Cansel Oruç

İhracatın tamamı yeniden Bursa’dan

27 Şubat 2019
Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB), Ocak ayındaki ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 2,24 artarak 2 milyar 414 milyon dolar oldu.

UİB geriye dönük 12 aylık dönemde de ihracatını yüzde 10,67 artırarak 32.9 milyar dolar rakamına ulaştı.
Aralık ayında ise yüzde 0,37 artışla 2 milyar 591 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti.
2018 yılında da UİB, kendi açıklamasına göre kendi rekorunu kırarak yüzde 12,09 artışla 32.8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştı.
Rekorları görünce doğal olarak biz de gözümüzü Bursa rakamlarına çevirmiştik.
Fakat Bursa rakamları hiç de iç açıcı değildi.
***
Aralık ayı Bursa ihracatında yüzde 23,65’lik bir düşüş görünüyordu.

Yazının Devamını Oku

Dubai Türk Ticaret Merkezi Mart ayında hizmete giriyor

7 Şubat 2019
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ticaret Bakanlığı destekleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda yürütülen Türk Ticaret Merkezleri (TTM) projesinde paydaş olarak gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalara Dubai’de Türk Ticaret Merkezi açma çalışmaları ile ilgili geçtiğimiz hafta 70’e yakın firmaya lansman yaptı.

***
Lansman sonrasında BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı ve aynı zamanda projenin Küresel Fuar Acentesi ile birlikte sorumluluğunu yürüten Murat Bayizit’ten yapılacaklar, hedefler gibi birçok konuda bilgi aldık.
Öncelikle BTSO’nun paydaş olduğu New York’un ardından ikinci Türk Ticaret Merkezi projesi olduğunu ve ilk proje paydaşı olduğunu hatırlatarak başlayalım.
Yenileri için de hazırlıklar yapılıyor.
***
Proje ile ilgili soruları içtenlikle cevaplandıran Murat Bayizit, “Geçen hafta Bursa ve Türkiye’den 70 gıda firmasının katılımı ile lansmanımızı yaptık” dedi.
Dünya Ticaret Merkezi’nin ikinci katında 250 metrekarelik bir alanda tamamen süpermarket konseptinde bir yer hazırlanacağını söyleyen Bayizit, “Dünya Ticaret Merkezi’nin ikinci katında diğer TTM’lerden farklı olarak iç dizaynda sunumu öne çıkardık, bir süpermarket havası oluşturuyoruz. Firmaların ürünlerini bir bütünlük içinde sunsun istedik. Çapraz ilgiler de olabilir dedik. Bisküvi bakan bir firma diğer ürünleri de görsün. Bunun yanında toplantı odaları, B2B görüşmelerinin olacağı odalar, ofis alanları olacak. Biz 20 firmaya hizmet versin istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yazının Devamını Oku

Bursa turizmde hak ettiği yere gelebilecek mi?

25 Aralık 2018
UNESCO mirasında yer alması, dağı, denizi, ovası, tarihi, termali, sporu, sağlık alanındaki gelişmişliği ile turizmin neredeyse her alanında önemli bir altyapıya sahip, 11 bin 500 metrekare, 3 milyon nüfus, 17 ilçe ve 1058 mahalleden oluşan şehir Bursa.

Bu kadar önemli donelere sahipken, turizmden bir o kadar da az pay alan bir kent.
Uludağ’ı sadece kış aylarında kullanabilen ve 12 ay turizme maalesef henüz açamayan bir kent...
Otellerde geceleme oranlarını 2 geceye hala çıkartamamış...
Tabii ki bu güne kadar olmayanlar, bundan sonra da olmayacak anlamına gelmiyor.
2018 yılını bitirip, 2019 yılına girerken aslında turizmle ilgili atılan adımlar da umut verici.
Öncelikle 2008 yılında kurulan fakat bugüne kadar bir arpa boyu yol alamayan Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’nin 2018 yılı son meclis toplantısında, bugüne kadar faaliyetlerini Valilik başkanlığında yürüten Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’nin başkanlığına Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş seçildi.
Tebdili mekanda ferahlık vardır diyerek, yaşananların güzel şeyler getireceğini düşünüyorum.

