Sakin olmak gerek

“Bir gün uçmak isteyen kişi önce yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı ve dans etmeyi öğrenmelidir; uçmaya, uçarak başlayamazsınız.” (Friedrich Nietzsche)

Haberin Devamı

Kurguladığımız hayatı yaşarken attığımız adımların dengesi ve sürati, başarı veya başarısızlıkları belirleyici unsurların başında geliyor. Hedeflerimize yürürken daha çabuk ulaşacağımızı düşünerek atacağımız hızlı adımlar dengemizi bozabilir, tökezleyebilir hatta düşürüp hedeflerimizden daha da uzaklaştırabilir. Sabırsızlık ve aşırı özgüven sizi fevri (birdenbire ve düşünmeksizin yapılan) adımlar atmaya yönlendirir, fevri adımlar da fevri davranışlar gibidir; gözünüz kararır önünüzü dahi göremezsiniz. Kendinize geldiğinizde yoldan çıktığınızı fark edersiniz ancak tekrar yola dönmek için geç kalmışsınızdır. Yeniden başlamak gerekir; öğrenmişsinizdir, bu sefer adımlarınızı daha sakin atarsınız. Kimilerine uzun ve sıkıcı gelse de benim en sevdiğim yolculuk trenle yapılanıdır. Birçok durakta durması ve tüm gürültüsüne rağmen “sakin, sabit ve dengeli” hızda gider. Ormandan geçerken doğanın güzelliğine iç çekerken, çölden geçtiğinde yaşamın bittiğini sanırsınız, içiniz sıkılır. Dağları aşarken yerden metrelerce yüksek viyadüklerde nefesiniz kesilir, yüzlerce metre uzunluğunda karanlık tünellerde korkuyla yüzleşirsiniz. Deniz kıyısında ya da nehir boyunda ferahlarken, şehrin içinden geçtiğinde başka yaşamlara kapılırsınız. Yolculuk bittiğinde uzun olsa da gördüklerinizin duygularınıza kattığı zenginliğin farkına varıp gülümseyerek trenden inersiniz. Hayatı adımladığınızda yürüdüğünüz yolun keyfini çıkarın, yürürken yaşadığınız gecikmeleri engel, güzellikleri de hedefe ulaşmak görmeyin. Hayatı tren, kendinizi de yolcu varsayın. Yolunuz uzun, daha göreceğiniz, öğreneceğiniz çok şey var; o yüzden önce “sakin” sonra da “metin” olun.

Sakin olmak gerek

KİLİS LEZZETLERİ

Özgün ve geleneksel özelliğini halen koruyan Kilis mutfağı, bana göre Antep mutfağının da esasını oluşturuyor. Daha önce Antep’in ilçesi olan Kilis’in yemekleri, bağlı olduğu Anteplilerin mutfağında işlenirken “Kilis” adı gölgede kalmış. Yakın zamanda Sancak Mahallesi Tiflis Caddesi’nde rastladığım “Yorgun’s” lokantasında Kilisli anne Ayşe Gesoğlu kızı Tuğçe Yorgun’la birlikte Kilis yemeklerini ön plana çıkaran bir atıştırmalık, meze ve ev yemekleri menüsü hazırlamışlar. Güncel ve geleneksel mezeleri günlük taze pişirerek kavanozlara paketliyorlar. Her Cuma dibine pirzola et yerleştirerek pişirdikleri Kilis usulü etli kuru dolmayı servise sunarken üzerine döktükleri sosta; biber salçası, zeytinyağı, sarımsak, kırmızı toz biber var. Kilis’teki akrabalarının evde yapıp yolladıkları malzemeleri kullanıyorlar. Her şey doğal olunca Ayşe hanım ve Tuğçe’nin ellerindeki lezzet de kendini gösteriyor.

Sakin olmak gerek

SİPARİŞLE PİŞİRİLİYOR

Ayşe hanım, kızı Tuğçe’yle birlikte Kilis’e has “Öcce, müceddere, yuvalama, simit aşı, Kilis tava, soğan kebabı, bebeniye, sarımsak aşı ve oruk” yemeklerini sipariş verildiğinde pişiriyorlar, siz de Kilis’teymiş gibi yiyorsunuz. Dahası da var, çocuklarınıza yönelik hazırladıkları besleyici ve sağlıklı et Wag yu ‘dan (Japon cinsi dana) Burger Ankara’da sadece Yorgun’s Kafe’de var. Bence mutlaka uğramanız ve kahve içerken sohbet etmeniz gerek, çok keyifli bir aile.

Sakin olmak gerek

BESLEYİCİ YEMEK ‘TOPİK’

Anadolu ve İstanbul’daki Ermenilerin mutfak kültürümüze kazandırdığı bir tür meyhane mezesi ya da Ermenilerin hayvansal gıdaları tüketmediği dini gelenekler dönemlerinde pişirilen besleyici bir yemek “topik”. Dışı nohut ve tahinle hazırlanan humusla yuvarlanırken, içine karamelize edilmiş kuru soğanla birlikte, çam fıstık, tarçın, yenibahar, karabiberle hazırlanan karışım konuyor. Reşit Galip Caddesi’ndeki “Müptela” ve meşhur mezeci “Yemek Bakkalı”nın sevgili şefi Egemen’in lezzetli parmaklarıyla üzerine serpiştirdiği taze yeşil soğan ayrı bir lezzet katıyor. Topiği tadarken dikkat edin içindeki karamelize soğanları tiftiklenmiş et sanıyorsunuz, oysaki vegan olanların vazgeçemeyeceği şahane bir yemek.

Sakin olmak gerek

ŞAHANE MEZE ‘SULTAN EZME’

Müptela’da atıştırırken dikkatimi çeken bir diğer şahane meze “Sultan ezme”. Antep yöresine has, irmik, biber salçası ve mevsimsel baharatlı yeşilliklerin bir arada harmanlanarak, hakiki Hatay nar suyuyla keyiflendirilen bu atıştırmalığı her an tüketmek için inanılmaz bir arzu duymanız kaçınılmaz olacak. İyisi mi müptelası olun damağınız şenlensin.

Yazarın Tüm Yazıları