Yabancı ünlüler Türkiye’nin yanında

Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinin hemen ardından Türkiye sevdalısı yabancı ünlülerden telefonlar aldım. İşte ülkemizin ABD ve Avrupa’daki dostlarından deprem mesajları ve planladıkları yardımlar.

Haberin Devamı

New York’tan destek

2010 yılından beri tanıdığım, hem Türkiye hem de ABD’de birçok defa bir araya geldiğimiz New York Belediye Başkanı Eric Adams deprem taziyesi için arayan ilk yabancı Türkiye dostlarından biri oldu. Adams “Brooklyn Belediye Başkanlığı’mdan bu yana birçok defa ziyaret ettiğim Türkiye gibi güzel ve kıymetli bir ülkenin içinde bulunduğu durum tam anlamıyla hüzün verici. Deprem şehirlerinden Gaziantep bizzat ziyaret ettiğim ve özellikle hayran kaldığım şehirlerden biriydi. Bu acılı günlerinizde tüm New York halkı Türkiye’nin üzüntüsünü yürekten paylaşıyor” dedi.

Yabancı ünlüler Türkiye’nin yanında

Türkiye dostluğunu her fırsatta dile getiren ve eski görev yeri Brooklyn’de Türk derneklerini ve bölgede yaşayan Türk vatandaşlarını ziyaret eden Eric Adams basın yoluyla da yardım çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’ye destek gönderiminin sağlanması için çalışmalara başlandığını belirtti.

Hollywood’tan Adana’ya

Depremden duyduğu üzüntüsünü dile getiren bir diğer ünlü isim ise Hollywood yıldızı aktör Harrison Ford’un oğlu şef Ben Ford oldu. Yıllar önce Türkiye’ye gelerek beraber Adana’yı ziyaret ettiğimiz Ford, Adana’da kebap yapımını deneyimlemiş, pandemi zamanı ise Los Angeles’taki evinin bahçesinde Adana kebap yaparak tarifini sosyal medyada paylaşmıştı.

Yabancı ünlüler Türkiye’nin yanında

Ford telefon konuşmamızda mutfağına ve tarihine hayran kaldığı Adana’yı bu halde görmekten duyduğu üzüntüyü belirtti ve arama kurtarma ekiplerine şükranlarını iletti. Depremden etkilenen Türk turizmine destek amaçlı olarak bu yaz mutlaka ülkemize geleceğinin ve Los Angeles’taki ünlü dostlarına da aynı öneride bulunacağının altını çizdi.

Çocuk hassasiyeti

2021 yazında Rus top model Natalia Vodianova ile Bodrum’da yardım galası düzenleyen, tasarımlarında Türkiye’den aldığı ilhamı sıklıkla dile getiren Chopard mücevher ve saat markasının kurucusu ve kreatif direktörü Caroline Scheufele de Türkiye’yi unutmayan, telefonla üzüntüsünü dile getiren ünlü isimlerden oldu.
Yabancı ünlüler Türkiye’nin yanında

Birçok Hollywood yıldızının takip ettiği, her yaz teknesi ile ünlü dostlarını Bodrum’a ağırlayan ünlü iş insanı sosyal medyadan yardım çağırısında bulundu.
Scheufele özellikle depremden etkilenen çocuklara dair hassasiyetini dile getirerek Türkiye için UNICEF’e bağışta bulunacağını açıkladı.

Yardım menüsü

Haberin Devamı

Taziye telefonu aldığım bir diğer ünlü isim ise Oscar yemeklerinin 27 yıllık şefi Los Angeles’ta yaşayan Wolfgang Puck oldu. Oscar menüsünde Türk lezzetlerine yer veren, her yıl Türkiye’de tatil yapan ve ünlü restoran markası Spago’yu Demet Sabancı Çetindoğan’ın girişimiyle İstanbul’da getirmiş olan Wolfgang Puck için Türkiye’nin ABD’deki gönüllü tanıtım elçisi diyebiliriz.

Ünlü şef telefon konuşmamızda “Türkiye’yi her zaman güzel, Türk insanını ise her zaman güler yüzü ile hatırlıyorum. Umuyorum ki en yakında zamanda yaralar sarılır ve hafızamdaki bu fotoğraf hiçbir zaman değişmez” dedi.

Yabancı ünlüler Türkiye’nin yanında

Tüm bu dileklerin yanında Hollywood’lu şef önümüzdeki haftadan itibaren İstanbul’daki restoranında deprem şehirlerinin mutfaklarına atıfta bulunan, oranın ürünlerini içeren yerel bir menü oluşturacak, bu menüden elde edilecek geliri AFAD’a bağışlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Nisanda İstanbul’a gelecek olan şef bu ziyaretinde ise kendi kişisel mutfak koleksiyonundan kıymetli objeleri ve bizzat katılacağı yemek derslerini satışa çıkartarak depremzedeler yararına Spago’da bir açık arttırma düzenleyecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları