Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv BalıkçısıYazarın Tüm Yazıları

Kadınlar çirkin erkek mi sever

O kadar eski bir efsane ki bu... Modası hiç geçmeyen bir konu.

Haberin Devamı

Kadınlar çirkin erkek mi sever?

1966 yılının Hürriyet’inde bu konudaki haber şöyle başlıyor:

“Daily Mirror’un tanınmış kadın yazarı Marjorie Proops, dün yayınlanan bir etüdünde, dünyanın her tarafında çirkin erkeklerin yakışıklı erkeklerin yerini aldığını ve kaba tipli erkeğin günümüzün kadını indinde en makbul erkek tipi olduğunu bildirmiştir.”

Proops, kadınların artık Robert Taylor veya Tyrone Power gibi erkeklerin yüzüne bakmadığını söylüyor.Peki bunların yerine kimleri beğeniyor kadınlar?

“Misal” diyor Bayan Proops, Fransız aktör Jean-Paul Belmondo. Kadınlar Belmondo’yu “kaba tipli” olduğu için beğeniyormuş.

Kadınlar çirkin erkek mi severJean-Paul Belmondo

Bir başkası... Bütün yüzü çiçek bozuğu olan Richard Burton. (Burton’un daha sonra menekşe gözlü dünya güzeli Elizabeth Taylor ile uzun yıllar fırtınalı bir aşk yaşadığını hatırlatmak gerek.)

Haberin Devamı

Kadınlar çirkin erkek mi severRichard Burton -  Elizabeth Taylor

Devam edelim...

YÜZ GÜZELLİĞİ GEÇİCİ

“Bir gözü kör siyahi şarkıcı komedyen Sammy Davis Jr. Beatles’ın bateristi Ringo Starr. Rolling Stones’un şefi Mick Jagger. Aktör Anthony Quinn. Sıska şarkıcı Aznavour. İtalyanların yeni çirkin donjuanı Mastroianni.”

Kadınlar çirkin erkek mi severRingo StarrKadınlar çirkin erkek mi severCharles Aznavour

Buradaki ifadelerin tümünün Bayan Proops ve Hürriyet’in 1966 editör kadrosuna ait olduğunu vurgulayayım.

Proops, kadınların bu beğenisini de iç-dış güzellik olayına bağlıyor:

“Marjorie Proops kadınlar âleminde çirkin ve kaba erkeğe değer verilmesinin en büyük sebebi olarak, romantizmle idealizmin ölmüş olup bunların yerini realizmin almış olmasını göstermekte ve ‘Kadınlar artık dışı güzel olan her şeyin içinin de güzel olduğuna inanmıyorlar. Ve her şeyden önce yüz güzelliğinin çok geçici bir şey olduğunu da sayısız tecrübeyle anlamış bulunuyorlar’ diyor.”

Kadınlar çirkin erkek mi sever22 Şubat 1966

Haberin Devamı

Peki ya Türkiye’de çok beğenilen ünlü çirkin erkek var mı?

Aslında insanın aklına bazı isimler geliyor ama neme lazım, durduk yere olay çıkarmayayım. Adıyla müsemma ünlümüz Çirkin Kral Yılmaz Güney’i hatırlatıp kapatayım konuyu.

O GÜN MAHKEME GAZİNO GİBİYDİ

12 EYLÜL’ün hemen ertesiydi. Azıcık eleştiriye bile tahammül yoktu. En küçük bir söz söyleyen için gözaltı ve cezaevi kaçınılmazdı.

Bundan payını alanlardan biri de beyaz perdenin ünlü ismi Tarık Akan’dı.

1981’in bahar aylarında Türk sanatçıları “Sılanın Sesi” başlıklı bir Almanya turnesine çıktı.

Turnenin ilk ayağı Frankfurt’tu.

Kadınlar çirkin erkek mi sever

14 Ocak 1982

Tarık Akan da turnedeydi. Sinemadaki sansürü ve baskıyı anlatan bir konuşma yaptı. Bu konuşmayla ilgili imzasız ihbar mektupları Türkiye’ye Akan’dan önce ulaştı. Bir gazete de olayı manşetine taşıdı.

Haberin Devamı

Ve Tarık Akan, ülkeye dönüşünde tıpkı endişe ettiği gibi apar topar gözaltına alındı.

Sıkıyönetim Askeri Savcılığı’nın kararıyla tutuklandı. Akan, yaşadıklarını yıllar sonra “Anne Kafamda Bit Var” kitabında anlattı.

Serbest kaldıktan sonra Tarık Akan’ın süren yargılamasında enteresan
bir gün vardı.

13 Ocak 1982 günkü duruşmanın haberi “Bir gazino programını dolduracak kadar sanatçı tanık olarak dinlendi” diye başlıyordu.

Kadınlar çirkin erkek mi severTarık Akan

İŞİ GÜCÜ BIRAKIP ÜNLÜ GÖRMEYE GİTTİLER

Kimler yoktu ki Selimiye’deki İstanbul Sıkıyönetim 3 Numaralı Askeri Mahkemesi’nde...

İbrahim Tatlıses, Müjdat Gezen, Perran Kutman, Gülşen Bubikoğlu, Osman İşmen, Egemen Bostancı, Halit Kıvanç ve Bülent Ersoy.”

Haberin Devamı

Bu kadar çok ünlü bir araya gelince diğer mahkemelerde çalışan herkes işini gücünü bırakmış, bu duruşmayı izlemek için salonu doldurmuştu.

Tüm tanıklar, Tarık Akan’ın Türkiye aleyhine söz sarf etmediğini anlattı mahkemede.

Gözler Bülent Ersoy’daydı. Çünkü askeri yönetim, Bülent Ersoy’a cinsel tercihi nedeniyle sahne yasağı getirmişti. Ersoy’un mahkemedeki hali haberde şöyle anlatılıyordu:

“Üzerinde şık bir leopar kürk, ayağında siyah naylon çorap, topuklu siyah süet ayakkabı, siyah pantolon ile gelen Bülent Ersoy, tüm ilgiyi üzerinde topladı.”

Ersoy ifadesinde “Ben Tarık Akan’ın konuşmasını duymadım. Zaten ameliyattan yeni çıktığım için ve ilk konserim olması nedeniyle çok heyecanlıydım” dedi.

Haberin Devamı

İki yıl süren yargılamanın ardından Akan 2.5 ay hücre hapsine mahkum edildi.

Yazarın Tüm Yazıları