Yazının Devamını Oku

Rusya pazarında biz de varız

5 Aralık 2018
Kimya UR-GE Projesi’nde yılın son durağı Moskova oldu.

Toplamda 18 firmanın bulunduğu UR-GE’de, Moskova ziyaretine 10 firma katılırken, Kimya Sektör Konsey Başkanı İlker Duran, heyete başkanlık yaptı.
Kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerek dış ticarette önemli bir role sahip.
Kimya sektöründen ham madde kullanılmaksızın üretilen çok az sayıda ürün bulunuyor. Dolayısıyla da UR-GE kapsamında yer alan firmaların ürün yelpazesi birbirinden çok farklı.
Coğrafi yakınlık Türkiye-Rusya ticari ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli avantaj sağlasa da 2016’ya kadar düşüş gösteren Rusya’ya ihracat, 2017’de yükselerek 2.7 milyar doları buldu ve yaklaşık yüzde 60 arttı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre kimya sektöründe Rusya 2017’de tüm ülkelerden 4,7 milyar dolar ithalat yaptı. Almanya tedarikçilerde birinci olurken, Türkiye 17. sırada yer aldı.
Tam da bu noktada BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen Moskova ziyareti, ikili işbirlikleri için önemli bir kapı açtı.
İlk gün Rus firmalar kendi iş yerlerinde ziyaret edildi; ikinci gün B2B görüşmeleri ile daha çok firmaya ulaşıldı.

Yazının Devamını Oku

Kırsal turizme yönelmek iyi mi?

20 Kasım 2018
Son dönemde sanayi kentleri de turizme önem vermeye, bu konuda önemli çalışmalar yapmaya başladı ki, özellikle yurt dışından gelen turist sayısını artırarak, cari açığa katkı salama yolunda önemli adımlar var.

Dünyada genel turizm algısı sadece deniz ve tarih turizminden alternatif doğa ve kırsal turizme dönmeye başladı.
Kırsal turizm, Türkiye Turizm Strateji Planı 2023’ün hedefleri arasında yer almasına karşın, hala yaygın ve profesyonelleşmiş düzeyde değil.
Ki ülkenin arkeolojik, tarihî ve doğal kaynakları; yerel özellikleri ve kırsal turistik mekânların çokluğuna rağmen.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, “Alternatif mekân arayan insanların değişen talepleri ile kırsal turizm Türkiye’nin kırsal kalkınmasında önemli bir rol oynayabilir. Kıyılar ve başlıca turizm beldelerindeki ana akım turizme ek olarak Türkiye’nin yüksek doğal, arkeolojik, kültürel değerlerini tanıtması gerekmekte. Bunu, bahsi geçen yerlerdeki altyapıyı geliştirmeden başarmak olanaksızdır. Yeni konaklama tesisleri ve rekreasyonel alanlara ihtiyaç olduğu gibi hâli hazırda mevcut olan tesislerin de yenilenmeleri gerekmekte” diyor.
*
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme tedbiri içerisinde “Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri” (302-4) alt tedbirinin, kentin tanıtımı ve potansiyelinin kullanımı içerisinde ciddi bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ömer Berksun, Bursa Koordinatörlüğü olarak IPARD I dönemi (2013-2016) 6 Kırsal Turizm Projesi ve içinde bulunulan IPARD II döneminde son sözleşme imzalanan projeler dahil 4 Kırsal Turizm Projesi olmak üzere toplamda Bursa’da 10 proje destek verdiklerini kaydediyor.
Desteklerin sürdüğünü hatırlatan Berksun, “10 projenin toplam yatırım tutarı 17 milyon 360 bin TL, verilen hibe miktarı toplam 7 milyon 250 bin TL. İlimiz özellikle dağ bölgesi, İznik göl çevresi ve Mudanya gibi sahil ilçeleri gibi doğal güzellikler sahip. Türkiye’de oransal olarak yeşil alanlarını bu kadar sanayileşmeye rağmen koruyabilen nadir şehirlerden birisi. 2010 yılından 2016 yılı sonuna uzanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait veriler tesisleşme ve yatak kapasitesindeki ciddi yükselişi ortaya koymakta. Bursa’da bakanlık belgeli turizm konaklama tesislerinde 2016 yılı sonu itibariyle oda sayısı ilk kez 5 bini, yatak sayısı da 10 bini aştı. 2010-2016 döneminde kentteki tesis sayısı 45’ten 66’ya çıkarken oda sayısı 3 bin 109’dan 5 bin 95’e yükseldi. 2010 yılında 6 bin 335 olan yatak sayısı ise 2016’da 10 bin 394’e ulaştı. 2017’deki yatırımları da dikkate alırsak bu rakamın 11 bine dayandığını rahatlıkla söylemek mümkün” bilgilerini veriyor.

Yazının Devamını Oku

Farkındalık yaratalım

6 Kasım 2018
Çocuklar ve gençler geleceğimiz diyoruz her fırsatta.

Ama maalesef her çocuk eşit şartlarda dünyaya gelmiyor, ya da hayat şartları içinde eşit şartlarda olamıyor.
Bazı çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren lösemi hastalığı gibi tedavisi zor, ama imkansız olmayan hastalıklarla tanışabiliyor.
Evet tedavisi zor, ama imkansız olmayan bu hastalık türü için öncelikle erken teşhis, sonrasında ise moral çok önemli.
Yaklaşık 20 yıldır lösemili çocuklar için ışık olmayı ilke edinen Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), “Hayatımız çocuklarımız” sloganı ile 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda farkındalık yaratacak bir kampanyaya ev sahipliği yapıyor.
Kampanyanın amacı lösemili çocuklara umut olmak ve farkındalık yaratmak.
Çocuklar bir o kadar masum, bazen de bir o kadar acımasız olabiliyor.
Okulda birlikte eğitim aldıkları maskeli, lösemi tedavisi gören arkadaşları ile alay ederek, onlara yaptıkları kötülüğün farkına varmayabiliyorlar.

Yazının Devamını Oku

Bursa, TURQUALITY Destek Programı’nın neresinde?

10 Ekim 2018
Markalaşma, bir ülkenin kalkınmasında ve firmaların büyümesinde önemli bir rol oynuyor.

Özelikle de yurtdışında yapacağınız markalaşma, sizi rekabette bir adım öne taşıyor.
Bu anlamda 2004 yılında başlatılan TURQUALITY de firmalara önemli destekler sunuyor.
Programının odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer alıyor.
Aslında bu çok önemli bir dip not.
İhracat yapmak artık, teknoloji ile birlikte kolaylaştı.
Fakat si markalaşma yoluna gitmezseniz, bir süre sonra kenara çekilmek durumunda kalabilirsiniz.
Ayakların yene sağlam basması gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Birlik, beraberlik duygularını hatırlama zamanı

3 Ekim 2018
Bazen bir olay olur ve size unuttuklarınızı hatırlatır.

Sanırım tam da o günlerin içinden geçiyoruz.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Oda Sicil Müdürlüğü’nün oda kayıt verileri baz alınarak hazırladığı (Oda bulunan Gemlik, Orhangazi, İnegöl, Karacabey, M.K.Paşa, Yenişehir, İznik ilçeleri hariç.) Bursa’da açılan-kapanan firma sayılarına göre Eylül 2018’de açılan firma sayısı 312.
Bir önceki yılın Eylül ayında açılan firma sayısı ise 268.
Dokuz aylık rakamlara bakıldığında ise 2018 yılı açılan firma sayısı 3 bin 285.
Bir önceki yılın dokuz aylık verilerine göre açılan firma sayısı ise 3 bin 28.
Burada aslında çok da anormal bir durum yok.
Kapanan firma rakamlarına bakınca durum gerçekten de kötü.

Yazının Devamını Oku