Fonksiyonel tıpla sağlıklı yaşam

SAĞLIĞINIZIN ne durumda olduğunu öğrenip gelişebilecek problemleri önceden tahmin edebilmek için her yıl düzenli taramalardan geçmeniz şart. Sağlık riski analizlerinde de yavaş yavaş ‘fonksiyonel tıp’ ağırlıklı sağlık taramalarına yönelmemiz lazım. Bu taramalarda sadece hastalıkları araştırmak yerine, hücre, doku ve organların fonksiyonları da detaylı olarak inceleniyor. Daha doğrusu didik didik ediliyor. Fonksiyonel tıp sayesinde yeni, detaycı ve doğru sağlık taramaları devreye giriyor. “Beslenmenizi değiştirin yaşamınız değişsin” diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Opr. Dr. Zafer Beken, bakın neler söylüyor:

Haberin Devamı

 

BİRÇOK HASTAYA UMUT OLUYOR
Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi, kronik ağrı, sindirim bozuklukları, nörolojik hastalıklar, alerji, kolesterol, diyabet, cilt ve bağışıklık hastalıkları başta olmak üzere yüze yakın hastalıktan mustarip birçok hastaya umut oluyor. Her bir kişi için hastalığın kökeninde yatan ana nedenleri inceleyen fonksiyonel tıp sayesinde hem kronik, hem de bağışıklık sistemine bağlı birçok hastalık gerileyebiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye odaklanan fonksiyonel tıp, her hastanın genetik, biyokimyasal yapısı ve yaşam tarzıyla ilgili verileri toplayarak kişiye özgü tedavi planı uyguluyor.
Fonksiyonel tıp, sindirim sisteminin inceleme altına alınması ve sağlığımıza dokunan gıdaların saptanmasıyla birlikte bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin tamamlanması sonucunda hastalığın önüne geçilebilir bir süreci tanımlıyor. Fonksiyonel tıpta mecbur olmadıkça ilaçlara başvurmuyoruz. Bazı besin desteklerini kullanabiliriz. Vitaminler, mineraller gibi... Bunları da bilim ışığında, tek tek verilerine baktığımız nitelikli testler ışığında gerçekleştiriyoruz. Kronik hastalar klinik tedavi almaksızın iyileşebiliyorlar. Bunların en güzel örneği diyabet hastaları. İleri tedaviler alan, insülin kullanan hastaların dahi bu yaklaşımla ileri süreçlerde tüm ilaçlarını bırakıp hayatına diyabet tanısını ortadan kaldırarak devam edebildiğini gösteren vaka örnekleri var. Pek çok bağışıklık sistemi hastalığının da iyileştiğini gösteren örnekler elimizde mevcut. Bulaşıcı hastalıklardan korkup aylarca eve kapanıp korkarak yaşamaktansa bağışıklık sistemimizi güçlendirip daha özgür yaşamak mümkün. Bunun için de vücudumuzu iyi tanımak ve eksiklerini tamamlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

ANTİ-KANSER GENLERİ AKTİFLEŞİYOR
Fonksiyonel tıpta hastalıkların çözümü, beslenme değişikliği, uyku, sıvı alımı, hastanın basit gıdalarla lif alımını aksattığı durumlarda lifli gıdaların diyete eklenmesi, dokunan gıdaların tespit edilmesi ve bunların eliminasyonuyla mümkün. Bu süreci takip ettikten sonra hastalıkların teşhisinde laboratuvar testleriyle düzelmeleri takip ederiz. Kolesterol yüksekliği, obezite, yağ dengesizliği başta olmak üzere vücuttaki iltihabı gösteren parametrelerde büyük değişimler gözlenebiliyor. Bazı çalışmalarla da kanser genlerinin suskunlaşıp anti kanser genlerinin aktifleştiğini gösterilmesiyle bu sonuçların yaşam değişimiyle elde edilebildiği saptanmış. Bu gelişmeler elimizdeki klasik yöntemlerle sağlanamaz ama fonksiyonel tıp tedavilerinin sürece önemli bir katkısı. Hastalıkların çözümü için nedenlerinin ortaya konması, kök nedenin tespiti, bundan kaçınma ve korunma yöntemi ile kademe kademe hastalıkların çözümlenmesiyle kişinin iyileşmesi sağlanır.

Haberin Devamı


NELERİ KAPSAR?
Fonksiyonel tıp rehberliği.
Eliminasyon beslenme planı.
Besin destekleri ve süper gıda desteği.
Diyetisyenle öğün planlaması.
Lif düzenlemesi ve lif desteği.
Bağırsak mikrobiyomunun iyileştirilmesi.
Sağlıklı kilo verme ve obezite tedavisi.
Ağır metallerin uzaklaştırılması.
Uyku ve sıvı alımının düzenlenmesi.
Toksinlerden korunma.


NEYİ TEST EDİYORUZ?
* Yapay zeka destekli hücre içi mineral ve ağır metal analizi: Çok çeşitli mineralleri, ağır metalleri ve vitaminleri gösterir. Hangi mikrobesinlerin hücrelerimizde dengede olduğunu görmek için ışıkla ölçüm yapan bir yöntemdir. Hızlı, ağrısız ve kapsamlıdır.
* Gıda intoleransı testi: Vücudu etkileyerek hangi gıdaların hastalık semptomlarına neden olduğunu ve hangi gıdaların bağışıklık reaksiyonuna neden olduğunu gösterir. Vücudumuzun intoleransı bazı gıdalara karşı tepki verirse, bağışıklık sistemi savunma ve doku onarım işlevlerini yerine getiremeyebilir.
* Bağırsak mikrobiyota genom analizi: Mikrobiyotanın sağlığımızı nasıl etkileyebileceğine dair birçok kanıt vardır. Bağırsak sağlığında yanlış bir durum hisseden veya sağlığı için iyi bir şey yapmak isteyenler için bir mikrobiyota testi faydalıdır.
* Çok frekanslı segmental vücut kompozisyonu monitörü: Vücut kompozisyonu ölçümü, çeşitli klinik ortamlarda beslenme durumunu ve fiziksel uygunluğu değerlendirmek için faydalı bir araçtır.
Tam donanımlı kan, idrar ve radyolojik görüntüleme testleriyle de organ fonksiyon ve doku görünümleri analiz edilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları