Yeni yıla leziz yiyeceklerle girelim

Yılbaşı alışverişine çıkmadan önce, seçtiğim sağlıklı yemeklere uygun bir liste yaparım. Menüde daha az kalorili tatlara öncelik veririm. Kuru üzümlü salatadan kekikli hindiye, kapya biberli pilavdan fırında balkabağına bu özel gece için nefis önerilerim var.

Haberin Devamı

Yaklaşan yılbaşı sebebiyle sofralarımızı nelerle donatacağımızı şimdiden düşünmeye başladık. Özel bir gece olduğu için pişireceklerimiz önemli. Ben mutfak alışverişine çıkmadan önce seçtiğim sağlıklı yemeklere uygun bir liste yaparım. Menüde daha az kalorili ve hafif yemeklere öncelik veririm. Bu sayede hazırladığım sağlıklı tarifleri ailece afiyetle yeriz.

Benim yılbaşı soframda salata mutlaka olur. Ana yemeğin vazgeçilmeziyse protein değeri yüksek ve sağlıklı bir et olan hindidir. O akşam asıl dikkat etmemiz gerekenler bence mezeler, yüksek kalorili içecekler ve tatlılar... Soframda ağırlıklı olarak yoğurtlu mezeler bulundururum, mayonezli ve kızartmayla yapılan mezelerden uzak duruyorum. İçecek tercihimse taze sıkılmış meyve suyu, ayran, naneli-limonlu soda veya maden suyu olur. Tatlılardansa sütlü veya meyveli olanları severim...

Haberin Devamı

Yeni yıla leziz yiyeceklerle girelim

Kuru fasulye ezmesini deneyin

Ve o akşam için önereceğim tarifler... Önce salata. Yeşil salatayı kuru üzümle hazırlamayı deneyebilirsiniz. Marul, roka, maydanoz ve Akdeniz yeşilliklerini istediğiniz boyutta doğrayın, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp yeşilliklerle iyice harmanlayın. Üzerine de kuru üzümü ekleyip servis edin. Buna salatalık, lor peyniri, elma ve kabak çekirdeği içi gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Meze olaraksa Brüksel lahanası, brokoli, kırmızı pancar, kereviz ve havucu soyup ufak ufak doğrayın, sonra hepsini buharda pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Dilerseniz 2 pancarı rendeleyip tavada biraz çevirdikten sonra yarım demet kadar ince ince doğranmış maydanoz ve sarımsaklı yoğurtla karıştırabilirsiniz. Bir de yoğurtlu veya yoğurtsuz yapabileceğiniz kuru fasulyesi ezmesi tarifim var. 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam taze nane ve biraz tuzu blender’da iyice ezip tabağa alın. Üzerine ufalanmış 3-4 cevizi serpiştirip sunabilirsiniz. Dilerseniz süzme yoğurtla da karıştırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeni yıla leziz yiyeceklerle girelimKuru üzümlü salata

Baharatlanmış balkabağı da çok sevdiğim bir başka tat... Kabukları soyulmuş balkabağını küp küp doğrayın, pul biber, karabiber, tuz ve zeytinyağıyla harmanlayıp fırında pişirin. Sıcaklardan devam edelim... Mücveri pırasayla yapabiliriz mesela... 3 adet pırasa ve çeyrek demet maydanozu incecik doğrayın. 2 yumurta ve 1 yumurtanın beyazı, 3 yemek kaşığı lor peyniri, 1 yemek kaşığı yulaf kepeği (un gibi çekilmiş), yarım çay bardağı yağsız süt, az tuz, karabiber ve kırmızı biberle harmanlayın. Harcı 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra dibini yağladığınız borcama dökün ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine biraz taze kaşar peyniri serperek kızarması için bir 5 dakika kadar fırında tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gelelim ana yemeğe yani hindiye... Geçen sene bütün hindi tarifi vermiştim, bu kez farklı tariflerle geldim. Fırında hindi için göğüs kısmını, yoğurt, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, kırmızı biber ve karabiberle karıştırıp birkaç saat buzdolabında bekletiyorum. Fırın poşetine iri iri doğranmış soğan ve marine edilmiş hindi etini koyup 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişiriyorum. Dileyenler hindi şiş de hazırlayabilir. Bunun için sivri biber, kapya biber, mantar, kabak, süt ve zeytinyağı gerekiyor. Hindiyi kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir kapta süt, zeytinyağı ve dilediğiniz baharat çeşitlerini hindiyle karıştırıp birkaç saat bekletin. 31 Aralık akşamında işinizi kolaylaştırmak için bir gün önceden buzdolabına koyabilirsiniz. Biber, mantar ve kabakları hindilerin boyutlarında doğrayın, çöp şişlere bir sebze-bir hindi eti olacak şekilde dizip fırınlayın.

Haberin Devamı

Hindi incik sevenleri de unutmadım. Etleri taze kekik ve zeytinyağıyla karıştırıp en az 2 saat dinlendirin. Sonra ızgarada veya tavada pişirin. Bu yemekleri bulgur pilavıyla sunabilirsiniz. Zeytinyağında soğan ve kapya biberi biraz çevirin. Soğanlar pişince domates konservesi, biber salçası, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. En son bulgur ve sıcak suyu koyup pilavınızı pişirin. Pişince üzerine biraz tereyağı ekleyip demlemeye bırakın.

Yeni yıla leziz yiyeceklerle girelimKapya biberli bulgur pilavı

Yılbaşı gecesinde tatlı önerimse çikolatalı meyveler... Kabuğu soyulmuş 1’er kırmızı elma, ayva ve armudu doğrayın, 1 yemek kaşığı kadar kakao, 4-5 tane karanfil, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı tam buğday unu ve yarım Türk fincanı kadar suyla karıştırın. Fırın poşetine alın, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Servis yaparken bademle süsleyin.

Haberin Devamı

Gecenin devamında canınız atıştırmalık isterse kendinize cips hazırlayabilirsiniz. 2 yufkayı küçük kareler halinde kesin. Kekik, pul biber ve lor peynirini karıştırıp yufkaların üzerine sepiştirin. Yine fırında 20 dakika kadar pişirin, çıtır çıtır peynirli cipleriniz hazır!

Yeni yıla leziz yiyeceklerle girelim

Ertesi güne de başka tarifler...

Bu arada elinizde hindi eti kalırsa ertesi gün onlarla bambaşka nefis tarifler hazırlayabilirsiniz. Tiftiklenmiş hindi etini, light labne peyniri, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kapya biber ve ince ince doğranmış maydanozla karıştırıp kepekli ekmeğin arasına koyarak şahane sandviçler yapabilirsiniz. Yine hindiyi, haşlanmış bulgur, doğranmış maydanoz, taze nane, yeşil soğan ve cevizle karıştırıp salataya çevirebilirsiniz. Nar taneleri de ekleyebilirsiniz hatta... Bu salataya zeytinyağı, limon suyu ve balsamik sirkeyle yaptığım sosu çok yakıştırıyorum. Umarım tariflerimi dener ve beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. İyi seneler!

 

 

Yazarın Tüm Yazıları