Dikkat! Bu kez grip çok güçlü geldi

Koronavirüsün sıradanlaştırılmasıyla birlikte maskeler çıktı, hijyen kuralları askıya alındı ve sosyal mesafe de artık sevdiklerimizle aramıza girmiyor. Ancak bu kez de grip virüsünün çok farklı ve tehlikeli bir yüzüyle karşı karşıya kaldık.

Haberin Devamı

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

Çünkü bu sefer ki influenza çok daha güçlü ve farklı belirtilerle kendini göstermeye başladı. Daha önce hiç karşılaşmadığımız bu yeni virüs, normal grip belirtilerinin yanı sıra beraberinde ishal, mide bulantısı, kusma ve gözlerde konjonktivit dediğimiz sağlık sorununa neden oluyor. Bu virüs, çok yeni olduğu için de ciddi bir salgın ortaya çıkmış durumda ve gribal enfeksiyon nedeniyle hastaneye başvuran hasta sayısı oldukça fazla. Virüse karşı ise en önemli silahımız; bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak...
Koronavirüs tehdidinin artık geri plana atıldığı bu günlerde maalesef yepyeni ve daha tehlikeli bir grip salgınıyla mücadele etmeye başladık. Son üç yılın en fazla artış gösteren salgını da diyebiliriz. Bunun ana nedenlerinden biri ise koronavirüs korkusunun azalması ve bu rahatlamayla maskelerin çıkarılması. Evet, koronavirüs artık daha az tehlikeli bir hal almış olabilir. Ancak bu sefer, grip virüsünün çok farklı bir yüzüyle ve daha güçlü haliyle karşılaştık. Çünkü pandemi nedeniyle üç yıl boyunca, bu virüsün dışında bir ortamda yaşadık ve hiç karşılaşmadık. Bu virüs, sonrasında güçlendi ama normal gribal enfeksiyonlardan daha farklı bir hastalık yaparak, bizleri yakalamaya başladı. Normalde grip vakalarında boğaz ağrısı, ateş, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve yoğun halsizlik olurdu. Ancak bu enfeksiyonda ilk karşılaştığımız şeylerden birisi halsizlik ama beraberinde ishali de getirmesi. Şu anda ishal vakaları inanılmaz bir şekilde yaygınlaştı. İkinci önemli etkisi, bu virüs çok şiddetli bir bulantı ve kusma ile birlikte kendini gösterdi. Yine bu virüs ilk defa gözlerde konjonktivit dediğimiz olaya yol açtı. Gözler sulanıyor, çapaklanıyor ve sabahları şişiyor. Daha önce hiç karşılaşmadığımız bir tip olduğu için de virüse maruz kalanlar ciddi bir şekilde hastalanıyor. İlaç aldığınız halde bulantı ve ishali geçiremiyorsunuz ve hastalık, 10 güne kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

ÇOK DAHA KORKUTUCU BİR VİRÜSLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Haberin Devamı

Bu virüsün şu anda koronavirüse oranla çok daha korkutucu olduğunu söyleyebilirim. Çünkü gribal enfeksiyonlar, bu kadar yoğun ve salgın halinde geçmezdi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tümünde olduğu gibi yeni virüs de temasla ve damlacık yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle maske takın ve hijyen kurallarına dikkat etmeyi ihmal etmeyin. İlaçlara da dirençli olan yeni grip virüsünden korunmak içinse dikkat edilmesi gereken diğer önemli unsur, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması.

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

BOL MEYVE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ÇÖKERTİR

Bu dönemde en çok dikkat etmeniz gereken unsur, meyve tüketimini durdurmaktır. Genellikle vitamin ve mineralleri meyveden aldığımızı düşünürüz ve grip olduğumuzda portakal, mandalina, limon gibi gıdaları çok fazla tüketiriz. Ama normalde C vitamini ihtiyacımızı alabilmek için en az 45 tane limon yememiz veya 55-60 tane günlük portakal tüketmemiz gerekir. Bu hem sağlıkla bağdaşmaz hem bunu yapmak mümkün değildir hem de meyve şekeri ciddi rahatsızlıklara neden olur. Çünkü meyve şekeri, sindirilmesi zor bir şekerdir ve bağışıklık sistemini çok yorar. Dolayısıyla bol meyve tükettiğinizde, bağışıklık sisteminizi çökertirsiniz ve mikroplarla savaşacak ortamdan uzaklaştırırsınız. Bu nedenle gündüz saat 16:00 civarında meyve tüketin. Bu saatten sonra ise meyve yemeyin. Çünkü akşam yediğiniz meyveler, bağışıklık sistemini baskılayarak, gece boyunca hastalığın ilerlemesine neden olur.

