Uyku hali

“Sabırlısın ama beklemiyorsun, özgürsün ama seçmiyorsun, müsaitsin ama hiçbir şey seni harekete geçirmiyor. Hiçbir şey istemiyor, hiçbir şey talep etmiyor, hiçbir şeyi dayatmıyorsun. Hiç dinlemeden duyuyor, hiç bakmadan görüyorsun.” (Georges Perec, Uyuyan Adam)

Haberin Devamı

Bir uyku haline kapılmış gibiyiz. Uyumak ile uyumamak arasında kalan bir vücut sersemliğine, belki de bir akıl tutulmasının etkisine direniyoruz. Uykuya mı yoksa uykusuzluğa mı direnişimiz o da belli değil. Uyursak çok şey kaçıracağız gibi bir hisle uyanık kalmaya çalışıyor, uyumazsak yeni umutlara gebe sabahlara geç kalkacağımız endişesiyle cebelleşiyoruz. İki seçeneği kaçırmamak arzusuyla kilitlenen duyguların tarifi de çok zor. Bir kararsızlık, belirsizlik durumu mu? Yoksa her iki durumdan kazançlı çıkma arzusu mu? İlk seçeneğin “En kötü karar, kararsızlıktan evladır” cevabını gelenekselleşmiş etik değerlere sahip herkesin biliyor ve uyguluyor olması gerek diye düşünüyorum. İkinci seçenek ise elde etmek arzusunun simgesi, şimdilerdeki popüler bakış açısı “Kazan kazan, illaki kazan”ı çağrıştırıyor. Son yıllarda pek kullanmadığımız ruhumuzun, küsüp, vücudumuzu terk etmesiyle boşalan yere yerleştirdiğimiz “açgözlülüğün” beynimizi de istila ettiği ve bencil düşünceyi hâkim kıldığı bir bakış açısı “illaki kazan”. Kimseyle kötü olmadan; her düşünceye zorlanmadan adapte olabilen, etik değerleri güncelleyerek duruma göre uyarlayabilen, başkaları uykudayken, uyanık kalarak gece karanlığında elde ettiği ayrıcalığı, fırsatı değerlendirme olarak empoze eden bir düşünce biçimine kitlendik. İllaki kazanmak uğruna benliğimizi kaybediyoruz... Cidden kitlendi duygular; uyanın artık!

Uyku hali

SARGUS BALIK

Ankara’nın balık konusundaki maharetini başta İstanbullular olmak üzere sahil kentleri balıkçıları da bilir ve kabul ederler. Balığın en tazesini avlandığı yerden bile çok daha yoğun şekilde tüketen biz Ankaralılar, lezzetlisini pişirmeyi de biliriz. Özellikle balığı incitmeden, sanata dönüştüren balık lokantaları var. Bunların başında Nenehatun Caddesi’nde yeni açılan “Sargus Balık” geliyor. Geçenlerde sahil kenti Antalya’da yaşayan eski dostum Mehmet Ali Tarakçı (Memcik) ile gittiğimiz, Sargus’un mutfağında Şenol Usta varken bu deneyimli salon ve mutfak kadrosunun başındaysa çocukluğu bile balık lokantalarında geçen babadan balıkçı “Kerem Ülgü” var. Kerem’in yeniliklere açık vizyonunu seviyorum. İşlettiği balık lokantalarının her zaman lezzet odaklı olması güven, diğer balıkçılarda bulamayacağınız çeşitliliği barındırması da heyecan verici. “Özel soslu kıvırcık salatası” adı gibi hakikaten özel ve salata severlerin mutlaka tatması gerek.

Uyku hali

MEZELER NEFİS

O kadar çok seçenek var ki; her ruh durumuna göre seçme şansınız var. Denizi özlediyseniz, islenmiş ahtapot ya da avokadolu karidesle damağınıza deniz tadı geliyor. Kaya koruğu, deniz fasulyesi ile ozon ve iyotun kokusunu ciğerlerinize çekiyorsunuz. Karamelize soğanlı süzme yoğurt, acılı atom, humusla güneye giderken cibesle Ege havası esiyor. Ben hepsinden azıcık isteyip meze tabağına bir dünya keyif yerleştirdim, tavsiye ederim.

Uyku hali

LEVREK KÜLBASTI

Ben balığı sade seviyorum; hiç katkısız ve yanında kırmızı soğanlı bir salatayla yetiniyorum. Buna rağmen sevgili Kerem’in önerdiği “levrek külbastı”yı denedim. Çeşitli soslarla zenginleştirilen löp löp levrek parçaları yerleştikleri patatesin üzerindeki şehvetli duruşlarına dayanamadım tabii. Hem tadı hem kokusu şahaneydi. Sargus’ta; Balık Adana, balık çökertme, balık kokoreç, çıtır şevketi bostan gibi geleneksel etli lezzetlerin balıklı halinin pişiriliyor olması ayrıca ilgimi çekti, deneyin derim.

Uyku hali

TENCERE MİDYE

Ankara’da hep aradığımdı “Tencere Midye”. Belçika’ya has ve patatesle birlikte servis edilen Midye; özel tencerede pişiyor. İyi bir beyaz şarap, limon, kereviz sapları ile yaprağı, soğan ve tabii ki iri midye ana malzemeleri oluşturuyor. Sargus’ta rastlayınca şaşırdım ancak mutlu oldum. Hardallı ve Körili seçenekleri Belçika usulü olmasa da lezzetleri keyifliydi. Belçika usulünü seviyorum, gittiğinizde siz de onu isteyin. Sevgili Kerem’in yakında gelecek dediği “İstiridye”yi de sorun, geldiyse ona da gömülün derim.

Uyku hali

BAL BADEM

Bana göre bademin girdiği her şey inanılmaz lezzete bürünüyor. Sargus’taki final de öyle oldu. Şenol usta’nın Datça bademiyle hazırlıyor, dondurmayla servis ediyoruz dediği “Bal Badem” tatlısı, Datça’yı ayağınıza getirmekle kalmıyor, bademlere işleyen denizin tadını da duyumsuyorsunuz. Bayıldım, sadece “bal badem” için bile Sargus’a gidilir.

Yazarın Tüm Yazıları