Tehlikeli ev kazalarına dikkat!

Ev kazaları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunları arasında. Farkında olmasak da aslında her yıl yaklaşık 20 bin kişi, düşmeler, yanıklar ve zehirlenmeler gibi ev kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

Maalesef evimizde basit bir kaza olarak gördüğümüz bu olaylar, ölümcül yaralanmalara neden olabiliyor. Her yaş grubunda görülmesine karşın özellikle çocuklar ve yaşlılar, ev kazalarından çok fazla etkileniyor. Oysaki bu kazaları, basit tedbirlerle önlemek mümkün.
Düşmeler, yanıklar, zehirlenmeler, yabancı cisim yutma ve kesikler, ev kazalarındaki ağır yaralanma ve can kayıplarının en önemli sebeplerden. Evlerde meydana gelen bu tip kazalar nedeniyle her yıl yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybederken, 21 milyon kişi de hastaneye başvuruyor. Tüm kazaların yüzde 25’ini de yine ev kazaları oluşturuyor. Acil servisteki ölümcül yaralanmaların yüzde 20’si ise maalesef yine ev kazalarından kaynaklanıyor. Basit tedbirlerle önlemenin mümkün olduğu ev kazalarına ise en çok yaşlılar ve çocuklar maruz kalıyor.

Haberin Devamı

Tehlikeli ev kazalarına dikkat

EN ÇOK BURKULMA VE KESİLME VAKALARINA RASTLANIYOR

Ev kazaları arasında en sık burkulma, incinme ve kesilme vakalarına rastlanıyor. İstatistiklere göre her 4 kazanın 1’i evinizin içinde yürürken meydana geliyor. Ev kazalarının yüzde 25’i de çocuklarla oyun oynarken gerçekleşiyor. 2016 yılında yayımlanan ve Türkiye’deki ev kazalarının incelendiği bir araştırma, kadınların mutfakta iş yaparken el kesilmesi nedeniyle sıkça acil servislere başvurduğunu göstermektedir. El kesikleri de çok önemlidir. Eğer kesilen bölgede deri açılmış ve kas yapısı görülüyorsa dikiş atılması gerekir. Eğer kan fışkırıyor ve duruyorsa, bu atar damarın kesildiğini gösterir. Böyle bir kesikle karşılaşıldığında hemen acile gidilmelidir. Çünkü atar damar kesilmesi ölümcül olabilir.

Tehlikeli ev kazalarına dikkat

YAŞLILARIN DÜŞMESİ ÇOK TEHLİKELİ

Araştırmaya göre ikinci sırada düşmeye bağlı ayak, omuz, el burkulmaları ve incinmeleri yer alıyor. Burada düşmenin veya çarpmanın etkisiyle bilincin gidip gitmediğini kontrol etmek önemli. Boyun darbe aldıysa, hastayı ani hareket ettirmemek gerekiyor. Düşen kişinin ağrısı, kanaması ya da duruş bozukluğu olup olmadığına bakmanız da önemli. Bunlarla ilgili bir sıkıntı yoksa hastaneye gidilmesine gerek yok. Ancak 65 yaş üstü kişilerde bu tarz düşmeler sonucunda uyluk kemiği kırılması yaşanabiliyor. O zamanda hastaların çok şiddetli ağrısı oluyor ve ayaklarını oynatamıyorlar. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman hastayı kesinlikle yerinden oynatmayın ve hemen ambulansa haber verin. Kanama varsa, kanamanın olduğu yere sıkıca bastırın ve ambulansı bekleyin.

Haberin Devamı

Tehlikeli ev kazalarına dikkat

DÜŞMELERE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

65 yaş üstü bir yakınınızla birlikte yaşıyorsanız mutlaka tedbir almanız gerekiyor. Merdiven kenarlarına korkuluk yaptırılması önemli. Merdivenlerde ışıklar kesinlikle olmalı. Gece evin holünü aydınlatabilirsiniz. Eğer küçük kilim ve halı kullanıyorsanız, bunların altına kaydırmazlar koymanız gerekiyor. Evde çocukların oyuncaklarını da gece mutlaka toplayın. Eğer mümkünse yatak başına gece lambası koyabilirsiniz. Özellikle mobilyaların keskin kenarlarını kapatmayı unutmayın.

KİMYASAL MADDE KULLANIRKEN DİKKAT!

Ütü, soba veya sıcak sıvı yanıkları ise en sık karşılaşılan üçüncü ev kazası şekli olarak listeye girmiş durumda. Elektrik çarpması, dumandan etkilenme, hayvan ısırığı, keskin cisim batması, göze kimyasal madde kaçması, böcek veya arı sokmaları da diğer ev kazaları arasında bulunuyor. Evlerimizde bulunan kimyasal maddeleri de çok dikkatli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Özellikle dezenfektanların göze kaçması, içilmesi veya solunması nedeniyle acil servise başvuranların sayısı da oldukça fazla. Ayrıca ilaçları, kimyasal maddeleri ve temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve kendi şişelerinde muhafaza etmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

YABANCI CİSİM YUTMASI HALİNDE NE YAPILMALI?

Çocuklarda en sık karşılaşılan ev kazası şekli ise yabancı cisim yutmalarıdır. Bu kazalar, gerçekten korkutucu olabiliyor. Çocuğunuzun boğazına bir şey kaçtıysa, sakın elinizi ağzının içine sokup, çıkarmaya çalışmayın. Sadece çocukların ayaklarından tutup kaldırın ve sırtından aşağıya doğru vurun. Çok büyük bir ihtimalle boğazındaki parça çıkacaktır. Erişkinlerde de kişinin arkasına geçip, iki göğüs arasındaki üçgen bölgeye elimizi koyup, hızlı bir şekilde aşağıdan yukarıya doğru bastırmaya çalışabiliriz. İlk yardım uygulamalarında doğru müdahale çok önemlidir. Çünkü doğru müdahale yapılmadığı zaman hastalara zarar verebilir, hatta ölümlerine neden olabilirsiniz.

Haberin Devamı

ZEHİRLENMELERDE NELER YAPILMALI?

Doğalgaz veya soba zehirlenmeleri de karşılaştığımız ev kazalarından biri. Böyle bir durumda ilk yapmamız gereken şey, kişileri hemen temiz havaya çıkarmaktır. Daha sonra camları açacağız ve yeri süpüreceğiz. Çünkü gaz, ağır olduğu için yere çöker. Bu nedenle süpürerek, gazı evden çıkarmak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları