Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Toplu taşıma ve taksilerin yoğun olmadığı dönemleri hatırlar mısınız? Hani işe, alışverişe, misafirliğe ve hatta her yere yürüyerek gidilen zamanlardan bahsediyorum.

Haberin Devamı

Ayaküstü atıştırmalığın hayatımıza girdiği ilk dönemler. 60’lı yıllarda başlayıp, 80’li yılların ortalarına kadar süren tost ve sandviç akımını da hatırlarsınız mutlaka. Neredeyse her sokağın veya caddenin köşesine kurulan küçük büfelerde, başta gazete ve mecmua olmak üzere, atıştırmalık sandviç, tostlar, meşrubat çeşitleri ile ciklet ve bisküvi reyonları olurdu. Sosislinin, tost kaşarının, ekmeğin üzerine sürülen tereyağının kokusu sokağa yayılırdı. Ne güzel kokardı o yıllar değil mi? Bu büfeler daha sonra sokak araları ya da cadde üstlerindeki minik dükkânlara girince ‘piknik’ denmeye başlandı. Masa sandalye yoktu, mekân genişlesin diye duvara döşenen aynalar ile önlerine yüksek taburelerle oturulan yüksek yeme tezgâhları olurdu. Dükkânın vitrininde taze meyve suları sıkılır, hemen yanı başına kurulan tost makinesinde yengen, sosisli, sucuklu kaşarlı tostlar, sandviçler hazırlanırdı. Sandviçleri kimisi patatesten püre, kimisi Amerikan salatası ile soslardı. Her şey öylesine doğaldı ki... Ah... Ah... Ne güzel günlerdi...

Haberin Devamı

‘VİTAMİN PİKNİK’ TUNALI

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Piknik akımının en eskilerinden Tunalı Hilmi Caddesi 84/C numarada Kavaklıdere, Ayrancı, Küçükesat civarında yaşayanlarla benim de müdavimi olduğum ‘Tunalı Vitamin.’ Ankara’da onlarca vitamin isminde büfeye rastlayacaksınız ancak gerçek ‘vitamin’le alakaları yok. Vitaminsiz vitamin diyorum bunlara. Eski gençlerin çok iyi tanıdığı Zeki (Abi) İlhan’ın 1971 yılında kurduğu şimdilerde oğlu Erhan İlhan’ın işlettiği Tunalı Vitamin, biz Ankaralıların vazgeçemediği klasikleşen mekânlardan birisi. Şimdilerde dördüncü kuşak müdavimlerin oluşmaya başladığı ‘vitamin’in tüm tost ve sandviçlerini gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Emekli olan Zeki Abi’nin çırağı ve otuz yıllık tost ustası ‘Mehmet Usta’nın ellerinden yiyeceğiniz sandviç veya içeceğiniz taze sıkılmış havuç-portakalın lezzeti başka.

Haberin Devamı

‘DEDEM PİKNİK’ DEMİRTEPE

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

‘Dedem’ isminde onlarca tostçu var ancak hepsi de çakma. Esası 1980 yılından beri G.M.K Bulvarı 20/A’da bulunuyor, diğerlerine itibar etmeyiniz. Çorum Sungurlu’dan gelen babalarının kurduğu dükkânı birlikte işleten amca Halil Arslan ile yeğen Osman Arslan, halen tezgâhın arkasında çalışıyorlar. Her sabah 05.30’ta açtıkları dükkânın, kuruldukları günden bu yana uğrayan müşterileri var. “İlk müşterilerimizin torunları geliyor artık” dediler. Eski arkadaşım Muammer, Koru da oturmasına rağmen ‘Dedem Piknik’in sadık müdavimi ve beni de sürükleyip götürdü. ‘Yengen’ ile ‘klasik kare’ tost yedim, yanında da ‘süper atom’ içtim. Kızılay’a giderseniz atıştırmak için başka yer düşünmeyin, ‘Dedem’e ayıp olur.

Haberin Devamı

‘İMREN PİKNİK’ ULUS

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

1969 yılında Rüzgarlı Caddesi NO:4/D’de kurulan ve halen olduğu yerde hizmet veren ‘İmren Piknik’ bildiğim kadarıyla Ankara’nın halen açık olan en eski piknik sandviç mekânı. 55 yıldır tezgâh arkasında tost ve sandviç hazırlayan ‘Ziya Yılmaz’ı oğlu Cihan Yılmaz’la birlikte çalışırken ve halen tost yaparken izleyebiliyorsunuz. Hürriyet Ankara’nın deneyimli muhabiri Haşim Kılıç önerince geçenlerde ilk defa gittim. Sosisli, çocukken yediklerimle aynıydı. Ziya Usta’nın kendi elleriyle yapıp tüm sandviçlerin içine koyduğu patates püresi efsaneydi hem sosisliye hem de yengene çok yakışıyordu, bayıldım diyebilirim. Sevgili Haşim ayrıca tavuk dönerini de önerdi onu da denedim sade ve güzeldi. Soslu vs. sevmeyenlere öneririm.

Haberin Devamı

‘ÇAĞLAR TOST’ G.O.P

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Benim şahsen yeni favori mekânım diyebilirim. İki yıl önce Filistin Caddesi NO:9/C’de açıldığında denemiş ve çok sevmiştim. 1986 yılında Hatay’da kurulan Çağlar Tost, bir süre İstanbul Etiler’de hizmet verdikten sonra kapatıp Ankara’ya geliyor. Hataylı titiz tost ustası Hasan Karafaki halen tezgâhın arkasında çalışıyor. Şimdilerde birlikte çalıştığı çiçeği burnunda ortağı Sümeyye Ayyıldız’la şahane bir uyum yakalamışlar, pişirdikleri her şey nefis. Tost ekmeği, peynir altı suyla mayalanmış, yumuşacık. Sucuk, erkek sığır etinden hazırlanmış ve Kayseri’den geliyor. Bütün tostların içine konan nefis sos, Hatay’ın dövme biberinden. Dilli kaşarlı ve zahterli kaşarlı şahane... Çay ve sohbet her daim taze... Mutlaka gidin.

Haberin Devamı

‘YORGUN’S’ YILDIZ

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi

Ankara’da en iyi 5 geleneksel piknik veya tost büfesi


Ankara’da geleneksel coğrafi işaretli tostları yapan belki de tek mekân diyebilirim. Yıldız, Tiflis Caddesi 20/B’de bulunan mekân, piknik ya da tostçu değil ancak yaptığı nefis tostlarla ünlenmiş bir kafe. Özellikle İzmir, Çeşme’nin meşhur kumrusunun Ankara’daki tek adresi olabilir. Nohut mayalı, kumru ekmeği İzmir’in 74 yıllık fırını ‘Kumrucu Kale’den geliyor. Balıkesir’in meşhur ‘Yanturalı Vedat Bey’ sucukları, Ödemiş’in İğdeli Kooperatif peyniri ve krem sayaş peyniri ile pişiren usta Tuğçe Yorgun’un leziz elleri bir araya gelince kumru şahane oluyor. Meşhur Susurluk ayranın nefis eşlikçisi coğrafi işaretli ‘Susurluk tostu’nu da denemelisiniz. Ekmek, Mihaliç peyniri ve Yanturalı sucuk Balıkesir’den... Leziz eller yine şef Tuğçe’den.

Yazarın Tüm Yazıları