Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Sarıyer’in engelli çocukları yeni kampüsleri ile daha nitelikli bir eğitime kavuşuyor!

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM), 13-29 yaş arasındaki zihinsel engelli bireylere ve onların ailelerine yönelik bir bakım merkezi olarak Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayfer Aydın ile Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakçı tarafından geliştirilmiş bir projenin hayata geçirilmesiyle kuruldu.

Aydın ve Ocakçı’nın projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 2014 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 700 proje arasından desteklenmeye değer bulundu. Koç Üniversitesi, Sarıyer Belediyesi ve Boğaziçi Engelliler Derneği’nin proje ortağı olduğu Merkez’in kuruluş giderleri ve ilk yıl harcamaları İSTKA tarafından finanse edildi. Merkez halen faaliyetlerini Koç Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi’nin destekleri ile sürdürüyor.

Haberin Devamı

İSTKA’ nın finansal desteğini alan EÇADEM 1 Aralık 2014 tarihinde İstinye’de prefabrik bir binada hizmet vermeye başladı. Merkez’in ilk yıldan sonraki sürdürülebilirliği ise, bir önceki cümlemde de ifade etmiş olduğum gibi Koç Üniversitesi ile Sarıyer Belediyesi arasında düzenlenen bir protokol ile sağlanıyor.

Sosyal aktiviteler ve spor faaliyetlerinin yer aldığı Merkez’de eğitim ve psikolojik danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Sosyal aktiviteler arasında doğum günü kutlamaları, piknik, eğlence/parti organizasyonları, bayram ve özel günlerin kutlanması, yemek pişirme, sinema, müze ziyareti, engelsiz hobi bahçesi uygulaması, hayvanat bahçesi ziyareti, yaz kampı, yoga, ritim ve drama dersleri ile psikolojik danışmanlık yer alıyor.

EÇADEM 3 Aralık 2018 Dünya Engelliler Günü’nde, çocukların daha geniş bir ortamda daha nitelikli eğitim alabilmeleri için Yeniköy’de yeni bir kampüse taşındı. Bu kampüs içinde yer alan, Sarıyer Belediyesi’ne ait bulunan ve zamana değin Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak hizmet veren bina engelli bireylerin kullanımına uygun olarak yeniden tasarlandı.

EÇADEM’ in yeni hizmet binasında engellilerin kendilerini ev ortamında hissedebilecekleri ve günlük yaşam becerileri geliştirebilecekleri daha fazla alan yaratıldı. Binada, çocukların günlük yaşam becerilerini öğrenip uygulayabileceği “günlük yaşam salonu” da kuruldu. Salonda, çocukların kendi ikindi kahvaltılarını kendilerinin hazırlayabilecekleri bir mutfak bulunuyor. Ayrıca, yine günlük yaşam becerilerini desteklemek amacıyla bir “çamaşır odası” konumlandırıldı. Bu odada çocuklar, çamaşır yıkamak, ütü yapmak gibi günlük aktiviteleri gözlemleme ve uygulama fırsatı bulabilecek. Ayrıca binada günlük yaşam salonu ve ritim, piyano, spor, yoga, drama, dans, bale, arp gibi dersleri alabilecekleri sanatsal etkinlikler salonunun yanı sıra anneler için de eğitim atölyesi bulunuyor.  Merkez, sahip olduğu büyük bahçesiyle de çocuklara doğayla iç içe olma fırsatı sunuyor. Çocuklar bu bahçede, doğanın sükûnet ve huzur verici etkisini deneyimleyebilecek. Bahçenin bir bölümündeki tarımsal faaliyetlere ise hem veliler hem de çocuklar dâhil olabilecek.

Haberin Devamı

Engelli bireylerin kullanımına uygun olarak yeniden tasarlanan Merkez’in 3 Aralık tarihindeki açılış töreni EÇADEMLİ Öğrenciler’ in oluşturduğu ritim grubunun gösterisi ile başladı. Çocukların gösterileri ayakta alkışlandı. Etkinlikte konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Burada inanılmaz bir gurur var bunu hepinizin yüzlerinden okuyorum. Hepimizin sorumlulukları var. Burada olması gereken her yöneticinin bir bakış açısı olması. Bu düşünceyle biz de belediye başkanlığının sadece yol yapmak, kaldırım yapmak olmadığını gördük. Yaşam bir bütün ve paylaşınca çok güzel. Bu proje bizler için bir gurur. Engellilerimizi aileleriyle birlikte düşündüğümüzde nüfusun yarısı kadar. Peki, biz engelsiz 40 milyon için mi yoksa 80 milyon için mi buradayız. Bizler toplumun her kesimi için buradayız. Amacımız birlikte yürümek. Bu projenin özü de o. Yaşamın her alanında olmaya çalışıyoruz. Yeni binamızın yapımıyla boşta kalan binalarımızı bu şekilde sosyal sorumluluk alanında kullanıyoruz ve bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Etkinlikte söz alan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise 2014 yılında başlattıkları girişimin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yeni merkezine taşınmış olmasının gururu ile yaşadıklarını dile getirdi. İnan sözlerine EÇADEM’ in, bağışçıların da maddi katkılarıyla bugüne kadar 98 çocuk ve 360 aile bireyine destek olduğunu, yeni hizmet binasında daha da nitelikli hizmet sunma olanağına kavuşacağını söyleyerek devam etti.

Dilerim bu güzel Merkez iyi bir örnek teşkil eder ve bu gibi kurum ve kuruluşlar Türkiye genelinde yaygınlaşır…

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları