İstanbul Havalimanı Türk gastronomisinin vitrini

Türk mutfağını 3 kıtada temsil eden BTA’nın CEO’su Sadettin Cesur ile yeme-içme operasyonunu yürüttükleri İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldik. Cesur, havalimanını, Türk gastronomisinin dünyaya açılan kapısı ve vitrini olarak nitelendiriyor.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı Türk gastronomisinin vitrini

GASTRO KÖY
BTA CEO’su Sadettin Cesur ile bir araya geldiğimiz “Tadında Anadolu” isimli yeme-içme alanı bir gastro köy gibi projelendirilmiş.
İstanbul Havalimanı dış hatlar terminalindeki bu bin 700 m2’lik mekan Safranbolu evlerini andıran servis alanları, asırlık zeytin ağacı, nostaljik çeşmesi ve açık hava müzesiyle binbir milletten insanın gelip geçtiği bir köy meydanı gibi tasarlanmış.
Bir TAV iştiraki olan BTA’nın Anadolu mutfağını dünyayla buluşturduğu prestijli bir nokta olmuş. Ocakbaşı formatından fine-dining konseptteki sunumlara kadar her kültürden beklentiyi karşılayacak bir yelpaze oluşturulmuş.
BTA’nın havalimanında 4 bin 500 m2’lik bir alanda işlettiği yeme-içme markaları arasında yer alan Cakes&Bakes ise, 3 Michelin yıldızlı şef Guy Martin ile işbirliği yapılarak Paris Orly havalimanında da açılmış.

Haberin Devamı

İstanbul Havalimanı Türk gastronomisinin vitrini

TÜRKİYE ÖĞRETECEK
İşletmeyi gezerken Sadettin Cesur “Türkiye artık sadece mutfağıyla değil, o mutfağı işletmesiyle de meşhur. Sektördeki lezzet birikimimizi operasyon, üretim ve pazarlama gücümüzle birleştirerek Türkiye’nin bu alandaki ticari başarısını BTA olarak 3 kıtada ortaya koyduk.
Artık bu alanda know-how transferi yapıyoruz. Pandemi sonrası hem şeflerimiz hem de yöneticilerimizle bu işletmecilik felsefesi ve verimliliğini dünyaya öğreten lider ülke biz olacağız” dedi.
Müşteri datasının yorumlanarak global beklentilerin karşılanması aşamasında büyük bir yatırım ve emek harcadıklarını söyleyen Cesur, “Türk mutfağını ve misafirperverliğini matematikle, veriyle, analizle buluşturduk. Hem yurtdışındaki hem de İstanbul Havalimanı’ndaki bu operasyonumuzu gören yabancı rakiplerimiz hayret ve hayranlıkla ülkemizi takip ediyor. Bu düzen ve verimlilik diğer yabancı gastronomi markalarının da ülkemize yatırım yapmasında cesaret ve güven veriyor” dedi.
Bu kapsamda Cesur’dan Fransız şef Akrame Benallal’ın İstanbul Havalimanı’nda açtığı Vivanda Burger’in önümüzdeki aylarda tekrar faaliyete geçeceğinin haberini aldım.
Mekan hamburger severlerin bir Michelin şeften Türkiye’de hamburger yiyebileceği tek mekan olma özelliğinde.

Haberin Devamı

NOBU İÇİN GERİ SAYIM

Türkiye’deki global gastronomi gündemine dair bir diğer haber ise Süzer Holding’ten.
Holdingin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer geçen haftaki ABD seyahatinde ünlü aktör Robert De Niro’yu evinde ziyaret etti.
İstanbul Havalimanı Türk gastronomisinin vitrini
Süzer’in, The Ritz Carlton İstanbul’da açılacak Uzak Doğu restoranı Nobu’nun ortakları arasında olan De Niro’ya yaptığı ziyaretin videosu sosyal medyada oldukça ilgi çekti. De Niro, New York’taki evinin salonunda çekilen videoda yakında Türkiye’yi ziyaret edeceğinin mesajını verdi. Japon içkisi sake’nin davullar eşliğinde geleneksel yöntemlerle sunumu sebebiyle adına “sake seramonisi” adını verdikleri resmi açılış için İstanbul’a geleceğini belirten sanatçının, ekim ayında ülkemizde olması bekleniyor.

Haberin Devamı

HAVUZ BAŞINDA SUŞİ

Uzak Doğu mutfağı severler için bir diğer güzel gelişme ise Fairmont Quasar Otel’den.
Şişli’deki otelin genel müdürü Nicolas Kipper ile sohbetimizde, Ukiyo isimli restoranın sezon açılışının 9 Haziran’da olacağını öğrendim.
İstanbul Havalimanı Türk gastronomisinin vitrini
Ukiyo’nun Japonca anlamı “modern olmak”... Kanımca bu anlamı sebebiyle oldukça isabetli bir karar verilmiş ve restoran otelin asimetrik bir mimaride çağdaş bir çizgide tasarlanan havuz katında konumlanmış.
Suşileriyle meşhur mekan, İstanbul’a gelen otel misafirleri için hem serinletici hem de damakları cezbedecek bir alternatif olacak gibi duruyor.

Yazarın Tüm Yazıları