Kahvaltılık ezmesi, çorbası, salatası....

Kestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton  yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.

Haberin Devamı

Soğuk kış günlerinde en sevdiğim atıştırmalık kesinlikle kestanedir. Akşamları çıtır çıtır olmuş kabuklarını ayıklayıp yumuşacık pişmiş kestaneleri uzun sohbet eşliğinde yemeyi çok severim. Size kestaneye farklı boyutlar kazandıran tariflerimi anlatacağım ama önce kısaca besin değerlerine bakalım.

Belki hiç aklınıza gelmez ama kestane çok iyi bir C vitamini kaynağı. Yarım kâse kadarı bile günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 45’ini karşılıyor. Ayrıca kalp sağlığımızı destekliyor, antioksidan değeri de yüksek. Glüten hassasiyeti olanlar veya çölyak hastaları için de kestane unu önemli bir karbonhidrat kaynağı. Bu un keklerde, kurabiyelerde, pankek veya krep hamurunda kullanılabilir.

Kahvaltılık ezmesi, çorbası, salatası....
“Sindirim dostu bir çorba içmek istediğimde elim kestaneye gidiyor.”

Haberin Devamı

BAZEN TANELİ, BAZEN KREMA FORMUNDA

Ben kestane ezmesi hazırlayıp kahvaltılarda yemeyi de çok seviyorum. Bu ezmeyi bazen yerfıstıklı hazırlıyorum. Yarım kilo kestanenin bombeli kısmına bir çizik atıp bol suda haşlıyorum. Ilınınca kabuklarını soyup parçaladıktan sonra tencereye alıyorum. 1 bardak laktozsuz süt, çekirdekleri çıkarılmış 10 hurma ve 1 avuç kabuksuz yerfıstığıyla birlikte kıvam alana kadar, yaklaşık 20 dakika pişiriyorum. Dilerseniz kakao da koyabilirsiniz. Sonra blender’dan geçiriyorum. Bazen krem kıvamında yapıyorum, bazen de parçacıklı bırakıyorum. Ekmeğe sürüp yediğim gibi kurabiye ve kekleri tatlandırmak için kullandığım da oluyor. Kestaneli brownie de çok sevdiğim bir diğer tatlı... 50 gram bitter çikolatayı benmaride eritiyorum. Başka bir kapta 2 yumurta ve 2 yemek kaşığı elma püresini (bu püreyi rendelenmiş elmaları ocakta pişirip suyunu çektirerek yapıyorum) çırpıyorum. Üzerine erimiş çikolata, 1 çay bardağı süt, 2 su bardağı kestane unu, 1 paket vanilin ve 2 yemek kaşığı kakaoyu ekleyip güzelce karıştırıyorum. 2 yemek kaşığı tereyağını eritip onu da ekliyorum. Sonra bir fırın kabına döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyorum. İçine bazen yarım bardak dövülmüş fındık ekliyorum.

Haberin Devamı

Kahvaltılık ezmesi, çorbası, salatası....
Kakaolu kestane ezmesi

Geleneksel kestane şekerini hepimiz biliyoruz, seviyoruz. Ama en az onun kadar sevdiğim kestaneli tatlılar öyle çok ki... Çizik attığınız kestaneleri haşlayıp kabuklarını soyun. Kestaneleri 2 yemek kaşığı dut kurusu, çekirdekleri çıkarılıp 10 dakika sıcak suda bekletilmiş birkaç hurma ve biraz kakaoyla rondo’dan geçirin. Elinizle yuvarlak şekiller verdikten sonra bir çatal yardımıyla eritilmiş bitter çikolataya batırıp bir tabağa dizin,  sonra bir süre buzdolabında bekletin. Çay-kahve yanına çok yakışıyor.

Kahve yanına portakal aromalı kestane muhallebisini de öneririm. 1 su bardağı haşlanmış kestane, 1 su bardağı süt, çekirdekleri çıkarılıp 10 dakika sıcak suda bekletilmiş 5 hurma, 1 çay kaşığı vanilin ve 1 yemek kaşığı kakaoyu ocağa alıp karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Muhallebiye 40 gram kadar erimiş bitter çikolata, biraz da portakal kabuğu rendesi ekleyip karıştırın ve kâselere pay edin. Buzdolabında iyice soğuyunca servise hazır.

Haberin Devamı

KABAK ÇEKİRDEĞİ İÇİ, TARÇIN, YENİBAHAR

Gelelim tuzlulara... Haşlanmış kestaneleri soyduktan sonra yağsız tavada iyice kavurup bol yeşillikli bir salatanın üzerine kruton yerine serpiyorum, kıtır kıtır harika oluyor (Bu kıtır parçaları, balkabağı tatlısının üzerine serpiştirip yediğim de oluyor). Kestaneli bir salata tarifim daha var. Roka ve maydanozu doğrayın, pancarı soyup rendeleyin. Tüm bu malzemelere nar taneleri ve zeytinyağını ekleyin. Fırında pişmiş birkaç kestaneyi de dilediğiniz büyüklükte doğrayıp harmanlayın, servise hazır.

Kahvaltılık ezmesi, çorbası, salatası....
Kestaneli brownie

Davet yemekleri içinse bir de benim kestaneli içpilavımı deneyin. Kestaneleri terayağında kavurun. Üzerine basmati pirinci, sıcak suda beklemiş kuşüzümü, kabak çekirdeği içi, tarçın, karabiber, yenibahar ve tuz ekleyin. Pirinçlerin üzerini geçecek kadar da su... Kısık ateşte pişirin, sonuç nefis!

Haberin Devamı

Sindirim dostu bir çorba içmek istediğimde de elim kestaneye gidiyor. 1 kilo kestaneyi fırında pişirip kabuklarından ayırdıktan sonra zeytinyağı, doğranmış soğan ve çok az taze biberiyeyle soteliyorum. Tavuk suyu ekleyip kaynamaya bırakıyorum. Kestaneler yumuşayınca blender’dan geçiriyorum. Son dokunuş, ince kıyılmış dereotuyla... 

Kestaneli tariflerimi deneyin, şifa olsun!

Glüten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar karbonhidratı kestane unundan alabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları