Mahkeme kararına ne gerek vardı

BUGÜN köşemde mahkeme kararıyla gelen ‘Cevap ve düzeltme metnini’ yayınlıyorum.

Haberin Devamı

Oysa köşemdeki yazının çıktığı 26 Kasım 2015 günü Gençlik ve Spor Bakanı adına yapılan açıklamalar hemen ertesi gün, 27 Kasım’da gazetemizde yayınlanmıştı. “Bakan Çağatay Akif Kılıç: Benim de iki kızım var” başlığının altında Kılıç, “Benim de iki kızım var. Evlerinden uzaktaki kız öğrencilerin rahatsızlıklarına duyarsız kalamam. O kız öğrenciler bizlere emanet. Kapı en kısa zamanda açılacak” diyordu.


*


Aynı gün, “Yurtlu kızlara güvenli refakat” başlıklı heberimizde, “YURTKUR, Cevizlibağ Kız Öğrenci Yurdu öğrencilerinin yolda sürekli uğradıkları tacizler üzerine harekete geçti: Kız öğrencilere ‘taciz yolu’ boyunca güvenlik görevlileri refakat edecek, yurt kapılarına parmak izi sistemi gelecek” diye yazıldı. Ayrıca, YURTKUR Bölge Müdürü’nün yurt kapısı ve çevresinde yapılması düşünülen düzenlemelere ilişkin açıklamasına yer verilmişti.
Buna rağmen, yayınlanan “Yurt Yolunda Taciz Var” yazım ile ilgili Gençlik Ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan tekzip talebi Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul olunmuştur. Gazetemiz avukatlarının 4. Sulh Ceza Hâkimliği’ne yaptığı itiraz ise reddedilmiştir.
Nitekim kamuoyunda büyük etki yaratan röportajım ve Hürriyet’in haberlerinden sonra nihayet; kız öğrenciler ikinci kapılarına 9 Ocak’ta kavuştu. Bana bu yeter.
Mahkemeden gelen metnin girişindeki (Gazetenizin 26 Kasım Haziran 2015 Çarşamba tarihli nüshasında) diye yazılırken gösterilen özensizliği ise Sayın Bakan’ın dikkatine sunuyorum.

 

 

Haberin Devamı

CEVAP VE DÜZELTME METNİ

 

 

Gazetenizin 26 Kasım Haziran 2015 Çarşamba tarihli nüshasında, Ayşe Arman imzasıyla yayınlanan “Yurt yolunda taciz var” başlıklı haberde, İstanbul Cevizlibağ’da bulunan Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nda kız öğrencilerinin tacize uğradığı, ancak bu sorun karşısında yetkililerin sessiz kaldıkları ve konuyla ilgilenmedikleri iddia edilmiştir.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki  açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Haberde yeralan iddiaların bakanlığımıza intikal etmesinin hemen ardından Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç duruma hemen müdahale etmiş ve iddiaları bizzat yerinde inceleyerek, kız öğrencilerin talebi doğrultusunda ikinci kapının açılması talimatını vermiştir. 20 Ekim tarihli yazı ile  İstanbul Valiliği’ne  tramvay durağı  tarafına öğrenci  giriş kapısı yapılması konusunda talimat verilmiştir. Ancak bürokratik işlemler uzamış ve bir tek Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) onayı kalmıştır. Gerekli onayın çıkmasının ardından en kısa sürede kapı açılacaktır.
Ayrıca, Sayın Bakan Akif Çağatay Kılıç’ın talimatı doğrultusunda bizzat Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu da bizzat konuyu yakından takip etmektedir. Sayın Bakan Akif Çağatay Kılıç sadece ikinci kapının açılması talimatını vermekle kalmamış öğrencilerin talebi doğrultusunda gerekirse yurdun duvarına yolu aydınlatabilecek şekilde projektör konulması talimatı vermiştir.
Tüm bunların yanı sıra Sayın Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valiliği nezdinde girişimlerde bulunarak öğrencilerin yurda giriş çıkışlarında rahat edebilmeleri için, bahsi geçen yolda polis devriyesinin iki katına çıkarılmasını da sağlamıştır.
Tüm bu bilgiler ışığında kamuoyunu yanlış bir algıya sevk eden mezkur habere ilişkin iş bu düzeltme ve cevap yazımızın diğer her türlü hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla; 581 sayılı Basın Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca gazetenizin ilgili haberinin yer aldığı sayfa ve sütununda aynı puntolarla yayınlanmasını, ayrıca 5651 sayılı kanunun 9. maddesi uyarınca www.hurriyet.com.tr adlı internet sitesinde yer alan aynı içeriğin yayından kaldırılmasının sağlanmasını rica ederiz. 26.11.2015

Haberin Devamı

Mustafa KOÇ
Bakan a.

Yazarın Tüm Yazıları