Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Marketlerden satın aldığınız her gıdanın sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söylemeliyim.

Haberin Devamı

Çünkü her gün sofralarınıza koyduğunuz, kahvaltılarda ve yemeklerin yanında masum olduğunu düşünerek tükettiğiniz birçok gıda, sağlığınızı bozarak, ömrünüzü kısaltıyor. Aslında zararları saymakla bitmeyen o kadar çok besin var ki, bunların hepsini bir yazıya sığdırmak pek de mümkün değil. Ancak bugün sizlerle paylaşacağım 10 gıdayı bile sofralarınızdan uzaklaştırmanız diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi ciddi hastalıklardan korunmanızı sağlayabilir.

1) MARGARİN

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Margarinler, en tehlikeli yağlardan biridir ve kesinlikle hayatınızdan çıkması gereken ürünlerin başında gelir. İçeriğinde birçok farklı yağı barındıran margarinlere katı olabilmeleri için ayrıca karbon da eklenir. Bu maddeler de sağlığımıza ciddi şekilde zarar verir ve kalp hastalıkları başta olmak üzere kanser gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarırlar. Antioksidan özelliği bulunmayan margarinler, iyi huylu kolesterolü düşürür, insülin direncini de artırır. ‘Ben margarin tüketmiyorum’ diyebilirsiniz ama mesela sabahları bir pastanenin önünden geçerken aldığınız simitlerin ve poğaçaların içinde margarin vardır. Siz fark etmeseniz de içeriğinde margarin olan birçok yiyeceği gün içerisinde tüketebiliyorsunuz. Bu nedenle unlu mamullerden uzak durmanızı öneririm.

Haberin Devamı

2) SALAM VE SOSİSLER

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Market reyonlarını süsleyen salam ve sosisler, bir et ürünü gibi görünse de aslında içerisinde sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunan işlenmiş etlerdir. Bunların normal etle hiçbir alakası yoktur. Bu ürünlerin yapımında kullanılan katkı maddeleri direkt olarak mide kanseri ve kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Yapılan bazı araştırmalar, günde sadece 40 gram salam ve sosis tüketenlerde diyabet riskinin yüzde 42 arttığını göstermektedir. Ayrıca çocukluk çağı lösemileriyle de ilişkili olduğu düşünülen gıdaların başında gelmektedir.

3) BULYONLAR

Haberin Devamı

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Gerek reklamlarında gerekse ambalajlarında bulyonların sanki et suyuymuş gibi lanse edildiğini görüyoruz. Ancak bunların et ile uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını ve tamamıyla katkı maddesi eklenerek üretildiklerini bilmenizi isterim. Yani bulyonları yemeğe eklediğinizde ağzınıza gelen tat, gerçek bir et tadı değildir. Özellikle bulyonların içeriğinde kullanılan monosodyum glutamat, oldukça tehlikeli bir maddedir ve beyin hasarına neden olabilmektedir. Monosodyum glutamat, sadece bulyonlarda değil hamburger köftelerinde de bulunabilir.

4) PATATES KIZARTMASI VE CİPSLER

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Patates kızartmasını kim sevmez ki, ancak bu sevgi sizi sağlığınızdan edebiliyor. Bitkisel sıvı yağda kızartmasını yaptığınızda da patatesiniz adeta kanserojen hale geliyor. Bu nedenle kızartmaların her türlüsünden uzak durmanızı öneriyorum. Cipsler ise tamamıyla büyük bir bela diyebiliriz. Bu ürünlerin içerisinde inanılmaz derecede katkı maddeleri kullanılıyor. Her yerde satılan ve özellikle çocukların sevdiği yiyeceklerden olan cipsleri kesinlikle hayatınızdan çıkarmalı ve çocuklarınızdan uzak tutmalısınız. Çünkü bu ürünleri yediğiniz zaman bağışıklık sisteminiz adeta alt üst oluyor ve bunun sonucunda da çok sık hastalanabiliyorsunuz. Erken yaşta kalp ve kanser hastası olma riskiniz artıyor. Ayrıca cipsin diğer bir kısmı da işlenmiş karbonhidrattan oluşuyor. Bu da başlı başına diyabet riskini artıran önemli bir etken.

Haberin Devamı

5) GAZLI VE ŞEKERLİ İÇECEKLER

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Dünya genelinde en yaygın tüketilen içecek olan kola, maalesef çok yüksek düzeyde şeker içeriyor. Az şeker içerenlerinde ise tatlandırıcılar kullanılıyor. Bunlar da metabolik sendrom ve diyabet riskini artırıyor. Ayrıca kolanın içerisinde kafein bulunabiliyor. Günde sadece bir kola tüketimi bile kalp krizi riskini 1.4 kat artırabiliyor. Diğer gazlı içecekler ve soğuk çaylarda da aynı sorun var.

6) MEYVE SULARI

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Meyve resimleriyle rengârenk ambalajlanan bu ürünlerin adına aldanmayın! Çünkü bunlar meyve suları değil. Bunların çoğunun içerisinde ciddi şekilde ağır metal bulunuyor. Ürünlerin etiketlerini okuduğunuzda çoğunun meyve nektarı olduğunu, glukoz veya fruktoz şurubu eklendiğini görebilirsiniz. Çocukların her gün bir tane meyve suyu tüketmesi dikkat eksikliğine neden olmasının yanı sıra bilişsel fonksiyonlarını da bozabiliyor. Vitamin değeri düşük ve şeker oranı yüksek olan bu içeceklerden de kesinlikle uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

7) MISIR GEVREKLERİ

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Hemen hemen her mutfağa giren ve çocukların üzerine süt dökerek yedikleri mısır gevrekleri de zararlı yiyecekler sıralamasında ilk ona girenlerden. Bunların içeriğinde ciddi oranda şeker, tatlandırıcı ve birden fazla katkı maddesi bulunuyor. Yapılan çalışmalar, mısır gevreklerinin diyabet ve hipertansiyon riskini ciddi şekilde artırdığını gösteriyor.

8) 3‘Ü 1 ARADA KAHVELER

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Kolay bir şekilde yapıldıkları için tercih edilen 3’ü 1 arada kahveler de sıralamaya giren ürünler arasında. İçerisinde süt, şeker ve kahve bulunduğu düşünülüyor. Ancak bunların içerisinde süt değil, doymuş yağlardan oluşan krema var. Ayrıca paketlerin içerisinde topaklanmayı önleyicilerden renklendiricilere kadar çok sayıda madde bulunuyor. Bu tarz kahvelerin yerine tamamen sade filtre kahve ya da Türk kahvesini içebilirsiniz. Ayrıca su ekleyerek kolay bir şekilde yaptığınız diğer hazır kahveler de bunlar kadar zararlı.

Haberin Devamı

9) HAZIR PİZZALAR 

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Pizzayı herkes sever ancak hazır pizzalar da uzak durulması gereken yiyecekler grubunda yer alıyor. Rafine un ve işlenmiş etlerin kullanıldığı bu pizzalar da sağlık düşmanı.

10) HAZIR ÇORBALAR

Ömrünüzü kısaltan 10 besin

Hazır çorbalar da birçok katkı maddesi içeriyor. Bu çorbalar her ne kadar mutfakta işinizi kolaylaştırsa da ömrünüzden de çaldıkları bir gerçek.

Yazarın Tüm Yazıları