Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Fazlaysa Bırak Eksikse Al”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Dünya genelinde büyük kayıplara neden olan Covid-19 pandemisi ile özdeşleşen 2020 yılını geride bırakarak, umutla yeni bir yıla başladık. Hepimiz, 2021’in sağlık ve mutluluk getirmesini; kaybettiğimiz umutları geri kazandırmasını bekliyoruz. 

 

Bu beklenti doğrultusunda, yeni yılın bu ilk yazısına sizleri gülümsetecek ve umuyorum ki içinizi ısıtacak bir hikâyeyi konu almak istedim:

 

Fetih Mahallesi, İstanbul’un Anadolu Yakası ’nda bulunan Ataşehir ilçesine bağlı 17 mahalleden biri. Mahallenin nüfusu 2019 yılı verilerine göre, 5.700’ü kadın 6.300’ü erkek olmak üzere, 12.000 kişi. Mahallede yer alan 9 site kapsamındaki konut sayısı ise 2.164. 

 

Haberin Devamı

Beni çok heyecanlandıran ve bu nedenle de sizlerle paylaşmaya yönelten hikâye, işte bu sitelerden birinde başlamış. Esin Sitesi sakinleri, herkesin mutlu olduğu, dayanışmanın bir komşuluk hakkı olarak kabul edildiği, sevinçte de tasada da bir araya gelebilen bir mahalle yaratmayı hayal etmişler. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek amacıyla da önce mahallenin muhtarını, ardından da Ataşehir Belediyesi’ni bu büyük hayale ortak etmişler. Böylece, küçük bir siteden başlayan dayanışma ağı 12.000 kişilik bir mahalleye yayılmış. 

 

“Fetih Dayanışma Birliği” işte böyle kurulmuş. Birlik üyeleri, tıpkı eski günlerdeki gibi bir mahalle dayanışmasının oluşabilmesi için, komşularının hayatlarına dokunabilecek projeler hazırlamışlar. Bu projelerde önceliği ekonomik olarak desteğe ihtiyacı olan, geçim sıkıntısı yaşayan çocuklu annelere vermişler. Ataşehir Belediyesi de onların projelerine kayıtsız kalmayarak destek sağlamış ve sonuçta, “Fazlaysa Bırak Eksikse Al” projesi doğmuş olmuş. 

 

Projenin uygulamaya geçirilebilmesi amacıyla, muhtarlık binasının hemen yanına prefabrik bir yapı inşa edilmiş. Yardımsever yurttaşlar mahalleden bir komşusuyla paylaşmak istediği giyecek, yiyecek, oyuncak, çocuk bezi, mama gibi şeyleri bu noktaya getiriyorlar. Mahalle Muhtarlığı yapılan bu yardımları düzenliyor. İhtiyaç sahipleri de kendi ihtiyaçlarını buradan karşılayabiliyorlar. Hem fazlası olanlar hem de eksiği bulunanlar için ortak bir buluşma noktası olan bu platform, toplumsal dayanışma modeli için önemli bir örnek oluşturuyor.

 

Haberin Devamı

32 yıldır Fetih Mahallesi’ nde ikamet eden ve geçen yıl muhtar seçilen Abdül Kadir Şimşek, Covid-19 pandemisi öncesinde mahallesinde yaşayan ihtiyaç sahibi birey sayısının 100 civarında olduğunu ancak süreç içinde bu sayının 230’a kadar yükseldiğini belirtiyor. 

 

Esin Sitesi’ nde yaşayan ve bu yardımlaşma hareketine öncülük eden Fetih Dayanışma Birliği Kurucusu Gülsün Coşkun, insanın en güçlü tarafının sosyal yönü olduğuna dikkat çekiyor ve eskiden mahallelerde yaşanan ve çoğu insan tarafından özlenen dayanışma kültürünü yeniden yaşatmak istedikleri için mahalle düzeyinde sivil bir hareket oluşturduklarını söylüyor. 

 

Mahallelinin ortak buluşma noktası olan 21 m²’lik prefabrik yapı, boyutsal büyüklüğünden ziyade simgesel önemiyle dikkat çekiyor. Gülsün Coşkun, bu küçücük binada gerçekleşen maddi ve manevi paylaşımların oluşturmak istedikleri toplumsal yaşama modelinin bir örneği olduğunu; pek çok kişinin bu projenin verdiği destekle yeniden hayata bağlandığını ifade ediyor. 

  

Haberin Devamı

Söz konusu proje, 7 Aralık 2020’de, “Benim Mahallem Dayanışma Derneği” adı altında dernek statüsüne kavuşmuş durumda. Dernek; Fetih Mahallesi’ nde ve Ataşehir ilçesini kapsayan diğer mahallelerde komşuluk ilişkilerini geliştirmek, tarihi, kültürel, doğal vb. değerlere sahip çıkmak, mahalle ve kent kimliğine aidiyeti sağlamak, katılımcılıkla birlikte demokrasi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek suretiyle “kentli kimliği” oluşmasını sağlamak amacı ile yürütüyor çalışmalarını. Sivil toplumun gelişimine ve kurumsallaşmasına destek vermek; çocukların, gençlerin, kadınların, engellilerin ve yoksulların toplumsal yaşamdaki etkinliklerini artırarak yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak da Benim Mahallem Dayanışma Derneği’ nin hedefleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

“Fazlaysa Bırak Eksikse Al” Buluşma Noktası, halkın kullanımına 03 Ekim 2020 Cumartesi günü açılmış bulunuyor. Gülsün Coşkun, kurdukları sistemin o tarihten bu yana aksaksız çalışmakta olduğunu ifade ediyor.

Bir metafor olarak mahalle; dayanışma, komşuluk, yardımlaşma, güvenlik, ortaklık, yakınlık, aidiyet gibi kavramları hatırlatır bizlere. Mahalle bağlanma, bir yerle kendini irtibatlı kılma anlamını taşır. Yani; kente dahil olma, kentli/şehirli olma halidir bir bakıma. Hiçbir şekilde bir araya gelemeyecek, birbiriyle ilişki kuramayacak denli uzak, zıt ve kopuk bireyler bile haberleri olmadan mahallede bir araya gelirler. Daha doğrusu, gelirlerdi…

Haberin Devamı

Günümüzde çoğumuz, mahalleliyi tanımayı bir kenara bırakın, apartman komşularımızı bile tanımadan yaşıyoruz. Bu yüzden, Fetih Mahallesi’ ndeki Esin Sitesi sakinleri, komşuluk ilişkisini yeniden hayata geçirmiş olmaları sebebi ile büyük bir övgüyü hak ediyorlar. Onların yaptıklarının önce Ataşehir’ in diğer mahalleleri, ardından da İstanbul başta olmak üzere ülkemizin tüm illeri tarafından örnek alınmasını umuyorum.

Bana çocukluğumu ve o günlerdeki komşuluk ilişkilerini hatırlatan “Benim Mahallem Dayanışma Derneği” ne, kendi adıma teşekkür ediyorum. İstanbul ili sınırları içinde böylesi bir mahalle bulunduğunu bilmek ve bu gibi mahallelerin hem şehrimiz hem de ülkemiz genelinde yaygınlaştığını hayal etmek çok güzel. Dilerim günün -ama çok uzak olmayan bir günün- birinde, bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü görebilirim.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları