Yumurtayla da uyumlu, peynirle de...

Taze fasulyeyi genelde zeytinyağlı pişirip ana yemek eşlikçisi olarak yeriz. Ama ben bu şifa dolu sebzeyi bir protein kaynağıyla birleştirerek veya salataya katarak ana yemek şeklinde yemeyi de seviyorum. Bir Adanalı olarak favorimse Adana usulü yani etli taze fasulye...

Haberin Devamı

Bu mevsimde mutfağımdan asla eksik etmediğim taze fasulye, içerdiği birçok vitamin ve mineral sayesinde yaz aylarının gözde sebzelerinden biri benim için... Zeytinyağlısı, etlisi, turşusu, diblesi derken birçok haliyle sofralarımızı süslüyor ama bir Adanalı olarak ben taze fasulyeyi Adana usulü yani etli seviyorum en çok! Yanına 1 kâse cacık, salata ve az da bulgur pilavı koydum mu müthiş oluyor.

Bu yemek için 200 gram kuzu kuşbaşıyı 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı biber salçasıyla kavurarak biraz yumuşatıyorum. Üzerine doğranmış 1 soğanı yayıyorum. Yıkayıp ayıkladığım yarım kilo yeşil fasulyeyi de onun üzerine... Son olarak 3 domatesi rendeleyip yine tencereye aktarıyorum. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyorum. Pişmeye yakın biraz tuz ekliyorum.

Taze fasulyeyi genellikle zeytinyağlı pişirir ve yardımcı yemek olarak sofraya getiririz. Akşamları 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı fasulye, 4 yemek kaşığı yoğurt, bol yeşillikli salata ve 1 dilim esmer ekmek şahane bir öğün. Ama ben fasulyenin besin değerini kaliteli protein kaynağı olan yumurtayla zenginleştirip ana yemek olarak yemeyi çok seviyorum. Yarım kilo taze fasulyeyi ayıklayıp tuzlu suda 15 dakika haşlıyorum. Sonra suyunu süzüp bir kenarda bekletiyorum. Tavada yemeklik doğranmış 1 soğanı 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyorum. Üzerine fasulyeleri ekliyorum, tuz ve karabiberle tatlandırıyorum. Ayrı bir kâsede 2 veya 3 adet yumurtayı çırpıp fasulye karışımının üzerine ekliyorum. Yumurtalar iyice piştikten sonra servise hazır.

Haberin Devamı

Taze fasulye, yanında cacık, salata ve biraz bulgur pilavıyla benim için müthiş bir öğün oluyor.

Yumurtayla da uyumlu, peynirle de...


Fasulyeyi yeşil mercimekle buluşturduğum yemeğimi de seversiniz. Yarım kilo taze fasulyeyi ayıklayıp her birini 3 parçaya kesiyorum, tuzlu suda 15 dakika haşlıyorum. Fasulyeler yumuşayınca suyunu süzüp bir kenarda bekletiyorum. Tencerede yemeklik doğranmış 1 soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağında az çeviriyorum. Fasulyeleri ilave ediyorum. Közlenmiş 3 kapya biberi doğrayıp tencereye ekliyorum. 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimeği de katıp 5 dakika daha pişiriyorum. Biraz tuz, karabiber ve pul biber... 4 yumurtayı ayrı bir kâsede çırpıp üzerlerine döküyorum, kısık ateşte pişiriyorum.

Yazın eli hep soğuk salatalara gidenleri de unutmadım elbette. Lor peynirli taze fasulyesini çok seveceğinize eminim. Yarım kilo taze fasulyeyi ayıklayıp tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Sonra suyunu süzün. 1 kırmızı soğanı piyazlık doğrayın. 2 diş sarımsağı ezin. 2 havucu rendeleyin. Tüm malzemeleri bir kaba alın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, az tuz, biraz sumak ve 4-5 yemek kaşığı lor peyniri ekleyip harmanlayın. Ben en son yaptığımda 2’ye kesilmiş 3-4 çeri domates ve ince ince kıyılmış maydanoz da ekledim, çok yakıştırdım.

Haberin Devamı

Bu leziz sebze bağışıklığı güçlendiriyor, içinde bulunan lifler sayesinde sindirimi de kolaylaştırıyor.

“Çok sık acıkıyorum, bir türlü doymuyorum” diyenlere bu tarifleri öneririm. Hem hafif hem leziz hem de sağlıklı... Taze fasulye birçok hastalığı önlemesinin yanı sıra bağışıklığı güçlendirmesiyle de biliniyor. İçinde bulunan lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırırken, kabızlığı da önlüyor. İleride oluşabilecek kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Bununla birlikte uzun süreli bir tokluk da sağlıyor. Taze fasulye, hücrelerde DNA sentezinde rol oynayan folat bakımından da çok zengin. Özellikle gebelik öncesi ve gebelik sırasında anne ve bebek sağlığı açısından faydalı olan folik asit içeriği nedeniyle mutlaka tüketilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları