Lahanalı tarifler şifamız olsun

İç harcına karabuğday ve kuşüzümü eklediğim sarmasını da çok seviyorum, Asya usulü hazırladığım turşusunu da... Bol vitamin içeren beyaz lahanayı kış aylarında bol bol yiyorum. Bazen tekerlek şeklinde dilimleyip sosa buladıktan sonra fırında pişiriyorum, bazen de kiviyle birlikte smoothie’sini yapıyorum. Beyaz lahanalı nefis tariflerim var.

Haberin Devamı

Bu mevsimde en çok istediğimiz şey, bağışıklığımızı güçlü tutup hastalıklara yakalanmamak. Lahanadaki ‘polifenol’ ve kükürtlü bileşikler bu konuda büyük destekçimiz. Lahananın içeriğindeki ‘sülforafan’ kansere karşı savaşıyor. Yüksek lifli yapısı sayesinde bağırsak problemi yaşayanların şifası, düşük kalorisiyle kilo kontrolüne yardımcı... K, A vitamini ve B vitaminleri içeriyor. Sadece 1 kâse dolusu lahana, günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılıyor.

Lahanalı tarifler şifamız olsun

Mutfağımızda lahananın her şekline yer vermek mümkün. “Sindirimime yardımcı olsun, bağırsaklarımdaki dost bakteriler çoğalsın” derseniz turşusunu öneririm. Farklı bir lezzet arayanlar Asya mutfağından kimchi’yi denemeli. Ben sizle orjinalini değil, daha basit bir tarifimi paylaşayım... Lahanaları yaprak yaprak ayırıp yıkayın. Uzunlamasına 4 parçaya kesin. Kabukları soyulup rendelenmiş zencefil ve soğan, ezilmiş sarımsak ve pul biberle bir karışım hazırlayın. Lahanayı bu karışıma bulayıp bir kavanoza alın, buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra yemeye hazır.

Haberin Devamı

Zeytinyağlı, bulgurlu sarmasına da kimse hayır demez bence. Bu sarmayı, iç harcına karabuğday ve kuşüzümü ekleyerek pişirin bir de... Lahanayı et yemeklerinin yanında garnitür olarak da tercih ediyorum kimi zaman. Tekerlek şeklinde dilimliyorum ve yağlı kâğıt serili tepsiye alıyorum. Bir kapta zeytinyağı, soya sosu, limon suyu, ezilmiş sarımsak ve baharat çeşitleriyle bir sos yapıp bu sosu lahanaların iki yüzeyine sürüyorum. 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyorum.

Bu sayımızda şef Doğa Çitçi’nin nefis bir lahana çorbası var. Bu çorbanın zerdeçallısı benden... Bir tencereye biraz zeytinyağı alıyorum. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavuruyorum. Ezilmiş sarımsak ve domates salçasıyla biraz daha çevirip ince ince kıyılmış lahana, maydanoz ve dereotu ekliyorum. Son dokunuş kimyon, karabiber ve zerdeçalla... Sıcak su ve tuz da ekleyip kaynamaya bırakıyorum. Lahanalar yumuşadıktan sonra dilerseniz blender’dan da geçirebilirsiniz. Bu çorba özellikle sindirim sorunu yaşayanlar için.

Haberin Devamı

Bağışıklık güçlendirici smoothie’sini de unutmayalım.  Sert kısımlarını bıçakla kestiğiniz 3 yaprak lahanayı, fındık büyüklüğünde (kabukları soyulmuş) taze zencefil, 1 kivi, 1 avuç bebek ıspanak, yarım limonun suyu ve 300 ml içme suyuyla birlikte blender’dan geçirip afiyetle içebilirsiniz.

Lahana salatası ‘coleslaw’un mayonezsiz, yani daha sağlıklı versiyonuna da bayılacaksınız. Lahanalı tariflerimi deneyin, şifa olsun.

Lahanalı tarifler şifamız olsun

COLESLAW

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1/2 orta boy beyaz lahana

* 2 havuç

* 4 yemek kaşığı süzme yoğurt

* Dereotu (tercihe bağlı)

* 1 yemek kaşığı elma sirkesi

* 1/2 limonun suyu * Tuz

NASIL YAPARIM?

* Lahanaların sert kısımlarını bıçakla ayırıp, incecik doğrayın.

Haberin Devamı

* Üzerine havuç rendesi, süzme yoğurt, elma sirkesi, limon suyu, tuz ve dilerseniz ince ince kıyılmış dereotu ekleyip iyice harmanlayın.

Lahanalı tarifler şifamız olsun

LAHANA LAZANYA

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 10 adet lahana yaprağı

* 1 soğan

* 300 gr kıyma

* 4 yemek kaşığı domates püresi

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 diş sarımsak

* 60-70 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

* Tuz

 * Karabiber

* Pul biber

Lahanalı tarifler şifamız olsun

KARABUĞDAYLI KAPUSKA

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1/2 orta boy beyaz lahana

* 1 soğan * 1 havuç

* 150 gr kıyma

* 2 yemek kaşığı karabuğday

* 1 yemek kaşığı domates salçası

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 bardak sıcak su

* Tuz, karabiber, pul biber

* 1 tatlı kaşığı sumak (tercihe bağlı)

Üzeri için; (tercihe bağlı)

Haberin Devamı

* Elma sirkesi

* Sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

* Soğanı yemeklik, havucu küp küp doğrayıp yağda kavurmaya başlayın.

* Önce kıymayı, sonra salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.

* İnce ince doğranmış lahana, salça, yıkanmış karabuğday, baharat çeşitleri ve sıcak suyu ekleyip
30 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

* Kapuskayı ocaktan almaya yakın 1 tatlı kaşığı sumak ilavesi lezzeti patlatacaktır. Tabağa aldıktan sonra elma sirkesi gezdirip sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları