA KATILMIYOR

Peki, geleneksel Sivas köftesi nasıl yapılır? Size öğrendiğim tüm püf noktaları ve gerekli malzemelerle birlikte kendi tarifimi vermek istiyorum bu hafta. Bu köftenin kendine has en belirgin özelliği sadece et ve tuzla hazırlanması... Püf noktasıysa kullanılacak etin seçiminde. İçine yumurta konmayan bu köfteyi yaparken etin kalitesi kadar köftenin iyice yoğrulması da çok önemli.

Favori yemeklerinizden olacağına inanıyorum. O zaman hem şehre gideceklere hem de evde yapmayı deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

SİVAS KÖFTESİ (10 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 1 kg et (Sığır, düve veya koyunun karın eti de olabilir)

* Domates

* Sivribiber

* Tuz

‘Sivas 58, biz bu işte tekiz’

NASIL YAPARIM?

Haberin Devamı

* Eti iri iri doğrayıp tuzlayın. Temin edebilirseniz, Sivas tuzlalarından çıkarılan yerli tuzu kullanmanızı öneririm. Tuzladığınız eti buzdolabında ağzı kapalı şekilde ertesi gün öğleye kadar bekletin.

* Beklemiş eti varsa kıyma makinesinde çekin. Makineniz yoksa kasabınızdan da isteyebilirsiniz. Kıymayı buzdolabında
24 saat daha bekletip tekrar çekin.

* Kıymayı iyice yoğurun. Elinizle 5-6 santim çapında, kalınlığı 0.5 santim olacak şekilde ince köfteler hazırlayın.

* Izgarada pişirin. Izgara sivribiber ve domatesle birlikte pide üzerinde sunun. Kışın ete, bayat iki dilim somunun içi, yazın biraz un ve toz kırmızı biber katılabiliyormuş. Siz tercih ediyorsanız ekleyebilirsiniz. Ama un ve toz biberin tuz miktarıyla aynı olmasına dikkat edin.

Yazarın Tüm Yazıları