Haberin Devamı

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

C VİTAMİNİNİ TAKVİYE YA DA DAMAR YOLUYLA ALIN

Hastalık dönemlerinde C vitamini tabletleri kullanılabilir veya sürekli bir şey kullanmak istemiyorsanız da damar yolundan C vitamini alabilirsiniz. Türk Eczacılar Birliği (TEB) vasıtasıyla ithal edilen özel C vitamini serumlarını damardan uyguladığınızda çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. 15 günde bir, 15 gram C vitamini uygulamak, bu konuda fayda sağlayacaktır. Eğer ağızdan almayı tercih ediyorsanız, suda eriyen tabletler kullanabilirsiniz. Ancak günlük en az 3 gram almanız gerekir. Hasta olma dönemlerinde de 5 gram alınmalıdır.

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

BİTKİ ÇAYI İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Hastalık döneminde özellikle şekerli ve unlu gıdalardan uzak durmak gerekir. Bol proteinli yemekler ile çorba tüketmek çok iyi gelir. Akşamları bitki çayı içmenizi de öneriyorum. Melisa çayı, hem güzel uyumanızı sağlar hem de ateş kontrolünde etkilidir. Adaçayı da ateş kontrolünde etkili bitkilerdendir ve bağışıklık sistemine destek olur. Kuşburnu ve kekik çayı da içebilirsiniz. Eğer burun tıkanıklığınız varsa, ada çayını demleyip, burnunuza damlatabilirsiniz veya iğnesini çıkardığınız enjektörle çekip, burnunuza sıkarak da kullanabilirsiniz. Böylece burun, hızlıca açılacaktır.

Haberin Devamı

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

BOĞAZ AĞRISINA KARŞI İYOT KULLANIN

Özellikle boğaz ağrısını toparlayabilmek anlamında ağrının ilk başladığı anda eczaneden aldığınız iyot ile gargara yapabilirsiniz. Eczanelerde yüzde 2’lik ve 5’lik olmak üzere iyotlar satılıyor. İyotu gargara dışında spreylerin içine koyarak yine eczaneden alınan ve boğazı rahatlatan spreylerin içine yarı yarıya koyup boğaz arkasına sıkabilirsiniz. Bu sprey de boğaz ağrınıza çok iyi gelecektir.

Dikkat Bu kez grip çok güçlü geldi

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Kırmızı ya da yeşil biber, en zengin C vitamini kaynağıdır. Acı biber ise çok daha faydalıdır. Yapraklı marul, pazı, ıspanak, tere, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de C vitamini bakımından zengindir. Ancak bunları mutlaka çiğ ve keserek tüketmeniz gerekiyor. Blenderdan geçirip posalı halde içmek de fayda sağlar. Brokoli ve karnabahar da çok yararlıdır ve tam da mevsimidir. Bu iki sebzeyi de yine taze ve çiğ olarak tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

HASTALIĞA GEÇİT VERMEYEN DOĞAL TARİFLER

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve hasta olmamak için özellikle 4 tatlı kaşığı balın içine 2 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 çay kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı da karabiberi koyup karıştırın. Her sabah en az 2 tatlı kaşığı bu karışımı tüketebilirsiniz. Özellikle kronik franjiti olanlar, limon suyunu bir kavanozun içine sıkın. İçine ortalama 20 diş soyulmuş sarımsak ekleyin. Bunu 20 gün boyunca kapalı bir yerde bekletin (mümkünse her gün çalkalayın). Bu karışımı sabahları 1 çorba kaşığı aç karnına içtiğinizde hastalanmanız pek mümkün olmuyor. Çünkü inanılmaz bir antiviral ajan yapmış oluyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları