Dürümü, tostu, dolması...

Soframdan eksik etmediğim kapya biberi anlatacağım size bu hafta. Bazen yağsız pişirdiğim omletle birlikte lavaş arasına koyup kahvaltıda yiyorum, bazen de biberleri közleyip baklagilli ferah ve doyurucu bir salata hazırlıyorum.

Haberin Devamı

Öyle mucize bir besin ki kapya biber; sarısı, turuncusu, yeşili ve kırmızısıyla yani renklerine göre besin değerleri değişiklik gösteriyor. Mesela ülkemizde en sık yenen kırmızısı, diğerlerine göre daha fazla potasyum içerirken yeşil olanı antioksidan özelliğine sahip polifenollerden yana zengindir. Hazır mevsimi gelmişken metabolizmanızı çalıştıracak, kilo vermenize yardımcı olacak kapya biberi siz de sofralarınızda bolca bulundurabilirsiniz. Ben şahsen kapya biberli yemekleri soframdan eksik etmem.

Mesela kahvaltı için biberli ve yumurtalı bir dürüm hazırlarım bazen kendime. 1 yumurtayı biraz süt ve karabiberle çırparım, yağsız tavada omlet gibi pişiririm. Lavaşın yarısına labne peyniri sürerim, diğer yarısına da 2’ye (yani ay şeklinde) katladığım omleti koyarım. İnce uzun doğradığım kırmızı ve yeşil kapya biberleri yerleştiririm, varsa biraz da marul doğrarım. Sonra dürüm şeklinde sararım. Bu tarifi yaparken lavaşınızın tam buğdaylı olmasını öneririm.

BİRAZ DİLPEYNİRİ, BİRAZ DA MAYDANOZ

Kırmızı kapya biberle tost da yapabilirsiniz ama ekmeksiz... 2 biberi iyice yıkayın, tohumlarını çıkarın. Sonra da tost makinesinde çevire çevire pişirin. Rendelenmiş kaşar peynirini ince ince kıyılmış dereotu, kuru nane ve çörekotuyla karıştırın. Pişen biberleri yarıp, hazırladığınız peynirli karışımı ortasına kaşıkla koyup 1-2 dakika daha pişirin ki
peynirler erisin. Bunu kahvaltıda da yiyebilirsiniz, öğle veya akşam yemeklerinde de... Közlenmiş kapya biberli nohut salatası da favorim. 4 yemek kaşığı haşlanmış nohut, ince ince kıyılmış birer avuç dereotu ve maydanoz, 1 adet közlenmiş ve doğranmış kapya biber ve yarım avokadoyu (çatalla ezilmiş) bir kapta karıştırıyorum. Üzerine 1 tatlı kaşığı sirke, çeyrek limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla yaptığım sosu gezdirip bir kez daha karıştırıyorum. Üzerine ikiye kestiğim 1 haşlanmış yumurtayı yerleştirip sofraya getiriyorum.

Haberin Devamı

Dürümü, tostu, dolması...

Yumurta ve kapya biber bence iyi anlaşan bir ikili... Bu yüzden muffin yaparken de elim biberlere gidiyor.
3 yumurta, 50 ml süt, 60 gram doğranmış dilpeyniri, 1 tutam ince ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, ufak ufak doğranmış 2 sivri biber ve 1 kapya biberi bir kapta karıştırıyorum. Küçük kek kalıplarına pay edip önceden 200 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyorum.

Haberin Devamı

C vitamini içeren, bol lifli kapya biber, yağ yakmaya ve metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı.

Biraz da faydalarından bahsedelim... İçerdiği kapsaisin maddesi, metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlıyor. Özellikle acı kapya biber, bu maddeyi en çok içeren sebzelerden biri... Bu madde, vücudu ısıtarak yağ yakmaya ve metabolizmanın hızlı çalışmasına teşvik ediyor. Özellikle karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak için birebir. Antioksidan özelliği sayesinde toksin atmayı da kolaylaştırıyor.

Dürümü, tostu, dolması...

Kapya biberin yüzde 92’si sudan oluşur. Düşük kalorili, bol vitaminli olması sayesinde sağlıklı kilo verdiriyor, günlük beslenmenize eklemenizi öneririm. Faydaları bunlarla sınırlı değil. Antioksidan içeriği sayesinde kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürüyor. Hızlanan kan dolaşımı tansiyon rahatsızlıklarının artmasını önleyerek felç gibi ciddi sorunların yaşanmasını önlüyor. Yüksek lif içeriği sayesindeyse sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. İçerdiği C vitamini sayesinde kansızlığa iyi gelen bir sebze bu... Vücudun demir emilimi kapasitesini arttırıyor, bu yüzden düzenli olarak kapya biber tüketmek kansızlığı önlemeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Dürümü, tostu, dolması...

Bu kadar faydalı bir besini ister çiğ ister pişirerek tüketebilirsiniz. Çiğ halde doğrayıp kahvaltı sofranıza dahil edebilirsiniz benim yaptığım gibi... Yine çiğ veya közlenmiş halini salatalara katabilir, yoğurtla karıştırarak meze haline getirebilirsiniz. Akşam yemekleri için zeytinyağlı dolması da harika oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları