Bu tarif annemden bana, benden oğluma...

Annem öğretmen olmasına rağmen bana ve kardeşlerime yemek hazırlamak için hep vakit yaratırdı. En önem verdiği konuysa geleneksel yemekleri bize öğretmekti. Eğer bana o günlerden, unutamadığım bir tatlı sorarsanız vereceğim isim değişmez: Graffe…İtalya’da özellikle gece yenen bu tatlı nasıl yapılıyor, anlatacağım.

Haberin Devamı

Oğlum Zeno’yla yemek yapmayı ne kadar sevdiğimi her defasında dile getiriyorum. Onunla hem yemek yapmayı hem de yeni tatlar denemeyi çok seviyoruz. Birlikte yarattığımız tariflerin ve kurduğumuz sofraların tadı benim için hep başka oluyor. Ama her şeyden çok sevdiğim bir konu var ki, o da annemin bana hazırladığı tarifleri oğluma hazırlamak...

Bu tarif annemden bana, benden oğluma...

Çocukluğum İtalya’nın Floransa bölgesinde geçti. Annem öğretmen olmasına rağmen her zaman bana ve kardeşlerime yemek hazırlamak için vakit yaratırdı. Ne kadar yorgun olursa olsun bizi düşünmeyi hiç ihmal etmezdi. Onun en önem verdiği konuysa geleneksel yemekleri bize öğretmek ve sevdirmekti. Eğer bana o günlerden, çocukluğumun unutamadığım bir tatlısını sorarsanız vereceğim isim değişmez: Graffe...

Haberin Devamı

MasterChef Türkiye’de annemle birlikte hazırladığımız bu tatlıyı görünce donut sanmış olabilirsiniz. Şekil olarak benziyor ama arada fark var. Geleneksel reçetede hamura patates püresi de eklenir. Patatessiz yapan da çok. Mesela biz programda patatessiz yaptık ve biraz portakal kabuğu rendesi ekledik. Yaş maya, bu tarife lezzetini veren diğer unsurlardan biri... Yaş maya kesinlikte bambaşka bir tat katıyor.

Graffe aslında kökü Avusturya’ya uzanan bir tatlı. Hikâyeye göre Viyana’da saray aşçılarından Cecilia Krapf, bir hamur parçasını yağ dolu bir tavaya düşürmüş ve sonrasında ortaya çıkan hamurun tadını çok beğenince krapfen adını verdiği bu lezzet ortaya çıkmış. Krapfen’in ünü Napoli’ye kadar yayılmış ve Napolili şefler tarifi değiştirmiş. Zamanla İtalya’da karnaval gibi özel günlerde hazırlanan, pastanelerin gece pişirdiği, gece yenen bir tatlıya dönüşmüş. Bugün Napoli sokaklarında sık sık denk gelebilirsiniz. 

Graffe’yi çikolata sosuyla yiyen çok. Hadi gelin hep birlikte benim çok sevdiğim bu tatlının tarifine bakalım.

GRAFFE (4 kişilik)

NE LAZIM?

500 gr un (yarı yarıya böreklik un ve 00 tip un kullanabilirsiniz)

200 gr patates

50 gr toz şeker

3 yumurta

1 paket yaş maya

50 gr tereyağı

Haberin Devamı

100 ml ılık süt

Bir tutam tuz

Kızartmak için;

Sıvıyağ

Üzeri için;

Toz şeker

Pudra şekeri

NASIL YAPARIM?

Patatesleri haşlayın. Haşlanınca kabuklarını soyup iyice ezin.

Unu tezgâha alıp ortasını çukur yapın. Ortaya şeker, yumurta, bir tutam tuz, patates püresi ve oda sıcaklığındaki tereyağını koyun.

Yaş mayayı süt içinde eritin. Eriyen mayayı sütle birlikte azar azar çukura dökün. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak güzel bir hamur elde edin. Hamuru bir kaba alıp üzeri kapalı şekilde 1 saat bekletin.

* Hamur mayalandıktan sonra yoğurun. İyice yoğurduktan sonra kabarması için yine üzeri kapalı şekilde bekletin.

* 20 eşit parçaya böldüğünüz hamurları iki elinizle rulo şeklinde yuvarlayın. Hamurun iki ucunu birbiri üzerine kapatarak şekil verin. 

Haberin Devamı

Hamurları kızgın yağa atıp kızartın. Kızartma işlemini yaparken kepçe yardımıyla üst yüzeyinin de ıslanmasını sağlayın. Her bir yüzü 1-2 dakika içerisinde kızaran hamurları kâğıt havlu üzerine alın.

Toz şeker ve pudra şekerini bir kapta karıştırın. Hamurları bu karışıma bulayın. Dilerseniz çikolata sosuna da batırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları