Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“İyilik Peşinde Koşanlar”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Pazar günü, yani 7 Kasım’da, 40.000’den fazla kişi Asya’dan Avrupa’ya koştu. Dünyada kıtalar arası koşulan tek maraton olma özelliğini taşıyan N Kolay 43. İstanbul Maratonu’na katılanlar arasında, profesyonel ve amatör atletlerin yanı sıra, “iyilik peşinde koşan” binlerce yurttaşımız da vardı. 6.021 gönüllü koşucu, ben bu satırları yazarken 49.512 bağışçıya ulaşarak elliye yakın sivil toplum kuruluşu için 10.935.504 TL bağış toplanmasına vesile olmuş durumda.

“İstanbul Maratonu” adıyla koşulan bu maraton ilk kez 1979’da gerçekleştirilmiş. Mart 2008’de, ABD’de 1970’lerde başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan yardımseverlik koşusu kavramını Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için, “Adım Adım” oluşumu kurulmuş. Oluşumun amacı başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamak. 2008’den bu yana 103.849 gönüllü koşucu 855.295 bağışçıya ulaşmış ve 103.634.184 TL bağış toplanmış. Daha da önemlisi pek çok önemli toplumsal konuyla ilgili farkındalık sağlanmasına katkıda bulunulmuş.

Haberin Devamı

Bu yılki İstanbul Maratonu’na katılan sivil toplum kuruluşları arasında engelli hakları ile ilgili faaliyet gösteren derneklerden bazılarının projelerini ve koşucuların yarattığı sosyal etkiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Serebral Palsili Çocuklar Derneği – SERÇEV’in Engelsiz Hayat projesi için 46 gönüllü koştu. Amaç; serebral palsili (çoklu engel) bireylerin üretken, kendine yeten, bağımsız ve sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılabilmesi için gerekli olan tekerlekli sandalye, afo, walker, skolyoz sistemi gibi yardımcı cihazlara erişim olanağı sağlamak. Bir serebral palsili bireyin yardımcı cihaz bedeli 5.250 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu koşuda hedeflenen meblağ ile 30 bireyin ihtiyacını karşılamak mümkün, koşucular şu ana kadar hedefin üçte birine yaklaşmış durumdalar.

“İyilik Peşinde Koşanlar”
SMA Hastalığı İle Mücadele Derneği’nin SMA Hastalarına Gelecek Adım Adım Gelecek projesi için 80 kişi koştu. Amaç; akciğer içinde sekresyonu olup öksürerek çıkarmakta zorlanan SMA hastalarına, rahat nefes alabilmeleri için evlerinde kullanmaları gereken öksürtme cihazı temin etmek. Bir SMA hastası için öksürtme cihazı bedeli 30.000 TL. Şimdilik üç cihaz için fon birikmiş gibi görünüyor. Bir cihazın maliyeti daha karşılanabilirse, bu koşu için hedefe ulaşılmış olacak.

Haberin Devamı

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin Yol Arkadaşım Olur Musun? projesi için 101 koşucu ter döktü. Amaç; ortopedik engelli bireylerin, hayatlarını başkalarına bağımlı olmadan yürütebilmelerinin ön koşulu, akülü tekerlekli sandalyeye sahip olmaları. Bir akülü tekerlekli sandalyenin fiyatı 4.700 TL. TOFD oldukça deneyimli bir dernek, maratona Adım Adım’ın kuruluşundan, yani 2008’den bu yana  katılıyor. O zamandan bu yana toplam 4.515 koşucunun desteğiyle 7.339.594 TL bağış toplanmış. Bu da, basit bir hesapla, yıllar içinde 1.500’den fazla engellinin özgürleşmesi anlamına geliyor.

531 koşucu Adımlarımız Otizmli Çocuklar İçin! Projesi için attı adımlarını. Amaç; otizmli çocukların tek tedavileri olan yoğun, sürekli ve özel eğitime kavuşmalarına destek olmak. Bir otizmli çocuğun bir seanslık eğitim bedeli 235 TL, bir senelik özel eğitim maliyeti ise 28.900 TL. Kampanya 700.000 TL üzerinde bağış almasına rağmen hedefe hâlâ 100.000 TL’den fazla var.

Haberin Devamı

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin Nefesimiz Ol projesine destek olmak için 9 gencimiz koştu. Amaç solunum cihazı kullanan kas hastalarının kullanıma elverişli, rahat solunum maskelerine erişmelerini sağlamak. Bir kas hastasının sağlıklı şekilde nefes alabilmek için ihtiyacı olan BİPAP maske bedeli 1.500 TL. Şimdilik beş maske karşılanabilmiş, ihtiyaç çok daha fazla elbette. Kasder bu etkinliğe ilk defa katıldı. Bu ilk deneyimde derneğe çok destek olan Özyeğin Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü’nün bu konudaki duyarlılıklarını vurgulamak ve kendilerine teşekkür etmek isterim.

Cerebral Palsy Türkiye - Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Sesim Ol projesi için 66 koşucu seferber oldu. Amaç; risk taşıyan 0-3 yaş arası bebeklerin Erken Müdahale Programı’na dahil edilerek ihtiyaç duydukları konuşma terapisi, fizyoterapi ve gelişim takibi hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak ve böylece onların akranları gibi konuşabilmelerine destek olmak. Bir bebeğin programa dahil olabilmesinin maliyeti 2.160 TL. Kampanyada hedeflenen bağış miktarına ulaşılabilmesi için hâlâ 60.000 TL’nin üzerinde bağış gerek.

Haberin Devamı

Bağış kampanyaları 22 Kasım’a kadar devam ediyor. Bu projeleri veya başka projeleri, fayda ve farkındalık yaratmak için “iyilik peşinde” koşan koşucuları desteklemek için hâlâ vakit var. Detaylara ve projelere https://ipk.adimadim.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları