Şimdi D vitamini stoklama zamanı

Deniz, kum ve güneş üçlüsü herkes için keyif ve huzur veren aktivitelerden biridir. Özellikle tüm yılın yorgunluğunu atmak için çıkılan tatillerin tadı ise bir başka olur. Ancak önlem almadan saatlerce güneş altında vakit geçirilmesi nedeniyle oluşan güneş yanığı, tüm bu güzel anları kâbusa çevirebilir.

Haberin Devamı

Şimdi D vitamini stoklama zamanı

Güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunmamız gerektiği bilmemiz ise bize huzurlu bir tatil geçirebilme olanağı sağlar. Ben de hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde güneş yanığına karşı nasıl tedbir alacağınızı, doğru güneş kreminin nasıl seçileceğini ve vücudumuz için çok önemli bir vitamin olan D vitamini sentezini arttırmak için ne zaman güneşlenmeniz gerektiğine kadar birçok faydalı bilgiyi bu hafta sizler için kaleme aldım.

Şimdi D vitamini stoklama zamanı

HANGİ SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKMALI?

Haberin Devamı

Güneş yanığı, cildin ultraviyole güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmasıyla oluşan geçici iltihaplanma yani cildin gösterdiği bir reaksiyondur. Ancak güneşin zararlı ışınlarının yanı sıra vücudumuzun D vitamini sentezi yapmasını sağlayan faydalı ışınları da vardır. Ultraviyole A, bizim için ne kadar zararlı ise ultraviyole B de D vitamini açısından bizlere yarar sağlar. Çünkü ultraviyole B, D vitamini salgısını da arttıran en önemli kaynaktır. Ancak kemik sağlığımız korumak ve D vitaminini arttırmak için öncelikle belirli saatlerde güneşe çıkmamız gerektiğini bilmemiz çok önemli. Çünkü ultraviyole B ışınları, cildimize 50 derece ve 90 derece açıyla geldiği zaman derimiz, D vitamini sentezleyebiliyor. Bizler bu açıyı ortalama 11.00 ile 14.00 saatleri arasında yakalayabiliyoruz.

D VİTAMİNİNİ ARTTIRABİLMEK İÇİN GÜNEŞTE KAÇ DAKİKA DURMALIYIZ?

Şimdi D vitamini stoklama zamanı

Güneşlenme süresi, şehirlere göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak bir dakika vermek mümkündür. Tam dakikayı öğrenebilmeniz için Türkiye Güneş Haritası’ndan bulunduğunuz şehir konumuna bakabilirsiniz. Normalde D vitamini sentezini arttırabilmek için 10 ila 20 dakika arasında güneşe maruz kalmamız gerekir. Ancak güneşlenirken sadece kollarımızı açmak ya da yüzümüze güneşin gelmesi yeterli değildir. Bunu mutlaka bikini ve mayoyla yapmanız gerekir. Eğer Akdeniz-Ege Bölgesi’nde yaşıyorsanız ortalama 10 dakika, Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde iseniz ortalama 20 dakika, Doğu Anadolu ya da İç Anadolu Bölgesi’nde yaşıyorsanız ortalama 25-30 dakika güneşlenmeniz gerekecektir.

Haberin Devamı

D VİTAMİNİ SENTEZİNİ ARTTIRMANIN YOLLARI

Şimdi D vitamini stoklama zamanı

Vücudumuzun D vitamini sentezini iyi yapabilmesi için haftada kaç kez güneşlendiğiniz de çok önemli. Çünkü haftada bir kez güneşe çıktığınızda maalesef ki, başarılı bir sonuç elde etmiş olmuyorsunuz. Ayrıca tüm vücudunuzun güneşe maruz kalması gerekiyor. D vitamini sentezini arttırabilmek için güneşte kaldığınız süreçte ise asla güneş kremi kullanmamalısınız. D vitamininin sentezlenip, kana karışması ortalama 48 saat sürüyor. Özellikle bu günlerde D vitaminin reaksiyonunu engellediği için kese yapmamanızı ve sıcak suyla duş almamanızı öneriyorum. D vitamini sentezini arttırabilmek için ayrıca bol su tüketmekte önemli.

Haberin Devamı

BRONZLAŞMA D VİTAMİNİ SENTEZİNİ ENGELLİYOR

Çok bronz ciltlerde ya da aşarı yanan ciltlerde D vitamini sentezi olmuyor. Onun içinde lütfen bronzlaşmayın. Eğer bronzsanız da D vitaminini arttırmak için güneş altında 20 dakika değil, daha fazla kalmaya özen gösterin. Ayrıca 70 yaş üstü kişilerin ve aşırı kilolu olanların da normal verilen sürenin üzerine 30 dakika daha ekleyip, güneşlenmeleri daha faydalı olacaktır.

GÜNEŞ YANIKLARINA DİKKAT!

Güneşte çok fazla kaldığımızda çoğu zaman güneş yanığı olduğumuzu hissetmiyoruz. Çünkü kızarıklık, ağrı, şişlik, su toplamaları veya sıcak basmaları genelde dört ila beş saat sonra ortaya çıkıyor. Yandığımızı fark ettiğimizde de tüm bu olumsuz belirtileri yaşıyor oluyoruz. Böyle bir yanık ortaya çıktığında genelde akşamları üşüme ve titreme gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor. İlerleyen aşamada ise kişi, bulantı veya kusma bulgularının yanı sıra baygınlık da geçirebiliyor. Böyle durumlarda mutlaka hekime başvurulmalı ve serum taktırılarak, cilde yanık kremleri sürülmelidir. Bu süreç içinde bol su tüketmek hatta maden suyu içmek de çok faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KREMLERİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Güneşten cildimizi koruyabilmek için sağlıklı güneş kremleri kullanmak çok önemlidir. Bu kremler, cildimize hasar veren ultraviyole A ışınlardan bizleri korur. Yetişkinler, yüzleri için 50 faktör, vücutlarına da 30 ya da 40 faktör olan güneş koruyucuları kullanabilirler. 1-3 yaş arası çocukların yüz bölgesine 100 faktör, vücutlarına ise 50 faktör kullanılmalıdır. 3 yaş üstü çocuklar için tüm bölgeye 30 faktör yeterli olur. Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucu kremi sürmek önemlidir. Ayrıca lütfen güneş kremi aldığınızda içeriğini okuyun. Eğer ürünün içeriğinde vücudumuza zarar veren kimyasallardan oksibenzon ve homosalat varsa bu kremleri almamanızı öneririm.

Haberin Devamı

GÜNEŞ YANIĞINA İYİ GELEN DOĞAL MASKELER

GÜNEŞ yanıklarıyla evinizde de kolaylıkla yapabileceğiniz doğal maskelerle mücadele edebilirsiniz. Bunun için orta boy bir salatalığın yarısının kabuğunu soyun ve rendeleyin. İçine bir yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı yulaf ezmesi ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip, karıştırın. Daha sonra cildinizin yanık olan bölgelerine sürün. Yüzünüze maskeyi sürdükten sonra da soyduğunuz salatalığın kabuklarını düzgün bir şekilde yüzünüze yerleştirin. 30 dakika bekletin. Sonra cildinizi su ile hafifçe durulayın ve daha sonra da papatya su ile tekrar yıkayın. Bu maske hem cildinizi nemlendirmeye yardımcı olacak hem de yanığın hızlıca iyileşmesini sağlayacaktır. Cildiniz yazın ayrıca detoksa da ihtiyaç duyar. En güzel detoks ürünü kahve telvesidir. Türk kahvesinin veya filtre kahvenin telvesini saklayın. Bu telveleri biriktirin ve hafif ıslatıp, cildinize sürün. 30 dakika bekledikten sonra durulayın. Bu detoks maskesini haftada bir yapmanız yeterli olacaktır.

DOĞAL BAKIM MASKESİ

Sarı hale gelen bir adet muzu alın ve ince ince dilimleyin. Muzun içine bir adet yumurtanın akını ekleyin. Daha sonra karışımın içine bir tatlı kaşığı zeytin yağı koyun. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Maskenizi yüzünüze sürdükten sonra 30 dakika bekleyin ve sonra yıkayın. Bu maske, cildin kök hücre ve kolajen sentezini arttırmaya oldukça destek sağlar. Önce detoks maskenizi yapıp, daha sonra bakım maskenizi uygularsanız, cildiniz çok daha sağlıklı bir görünüm kazanacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları