Yorgunluk savaşçıları

Ilık ve güneşli bahar günleriyle birlikte artık, çok daha neşeli ve enerjik olmamamız için hiçbir neden yok gibi duruyor.

Haberin Devamı

Ancak bu güzel günlerde maalesef ki, her 3 kişiden biri kendini yorgunluk, bitkinlik, halsizlik ve mutsuz bir ruh haliyle mücadele ederken buluyor. Kaliteli bir gece uykusundan sonra bile, gün içinde uyuma isteği peşinizi bırakmıyor. Durum böyle olunca da enerji depolamak için şekerli atıştırmalıklar tüketip, fincanlar dolusu kahve ve çay içmeye çalışıyorsunuz. O zaman şimdi, bahar yorgunluğunun peşimizi bırakmadığı bu günlerde anlık enerji veren çözümleri bir kenara bırakalım ve gerçek enerji kaynaklarıyla tanışalım. Bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan bahar yorgunluğu, bitkinlik, enerji noksanlığı, isteksizlik, mutsuzluk ve uykusuzluk gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlıktır. Özellikle gün içinde yarattığı halsizlik ve motivasyon eksikliği birçok kişinin yaşam kalitesinin düşmesine de neden olur. Bu durumun ortaya çıkmasının en önemli nedeni ise mevsimsel değişimlerin bedensel ve ruhsal biyoritmimizi etkilemesidir. Kısaca belirtmek gerekirse bahar yorgunluğu, yeni mevsime uyum sağlamaya çalışan bedenimizin doğal bir tepkimesidir. Bu nedenle bahar aylarında sadece bedensel sağlığımızla değil, zihinsel ve ruhsal sağlığımızla da ilgilenmemiz gerekir. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri de yorgunlukla savaşan enerji deposu yiyecekler ile mutluluk hormonlarının salınımını artıran besinleri düzenli olarak tüketmektir.

Haberin Devamı

Yorgunluk savaşçıları

GERÇEK ENERJİ DEPOLARI ANANAS, KİVİ, ÇİLEK ÜÇLÜSÜ

Yorgunluk savaşçıları

İçeriğindeki fenolik, flavonoid ve C vitamini bulunan ananas, en zengin antioksidan kaynaklarından biridir. Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Yine potasyum ve C vitamini kaynağı olan kivi de sabahları ya da gün içinde tüketildiği zaman içerisindeki basit şeker sayesinde size anında enerji verir ve metabolizmanızın canlanmasına yardımcı olur. Antioksidan bakımından zengin olan çilek, yorgunluğa iyi gelen besinlerin başında gelir. Ayrıca ödemin atılmasına da fayda sağlar.

Haberin Devamı

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERDEN ASLA VAZGEÇMEYİN!

 Yorgunluk savaşçıları

Yeşil yapraklı sebzeleri, tüketmekten asla vazgeçmemelisiniz. Güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra zengin C vitamini kaynaklarıdırlar. İçerdikleri lifler, bağırsak hareketlerini de arttırır. Bu nedenle öğünlerinizde özellikle roka, nane ve maydanoz tüketmeye özen göstermelisiniz. A, C vitamini, niasin, potasyum ve liften zengin içeriğiyle sindirim sisteminin iyi çalışmasını ve toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran enginarı da haftada 2 kez tüketmeye özen gösterin. Gün içerisinde enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.

KARIŞIK KURUYEMİŞLERİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Yorgunluk savaşçıları

Özellikle gün ortasında enerjinizin bittiğini hissettiğiniz anda demir ve E vitamini zengini karışık kuruyemişlerden bir ara öğün yapabilirsiniz. Kuruyemişler, aynı zamanda şekeri enerjiye çevirmede rol oynayan magnezyum deposudur. Özellikle her gün 2 ceviz, 10 adet çiğ badem ya da 7 adet fındık tüketirseniz, yorgunluğunuzun da azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

RUHSAL SAĞLIĞIMIZ İÇİN BU 4 HORMONA DİKKAT!

Yorgunluk savaşçıları

Bahar aylarında yaşanılan mutsuzluk, isteksizlik ve motivasyon eksikliği belirtileri, ruhsal ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu durumla başa çıkabilmek içinse 4 önemli hormonun vücudumuzda salınımı artırmamız oldukça önemlidir.

1) Daha çok neşe için serotonin
Depresyon ve anksiyete sorunu yaşayanların çoğunda serotonin düşüklüğü gözlenmektedir. Çok serotonin, aynı zamanda daha çok keyif, neşe, güven duygusu, zindelik ve enerji demektir. Daha çok serotonin için beslenme listenize kabak çekirdeği, çikolata, peynir, yumurta, hindi eti, muz, çilek ile uskumru, sardalya ve palamut gibi balıkları ekleyin.

Haberin Devamı

2) Pozitif yaşamın sırrı endorfin
Pozitif, rahat ve huzurlu bir yaşamın sırrının endorfinde gizli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü beyninizdeki endorfin yoğunluğu arttıkça daha keyifli, huzurlu ve neşeli biri olursunuz. Endorfin hormonu salgılamanızı sağlayacak besinler arasında ise yemesi de keyifli olan çilek, muz, bitter çikolata ve dondurma yer alır.

3) Hayata bağlanmak için bol bol dopamin
Dopamin, insan vücudunda yeteri kadar salgılandığı zaman, kişiler kendilerini keyifli, güvende, hayata bağlı ve mutlu hissederler. Dopamin salgılamanıza destek olacak gıdalar arasında ise ton balığı, kırmızı et, hindi, tavuk, çilek, yaban mersini, karpuz, elma, muz, brokoli, karnabahar, ıspanak, yumurta, peynir çeşitleri ve ceviz yer alır.

Haberin Devamı

4) Sevgi ve hoşgörü için oksitosin
Oksitosin zihinsel süreçlerinize cömertlik, hoşgörü, sevgi yükleyen muhteşem bir kimyasaldır. Eksikliği oldukça yıpratıcıdır ve beraberinde yalnızlık, sevgisizlik hissi ve huzursuz bir ruh halini getirir. Beslenme listenize ekleyeceğiniz kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt ürünleri, fasulye, mercimek, sardalye, ton ve somon balıkları, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, muz, elma, çilek gibi meyveler ile melisa ve papatya çayları oksitosin salınımı arttırmanıza destek olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları