Rusya pazarında biz de varız

Kimya UR-GE Projesi’nde yılın son durağı Moskova oldu.

Haberin Devamı

Toplamda 18 firmanın bulunduğu UR-GE’de, Moskova ziyaretine 10 firma katılırken, Kimya Sektör Konsey Başkanı İlker Duran, heyete başkanlık yaptı.
Kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerek dış ticarette önemli bir role sahip.
Kimya sektöründen ham madde kullanılmaksızın üretilen çok az sayıda ürün bulunuyor. Dolayısıyla da UR-GE kapsamında yer alan firmaların ürün yelpazesi birbirinden çok farklı.
Coğrafi yakınlık Türkiye-Rusya ticari ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli avantaj sağlasa da 2016’ya kadar düşüş gösteren Rusya’ya ihracat, 2017’de yükselerek 2.7 milyar doları buldu ve yaklaşık yüzde 60 arttı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre kimya sektöründe Rusya 2017’de tüm ülkelerden 4,7 milyar dolar ithalat yaptı. Almanya tedarikçilerde birinci olurken, Türkiye 17. sırada yer aldı.
Tam da bu noktada BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen Moskova ziyareti, ikili işbirlikleri için önemli bir kapı açtı.
İlk gün Rus firmalar kendi iş yerlerinde ziyaret edildi; ikinci gün B2B görüşmeleri ile daha çok firmaya ulaşıldı.
Bu ay da Rusya’dan gelecek alım heyeti ile ikili ilişkiler daha net sonuçlara ulaşacak.
Kimya Sektör Konsey Başkanı İlker Duran, ziyaretlerde UR-GE kapsamında birbirinden çok farklı firmaların buluştuğunu, Rusya ile ticaret yapmak istediklerini kaydetti.
Hem yapılan ziyaretlerdeki firma temsilcileri, hem ikili görüşmelere katılan firma temsilcilerinin ortak görüşü; “Sektör farklılıklarından dolayı, Türkiye’de iş yapabilecekleri firmaları ziyaret ya da bu firmalara ulaşma konusunda ellerinde çok fırsat bulunmadığıydı. Bu yüzden Rusya programının kendilerini çok memnun ettiği ve ikili iş birlikleri açısından kapı açtığı” yönünde.
Hem ziyaret eden, hem ziyaret edilen firmaların da görüşlerinden de yola çıkarak, gerçekleştirilen UR-GE projeleri, yeni pazarlar bulmak, yeni müşterilerin portföylere eklenmesi adına önemli.
Kimya UR-GE Projesi kapsamında daha önce Güney Afrika, Kenya, Romanya, İran ve Bulgaristan’a yapılan ziyaretlerde ilk aşamaya göre güzel sayılabilecek ticaretler gerçekleştirilirken, Rusya gibi avantajlı bir pazardan da olumlu dönüşlerin olması mümkün görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları