Bayramda ipin ucu kaçtıysa...

Ailemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...

Haberin Devamı

Bayramda bazı yörelerimizde sabah dahil her öğünde et yeniyor. Etin yanında yeteri kadar sebze-meyve yemezsek, şerbetli tatlıları veya kızartmaları çok fazla tüketirsek ve yeteri kadar su içmezsek kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Böyle bir durumda bayramda yaptığımız kaçamakları nasıl telafi edebiliriz; bu hafta bunu konuşalım.

İşe kahvaltıyla başlayalım... Malum, bayram sabahı sofraya salam, sucuk, sosis, börek, patates kızartması, simit, meyve suyu gibi yüksek kalorili birçok ürün geliyor. Bu sebeple bugünden başlayarak birkaç gün kahvaltıda 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesini, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 porsiyon meyve (dilediğiniz mevsim meyvesi olabilir) ve 2 ceviz içiyle karıştırıp yiyin. Dilerseniz yoğurt yerine 1 su bardağı süt kullanarak tavada yulaf lapası da hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı tamam ama gün içinde 1-2 porsiyon, lif oranı yüksek meyve-sebze yemek de çok önemli. Sebze yemekleri hazmı kolaylaştırmakla birlikte bağırsakların rahatlamasını da sağlıyor. Aşırı et tüketimi nedeniyle ihmal edilen vitamin ve mineral dengesini bu sayede kontrol altına alabiliriz. Kabak, havuç, yeşil fasulye gibi sebzelere, armut gibi bol lifli bir meyveye yönelin. Akşam yemeklerinde 5-6 yemek kaşığı sebze yemeği ve yanında 4 yemek kaşığı yoğurtla aldığınız kiloları kolaylıkla verdiğinizi göreceksiniz.  

Haberin Devamı

Bayramda ipin ucu kaçtıysa...
‘Hücre temizleyen yeşil iksir’

Bayram sırasında kavurma gibi tuz oranı yüksek besinlerin tüketimi nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Sadece kavurma yemekten değil tabii... Eğer arabayla uzun yola çıktıysanız saatler boyunca hareketsiz ve uykusuz kalmak da ödem yapıyor. Bu sebeple kiraz sapı çayı, yeşil çay, rezene çayı veya ananas çayı gibi hem ödeme hem de sindirime iyi gelecek çaylardan günde 1-2 fincan içebilirsiniz. Tansiyon veya böbrek rahatsızlığınız yoksa tabii...

Benim en sevdiğim çayın tarifi şöyle: 1’er tutam yeşil çay (beyaz çay da olur), rezene, kiraz sapı, mısır püskülü, 1 dilim orta kalınlıkta ananas ve yarım demet maydanozu 1 litre suyla birlikte tencereye alıp kaynamaya bırakıyorum. Su kaynamaya başlayınca ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı şekilde 5 dakika dinlendiriyorum. Bu çayı gün içinde ister sıcak ister soğuk içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Mevsim ya da bayram fark etmeksizin yılın her günü su tüketimi önemli bir başlık... Unutmayalım ki su, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Yine herhangi bir ödem problemi yaşamamak için günlük en az 2-2,5 litre su içmeliyiz.  Ayrıca günde en az 8- 10 bin adım atmaya da gayret gösterelim. Özellikle tatile gidenlere, kısa mesafe yerlere yürüyerek gitmelerini tavsiye ediyorum. Bu şekilde hem hareket etmiş hem de gittiğimiz yerlerin tadına varmış oluruz.

DEREOTU, TAZE SOĞAN, SEMİZOTU...

Önerilerimi sıraladım, peki tariflerimi vermeden olur mu? Elbette olmaz! Daha önce sizlere pek çok soğuk çorba tarifi verdim, dilediğinizi yapabilirsiniz. Ben bugünlerde 1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday, 2 su bardağı yoğurt, 3 salatalık (küp doğranmış), 1 kapya biber (küp doğranmış), yarım demet  kıyılmış taze naneyle yaptığım çorbayı içiyorum. İstediğiniz yeşilliği çıkarıp ekleyebilirsiniz elbette...

Haberin Devamı

Bayramda ipin ucu kaçtıysa...
Soğuk çorba

Yeşil mercimekli salatam da yoruma açık. Ana yemek kadar doyurucu ola bu salatayı yarım demet ince kıyım dereotu, 2 dal ince taze soğan (ince ince doğranmış), 1 avuç semizotu yaprağı, 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 1 kâse hafif sulandırılmış süzme yoğurtla yapıyorum. Üzerine de pul biber ve çörekotu serpiyorum.

Soğuk soğuk, çok sevdiğim bir diğer tarifim ‘hücre temizleyen yeşil iksir’... Buzdolabında soğuttuğunuz yarım demet pazı, 1’er avuç ıspanak, tere ve maydanoz, 1 yeşil elma, 2 salatalık,  yarım limonun suyu ve 1 çay kaşığı taze zencefil rendesini blender’dan veya katı meyve sıkacağından geçirip için.

Konumuz bayram kilolarını vermek ama yine de tatlısız olmaz! 1 ufak muzu soyun, blender’da 1 çay bardağı light yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balla çekin. Üzerini çekilmiş Antep fıstığıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bayramda ipin ucu kaçtıysa...
Muzlu-ballı tatlı

Yazarın Tüm Yazıları