Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmenin yolunun ‘kalp sağlığımızı korumaktan’ geçtiğini her fırsatta dile getiriyorum. Ancak kalp sağlığımızın öyle bir düşmanı var ki artık Avrupa genelinde salgın boyutlarına ulaşarak, sebep olduğu hastalıklarla milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor. Peki, bu düşman kim mi? Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra birçok kronik rahatsızlığın da ana nedenlerinden biri olan bu düşmanımız: Obezite!

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin geçen aylarda hazırladığı bir rapor, aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu gözler önüne serdi. Obezitenin Avrupa genelinde salgın boyutlarına ulaştığının ve obez sayısının yükselmeye devam ettiğini belirten DSÖ, ayrıca neredeyse her üç çocuktan birinin ya aşırı kilolu ya da obez olduğunu açıkladı. Rapor, maalesef ki ülkemizde de obezite salgınının tehlikeli bir şekilde artış gösterdiğini gözler önüne seriyor.

Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite


Verilere göre:
* Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66.8’i fazla kilolu
* ‘Obez’ olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32.1
Bu rakamların gerçekten endişe verici olduğunu söylemeliyim. Bu nedenle obezitenin sadece estetik bir sorun olmadığının anlaşılması, birçok hastalığın yanı sıra özellikle kalp hastalıklarının da bir numaralı risk faktörü olduğunun bilinmesi büyük önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite

OBEZİTE HEM ÇOCUKLARI HEM DE GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin obeziteye ilişkin hazırladığı rapor, aslında çok önemli bir sorunu da gözler önüne seriyor. Veriler, Avrupa’da neredeyse her üç çocuktan birinin ya aşırı kilolu ya da obez olduğunu gösteriyor. Günümüzde artık hastalıklardan korunmaya yönelik beslenme alışkanlığının çocuklara acilen kazandırılması gerekiyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 86’sından kalp ve damar hastalıkları sorumlu. Şimdi ise obezitenin görülme sıklığındaki artış, hem erişkinler hem de çocuklar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, kilo kontrolünü sağlamalı ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemeniz gerekiyor.

Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite
Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite

Haberin Devamı

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİREREK KALBİNİZİ KORUYABİLİRSİNİZ

Rapora göre Avrupa’da ölüm sebeplerinin başında yer alan aşırı kilo, neden olduğu hastalıklarla birlikte yılda bir milyon 300 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Dünyada her yıl 18 milyon kişi ise kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp hastalıklarıyla mücadele ederken, genetik yatkınlık, yaşımız ve cinsiyetimiz gibi risk faktörlerini değiştiremeyebiliriz. Ancak yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle kalbinizi en etkin şekilde koruyabilirsiniz.

 HAREKET EDİN, SAĞLIKLI BESLENİN

Aslında yaşam tarzımızda yapacağımız olumlu değişimler, bizi bir tek obezite ve kalp hastalıklarına karşı değil, birçok ciddi sağlık sorununa karşı da korur. Çünkü hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme ile yaşamanın sonucu mutlaka size bir hastalık olarak geri döner. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en iyi silahlarından biri egzersiz yapmaktır. Çünkü düzenli fiziksel egzersiz, kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır. Haftada 150 dakika yapacağınız orta yoğunluktaki egzersiz, emin olun size çok iyi gelecektir. Özellikle yüzme, yürüyüş ve bisiklete binmek, kas sistemini geliştiren sporlar arasındadır. Ancak belli bir kalp hastalığınız varsa sporunuzu mutlaka hekiminizin kontrolü altında yapmanız önemlidir. Hareketli yaşamın yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmenin de birçok hastalığa karşı vücudumuzu kalkan gibi koruduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Kalbinizin en büyük düşmanı: Obezite

KALBİNİZE SAĞLIK KATAN BESİNLER

Aslında sağlıklı beslenme, uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilmemiz için vazgeçilmez bir unsundur. Özellikle genç yaşlarda obezitenin farkında olmak ve kalp sağlığımızı koruyan besinler tüketmek, bizlere çok daha iyi bir hayatın kapılarını açar. Peki, kalp sağlığımıza iyi gelen besinler nelerdir? İşte size hem obeziteden sizi koruyacak hem de kalbinize iyi gelecek bazı sağlıklı gıdalar:
* Yeşil yapraklı sebzeler: Roka, kişniş otu, pazı, fesleğen gibi sebzeleri beslenme listenize mutlaka ekleyin.
* Balık ve balık yağı: Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balıklar tüketebilirsiniz. Somon ve ton balığı iyi birer seçenektir. Balıklarınızı buğulama ve ızgara şeklinde yemeğe özen gösterin.
* Posalı Gıdalar: Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi bakliyatlar, sağlıklı bir yaşam için güvenle tüketilebilir.
* Lahanagiller: Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana, kalp sağlığı içinde çok değerli besinlerdir.
* Soğan ve sarımsak: Kalp sağlığınız için çok değerli olan bu iki gıdayı çiğ olarak tüketmeniz daha faydalı olur.
* Zeytinyağı: Kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığına iyi gelir. Günde 2-3 yemek kaşığını aşmayın.
* Yulaf, çavdar, tam buğday unu: B ve E vitamini içeriklerine sahip olan bu unlar, kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır.
* Sığırkuyruğu Otu: Damarda oluşan sertlikleri önleme özelliği nedeniyle değerli bir besindir.
* Ceviz, fındık, badem: Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerirler. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi faydalı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları