Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi

Günümüzün en önemli sağlık sorunları arasına girmeyi başaran beyin sisi, sadece ülkemizde değil, dünyada da hızla yayılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi
Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi

Unutkanlık, odaklanmada zorluk, öğrenme güçlüğü, kararsızlık ve kaygılı ruh hali gibi bulgularla kendini gösteren beyin sisi, eğer dikkate alınmaz ise akıl sağlığınızı da tehdit edebilecek boyutlara ulaşabiliyor. Bu nedenle beyin sisinin belirtilerinin farkında olmak ve hastalıkla nasıl mücadele edileceğini bilmek oldukça önemli. Koronavirüs enfeksiyonunu ağır geçiren hastalarda sık karşılaşılmasıyla birlikte daha çok gündeme gelen beyin sisi durumu, aslında beyinde prefrontal korteks denilen alanın etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir zihinsel işlev bozukluğudur. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, algılayamama, konsantre olamama, öğrenme güçlüğü, asabiyet, kafayı toparlayamama, zaman zaman sersemlik hissi, anlık hafıza kayıpları gibi belirtilerle kendini gösteren beyin sisi, aslında yaşam kalitemizi de oldukça düşüren sağlık problemlerinden biri. Stresli yaşam, iş yoğunluğu ve modern hayatın getirdiği zorluklar ise maalesef ki, her geçen gün daha çok kişinin bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Belki şu anda bu yazıyı okurken, siz de bazı belirtilerin kendinizde olduğunu görüyor ve böyle bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı merak ediyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi

BU BELİRTİLER, BEYİN SİSİ HABERCİSİ OLABİLİR

Eğer, günlük konuşmalarınızda kelime bulmak da zorlanıyorsanız, olumsuz düşünceleriniz arttıysa, kaygılı bir ruh hali içindeyseniz, karar vermekte zorlanıyorsanız, unutkanlık yaşıyorsanız, uyku sorunları baş göstermeye başladıysa, ani öfke atakları geçiriyorsanız, tükenmişlik hissi yaşıyorsanız ve odaklanmakta zorluk çekiyorsanız, beyin sisi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz demektir. Bu belirtileri kesinlikte normal bir durum olarak algılamayın. Çünkü beyin sisi sorunu, göz ardı edilir ve tedavi edilmez ise akıl sağlığınızı da tehlikeye sokabilir.

Haberin Devamı

VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

Beyin sisinin ana nedenlerinin başında, B6, B1 ve B12 gibi vitaminlerin veya magnezyum, fosfor ve iyot gibi minerallerin eksikliği geliyor. Bu nedenle yukarıda belirttiğim bulguları yaşayan kişilerin öncelikle kan değerlerine bakılması ve genel bir muayeneden geçirilmeleri önemlidir. Çünkü hastalarda vitamin ve mineral eksikliği söz konusu değilse, o zaman vücuttaki hücrenin kendini onarabilme kapasitesiyle alakalı bir sorun olabileceği düşünülmelidir. Böyle bir durum mevcut ise o zaman devreye beynin senkronize çalışmasına, hücrenin kendini toparlamasına ve gençleşmesine destek olan doğal yöntemler girmelidir.

Haberin Devamı

AKUPUNKTUR, GLUTATYON VE OZON TERAPİ

Bu doğal tedavilerin başında ise vücudun enerji akışını dengelemeye yardımcı olan akupunktur gelir. Bunun yanı sıra hücrelerin yenilenmesine destek olan ve vücudumuzdaki en güçlü antioksidan olan glutatyon desteği ve ozon terapi gibi yöntemler, beyin sisiyle mücadelede bizlere oldukça yardımcı olmaktadır. Doğal tedaviler sonrasında, hücrenin kendini toparlamaya başlamasıyla birlikte de şikâyetler ortadan kalkacaktır.

Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi

SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMINA GEÇİN

Beyin sisi tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de beslenmedir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, size iyi gelecektir. Mesela zeytinyağı, meyve ve sebze, kuru yemiş, fasulye ve tam tahıl ile beslenmenin hafıza ve beyin sağlığına önemli katkıları vardır. 3 ay boyunca glütensiz, şekersiz ve süt ürünlerinin olmadığı bir beslenme programı uygulanmak, beyin sisi sorunundan kurtulmanıza destek olur. Özellikle zeytinyağı, tereyağı, Hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlara, taze sebze ve meyvelere, doğru protein kaynaklarına, çiğ kuru yemişlere ve fermente ürünlere beslenme listenizde yer vermelisiniz. Ayrıca işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan da uzak durmaya özen gösterilmelidir. Omega 3 ve Omega 6 bakımından zengin gıdalar tüketmek de sizlere yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra vücudunuzdaki ağır metal toksisitesini de azaltmak için önlemler almalısınız. Bunun için temas ettiğiniz ağır metal kaynaklarından uzak durmalı, tükettiğiniz sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yemeğe özen göstermelisiniz.

Haberin Devamı

Akıl sağlığımızın sinsi düşmanı: Beyin Sisi

KALİTELİ UYKU DÜZENİ ŞART

Uyku, bedensel ve ruhsal sağlık için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Özellikle yaşadığınız uyku sorunları, zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek, dikkat dağınıklığı, motivasyon eksikliği ve iş verimini azaltmak gibi sorunlara neden olur. Bu nedenle uyku hijyenine dikkat edilmeli ve kaliteli bir uyku düzenine geçmelisiniz.

DOĞADA VAKİT GEÇİRİN

Şehir hayatının getirdiği en önemli sorunlardan biri de doğadan uzak kalmaktadır. Beyin sisi yaşayan bireylerin doğada vakit geçirmesi, yürüyüşlere gitmesi ya da kamp yapmaları inanılmaz faydalıdır. Fiziksel aktivitenizi arttırmak, emin olun hem bedensel hem de ruhsal anlamda size iyi gelecektir.

Yazarın Tüm Yazıları