Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Yetimlerin kalplerine dokunmak istemez misiniz?

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Yetim Vakfı, kurulduğu günden bu yana Türkiye’de ve dünyanın pek çok bölgesinde yetimlere yönelik eğitim ve psikososyal yardım çalışmalarını sürdürüyor. 

 

Vakıf; yetim kavramına klasik yetim tanımını merkeze alarak daha geniş bir perspektiften yaklaşıyor ve yetimlerin yanı sıra, aşağıda belirtilen dört farklı ihtiyaç grubuna daha hizmet sunuyor:

 

 -Buluğ çağına ermeden babalarını kaybetmiş, kendileri için çalışıp kazananı bulunmayan çocuklar (yetimler)

 -Buluğ çağına ermeden anneleri vefat etmiş çocuklar (öksüzler)

 -Anne, babası belli olmayan veya kayıp-buluntu çocuklar

 -Anne, babası yaşadığı halde sevgi ve ilgiden yoksun olan çocuklar (sosyal yetimler)

 

Haberin Devamı

Yetim Vakfı çalışmalarını yetime, yakın çevresine ve içerisinde yaşadığı topluma yönelik projeleri hayata geçirmek üzere planlamış bulunuyor. Vakıf, sağlıklı bir toplumsal yapının ancak her bireyin psikososyal alanda sağlıklı bir gelişim sergilemesi ile sağlanabileceğini düşünüyor. Küçük yaşlarda sevgi, şefkat ve ilgiden yoksun kalmanın ileri yaşlarda hem birey hem de toplum açısından sorun yaratacağının bilincinde olan Vakıf yöneticileri; psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edildiği merkezlerinin sayısını arttırmayı ve daha çok çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyorlar. 

 

Yetim Vakfı’ nın yetim ailelerine yönelik projeleri arasında yer alan “Destekçi Aile Modeli”, ihtiyaç sahibi yetim ailelerinin onlara hamilik edecek destekçi ailelerle eşleştirilmesi esasına dayanıyor. Modelin uygulanma sürecinde ailenin maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması prensibi öncelik taşıyor. 

 

Vakıf tarafından ailelere yönelik psikososyal destek hizmetleri de sunuluyor. Travmalardan sonra aileler psikolojik sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Çevrenin onlara acıyarak bakması güçsüzlük psikolojisinin oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Yetim Vakfı, ebeveyn kaybı yaşayan ailelere verdiği psikososyal destek ile ailenin tekrar toparlanmasını sağlamış oluyor. 

 

Haberin Devamı

Yetim ailelerinin herhangi bir destek almaksızın ekonomik olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için meslek edindirme ve hayatı idame ettirme projeleri de Yetim Vakfı tarafından yürütülen projeler arasında yer alıyor. Bu projelerde, her aile; kendi içinde bulunduğu bölgenin ekonomik, coğrafi, sosyal koşulları dikkate alınarak ve ailenin sahip bulunduğu mevcut beceri ve imkanlar değerlendirilerek kendisi için en uygun alana yönlendiriliyor. (Örneğin; dikiş-nakış, el sanatları, tarım, hayvancılık, e-ticaret, aşçılık)

Bu projeler kapsamında gerekli finansal destek sağlanıyor ve süreç içinde ailelere danışmanlık hizmeti veriliyor.

 

Yetim Vakfı’ nın topluma yönelik projeleri de var. Vakıf, yetimlerle ilgili farkındalık sağlamayı, yetimleri sahiplenen bir toplum inşa etmeyi hedefliyor.

 

Haberin Devamı

Yetim Vakfı yöneticileri, dünyada verileri alınamayan ülkeler de dahil edildiğinde yaklaşık 

400 milyon yetim çocuk bulunduğunun tahmin edildiğini söylüyorlar. Vakfa göre; bu çocuklar organ ve fuhuş mafyaları ile dilenci şebekelerinin eline düşme tehlikesi yaşıyorlar, Dünyada her gün 10 bine yakın çocuk yetim kalıyor. Her gün 22 bin çocuk, açlık ve yoksulluktan dolayı yaşamını yitiriyor. 

 

Her yıl Ramazan ayının 15. günü, İslam İşbirliği Teşkilatı’ nın 2013 yılında Gine’ de düzenlediği 40. Dışişleri Bakanları Konseyi’ nde alınan karar gereğince, “Dünya Yetimler Günü” olarak anılıyor. 2021 yılı Ramazan ayı yaklaşırken “Ramazan Bereket, Yetim Emanet” sloganı ile yola çıkan Yetim Vakfı, bu yıl da birçok bölgede yetimlerin iftar sofralarına misafir olacak. Ramazan çalışmaları hakkında açıklama yapan Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, bağışçıların destekleriyle yetimlerin kalplerine dokunmak ve yüzlerinde tebessüm oluşturmak için yola çıktıklarını söylüyor. 

 

Haberin Devamı

Bizler de zekâtlarımızı, fitrelerimizi, sadakalarımızı ve kumanyalarımızı Yetim Vakfı’ na bağışlayarak Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde zor şartlar altında mücadele veren yetim ailelerine destek olabiliriz. Yetimlerin kalplerine dokunabiliriz…

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

 

Not: Konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler “yetimvakfi.org.tr” sitesini ziyaret edebilirler.

 

 

 

 

 

 

                                       

Yazarın Tüm Yazıları