Çanta ve saatte ikinci el akımı

Ülkemizde ikinci el çanta, saat gibi aksesuarların kullanımına ilgi her geçen gün artıyor. Kimileri ekonomik tasarrufta bulunmak amacıyla ikinci el ürüne yönelirken kimileri de vintage (nostaljik) ürünleri tercih ediyor. Marka ekspertizi Emirhan Karayalçın da hikâyesi olan, yaşanmışlıkları bulunan ürünleri müşterilerine sunuyor. Türkiye’de ikinci ele olan ilginin nedenlerini anlatan Karayalçın, ikinci el marka ürünlerin sahtesinin de satıldığına dikkat çekerek alınacak ürünün mutlaka bir uzmana gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Emirhan Karayalçın, “Bana göre, modern bir kıyafeti vintage parçalar ile süslendirmek modaya yön verebilmek anlamına gelir” diyor.

Haberin Devamı

EMİRHAN KARAYALÇIN İLE 5 SORU 5 CEVAP

Çanta ve saatte ikinci el akımı

1-Sizi tanıyabilir miyiz?

1986 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunuyum. Ailem tarafından 2000’de kurulan Bernaboutique firmasında üniversite eğitimi sonrasında çalışmaya başladım. Küçüklüğümden beri lüks markalara ilgi duyduğumdan ikinci el lüks sektörüne girmek benim için çok kolay ve keyifli oldu. Aynı zamanda üniversitede vermiş olduğum arbitraj konulu tezle de ikinci el lüks sektörüne hazırlıklı bir şekilde giriş yaptım.

Çanta ve saatte ikinci el akımı

2-İkinci el ve vintage ürünlere Türkiye’de ilgi nasıl?

Ülkemizde eskiden ikinci el çanta ve saate karşı bir ön yargı mevcuttu. Çoğu kimse bir başkasının kullandığı bir ürüne dokunamazdı bile. Bu ön yargıyı kırmak için müşteriler üzerinde çok çaba sarf ettik. Şu an ise sosyal medya ve fısıltı gazetesinin etkisiyle, bir de mağaza fiyatlarının döviz kurundan kaynaklı aşırı yükselişiyle tüketiciler ikinci el ürünlere yönelmeye başladılar. Burada ikinci el ve vintage ürünleri tüketici nezdinde şu şekilde ayırabilirim.
İkinci el kullanıp özellikle vintage kullanmayan çok müşterim var. Bunun nedeni vintage ürünler geçmiş dönemi temsil ettikleri için özellikle son modayı yakın takip eden çoğunluk vintage ürün kullanmaktan kaçınmaktadır. Bu da ülkemizde vintage satışlarının ikinci ele oranla düşük olmasına sebeptir.
Ancak bana sorarsanız modern bir kıyafeti vintage parçalar ile süslendirmek modaya yön verebilmek anlamına gelmektedir.

3-Marka ekspertizliği nedir?

Eğer ikinci el veya vintage lüks marka sektöründe iseniz sattığınız ürünün orijinalliğini kesin olarak bilmeniz gerekmektedir. Bu işe ilk girdiğim yıllarda taklit ürünler çıplak gözle anlaşılabilir derecedeydi. Ancak son senelerde sahte üreticileri teknolojiyi kullanmaya başladılar. Bu nedenle orijinallikle ilgili eski yöntemler ve bilgiler kullanılmaz oldu. Biz de kendimizi geliştirdik ve yeni teknolojik yöntemler uygulayarak orijinal ve sahte ayırımında sektörde söz sahibiyiz. 10 seneye yakın bir süre mahkemelerde konuyla ilgili bilirkişilik yaptım. Ve çoğu lüks markanın sahtecilere karşı açtığı davalarda bilirkişi raporları yazdım. Şu an bir çok tüketici farklı yer ve sitelerden satın aldıkları çanta ve saatleri bize onaylatmaya getiriyor. Ve ne yazık ki çoğu da satıcı tarafından orijinal denilmesine rağmen sahte çıkıyor. Buradan lüks ikinci el severlere tavsiyem ürün satın alacakları zaman karşı taraftan bizden alınmış uzman raporu istemeleridir.

Çanta ve saatte ikinci el akımı

4-Yurt dışında ikinci el, vintage ürünler çok ilgi görüyor, bunun nedeni nedir? Vintage denildiğinde siz ne anlatırsınız?

Avrupa da çoğu kişi vintage bir Rolex saati, mağazasında satılan yeni model bir Rolex saate tercih edebiliyor. Veya aynı şekilde Louis Vuitton bir bavula.
Bunun sebebi orada lüks kullanıcılarının modaya esir olmak yerine kendi farklılıklarını yaratma çabalarından olabilir. Mesela İtalya’da bazı vintage saat seven erkekler bir koluna 1970 Red Submariner bir Rolex, diğer koluna ise 1968 Paul Newman Daytona takabilmektedirler. Çanta ve saatte yaşanmışlığın vermiş olduğu haz Avrupa ve Amerika’da daha fazladır.
Bana göre gelenek ve görenek biraz da maddi imkânlar tüketicileri vintage parçalara yönlendiriyor. Çünkü genellikle ikinci el ürün fiyatı için ancak vintage bir ürün zevk için satın alınıyor.

5-Vintage ürünlerde neler tercih ediliyor?

Son dönemde özellikle koronavirüs sürecinde tüketiciler, yatırım olabilecek saat ve çantalara yöneldiler. Eskiden yeni model bir çanta daha çok talep görürken şimdi her zaman değerini koruyacak hatta daha da değerlenecek klasik bir çanta tercih edilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları