Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Erişiyorsam eşitim…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

7 Temmuz Cuma günü, engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve yaşamın tüm alanlarına etkin olarak katılabilmelerini sağlamak amacı ile hazırlanan “Engelliler Yasası”nın yürürlüğe girişinin 12. yılı doluyor.

 

Söz konusu yönetmelik 7 Temmuz 2005’te yürürlüğe girdiğinde engellilerin fiziki çevreye, bilgi ve iletişim olanaklarına toplumun diğer bireyleri ile eşit koşullarda ulaşımı ile ilgili sorunların yedi yıl içinde çözüleceği taahhüt edildi. Ancak verilen yedi yıllık süre içinde beklenen sonuca ulaşılamadığından taahhüt süresi 2 + 1 yıl daha uzatıldı. Ne yazık ki ek olarak verilen sürenin sonunda da değişen fazla bir şey olmadı. Nihayetinde, engellilerin hayata toplumun diğer bireyleri ile birlikte eşit koşullarda katılımının sağlanması için verilen süre 7 Temmuz 2018 tarihine kadar uzatıldı.

 

Haberin Devamı

Engelliler Yasası’nın yürürlüğe girişinden 12 yıl geçtikten sonra, verilen son taahhüt tarihine bir yıl kala, durum pek iç açıcı görünmüyor. Engelliler, haklı olarak, 12 yıl içinde yerine getirilmemiş olan sözlerin bir yılda nasıl olup da gerçeğe dönüştürülebileceğini merak ediyorlar.

 

Engelliler Kanunu’nun çıkışından bu yana geçen süreçte Kanun’u destekleyici birçok yönetmelik yayınlanıp yürürlüğe girmiş durumda. (Örneğin: 20 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği; 24.11.2015 tarihinde yayımlanan Engelli veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Havayolu Yolcuları Talimatı; 1.1.2017 tarihinde yürürlüğe giren Bankacılık Hizmetlerinin Erişilebilirliğine Dair Yönetmelik;  

13 Ocak 2017 tarihinde yayımlanan Şehirlerarası Yolcu Taşıma Hizmetleri ile Servis ve Turizm Taşımacılığı Hizmetinin Erişilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik.) Ayrıca, Mart 2017’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca engelliler için yürütülecek tüm erişilebilirlik denetimlerinin ve uygulanacak para cezalarının detayları belirlenerek Bakan Betül Sayan Kaya imzalı iki Genelge ile tüm ilgili kurumlara duyuruldu.

 

Haberin Devamı

Engelli bireyler tüm bu iyi niyetli girişimlerin farkında olmakla birlikte uygulamada yetersiz kalındığını düşünüyorlar. Verilen sözlerin yerine getirilmesini ve fiziksel çevrenin engelliler için gerçekten erişilebilir kılınmasını bekliyorlar. Bu amaçla Engelli Hakları Forumu öncülüğünde başlatılan “#erişiyorsameşitim” etkinliğini destekliyor ve bundan böyle

7 Temmuz tarihinin “Erişilebilirlik İçin Mücadele Günü” olmasını istiyorlar.

 

Erişiyorsam eşitim…

 

Engelliler, 7 Temmuz 2017 Cuma günü sessizliklerini bozacaklar ve şartlarını zorlayarak sokağa çıkacaklar. Nerede bir engelle karşılaşırlarsa görüntüleyip, sosyal medyada “#erişiyorsameşitim” etiketi ile paylaşacaklar. (Konu ile ilgili kısa videoyu <https://www.youtube.com/watch?v=MajgsWvNe7s&feature=youtu.be> adresli linkten izleyebilirsiniz.)

 

Haberin Devamı

“Yalnızlık adalarına hapsolup dışarıda kalmaktansa, sokağa çıkıp hayata karışarak dışarıda olmak yeğdir.” diyor Engelli Hakları Forumu. Doğrusu da bu. Her durumda dışarıda kalıyorsak eğer, hayata karışarak dışarıda olmalı ve nasıl dışarıda bırakıldığımızı göstermeliyiz etrafımızdakilere. Belki o zaman konu ile ilgili farkındalığın artmasını ve bu farkındalığın verilen sözlerin yerine getirilmesine hız kazandırmasını sağlayabiliriz.

 

Ben, şahsen tüm iyi niyetimle erişilebilirlik sorununun çözümünün 7 Temmuz 2018 tarihinden sonraya bırakılmayacağına inanmak istiyorum. Umarım, 7 Temmuz 2018’de “#erişiyorsameşitim” etkinliği kapsamında sokağa çıkmamıza gerek kalmamış olur…

 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları