Kenan İmirzalıoğlu nasıl daha az vergi öder?

BAŞARILI oyuncu Kenan İmirzalıoğlu, vergi rekortmenleri listesine sıklıkla adını yazdıran bir sanatçı. TV dizilerinde ve sinema filmlerinde gösterdiği başarılı performansı ile en çok kazanan oyuncular arasında sayılıyor. En çok kazananlardan olunca, doğal olarak en çok vergi ödeyen sanatçılar arasına girmekte de zorlanmıyor.

Haberin Devamı

Kenan İmirzalıoğlu’nun şu sıralar Fatih Sultan Mehmet’i canlandıracağı yeni dizinin hazırlıkları içinde olduğu da konuşuluyor. Dolayısıyla 2018 Mart’dan sonra açıklanacak vergi rekortmen listesine, şimdiden aday olduğunu söylememiz de yanlış olmaz.

İmirzalıoğlu, oyunculuktaki başarısını gayrimenkul yatırımlarında da gösteriyor. Geçenlerde “1 koyup 3 aldı” şeklinde haber okumuştum. Haberde; sanatçının Marmaris’te iki yıl önce 1.7 milyona aldığı evi, 5.5 milyona sattığından bahsediyordu. (Ki küsurleri de dikkate aldığımızda satış bedeli, alış bedelinin üç katını da geçiyor.)

Ve bu kazanç da iki yıl gibi bir kısa bir sürede elde edilmiş. Gayrimenkule yapılan yatırımının değerlenip üç katı kazanç olarak geri dönüşü ekonomik olarak gayet başarılı bir operasyon. Ancak kazancın bu kadar kısa sürede elde edilmesinin bir maliyeti de var. Malum... Taşınmazlar, beş yıldan önce satıldığında kazanç üzerinden gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Vergi ödenecek olduğunda bu kez şu sorular önem kazanıyor: Satış kazancının vergisi nasıl hesaplanıyor? Enflasyondaki artış kazançtan düşülebiliyor mu? Kazançtan düşülebilen istisna var mı?

Yalnız İmirzalıoğlu için değil, milyonlarca taşınmaz satışı yapan vatandaş için de kritik öneme sahip bu soruların cevabı...

Tabloda vergi hesaplaması detaylarıyla yer almakta. Alış ile satış arasındaki fark ilk başta 3.8 milyon olarak görünse de vergi bu 3.8 milyon üzerinden ödenmeyecek. Öncelikle enflasyon endekslemesi yoluyla alış maliyeti arttırılabilecek, dolayısıyla vergiye tabi kazanç da, ödenecek vergi de azaltılabilecek. Sonrasında da her ne kadar -milyonluk kazancın yanında- çok etkisi olmasa da, 11 bin lira istisna da düşebilecek. Kalan tutar 3.440.457 TL üzerinden vergi ödenecek. (2017 gelir vergisi tarifesi dikkate alınarak; kazancın ilk 13 bin lirası için yüzde 15, sonraki 17 bin lirası için yüzde 20, sonraki 40 bin lirası için yüzde 27 ve kazancın kalanı olan 3.370.457 lira için yüzde 35 vergi oranı uygulandığında toplam 1.195.809,95 lira vergi hesaplanıyor.)

Haberin Devamı

İmirzalıoğlu’nun mülk satışı için; enflasyon endekslemesi yoluyla kazancı 348.543 TL daha aşağıya düştü ve dolayısıyla yaklaşık 122 bin lira daha düşük vergi hesaplandı. Ancak her gayrimenkul satışı için enflasyon endekslenmesinden yararlanmak mümkün olmuyor. Endeksleme için; alış ve satış tarihleri arasındaki ÜFE artış oranının yüzde 10’un üzerinde olması gerekiyor. (Satışın yapıldığı aydan bir önceki ve alışın yapıldığı aydan bir önceki) Ki; 2017 Mart ÜFE endeksi ile 2015 Mart ÜFE endeksi arasında yüzde 10’un üzerinde fark var. (Satışın da alışın da iki yıl arayla nisan ayında olduğunu varsaydığımızda; 2017 Mart endeks değerinin ‘291.58’ ve 2015 Mart endeks değerinin ‘241.97’ olarak dikkate alınması gerekir. Her iki endeks değeri arasındaki farkın oranı da yüzde 21’e denk gelmekte.)

Haberin Devamı

Netice de; İmirzalıoğlu’nun gayrimenkulü alış tarihi ile satış tarihi arasındaki ÜFE endeksinde yüzde 10’dan fazla oranda artış olduğundan daha az vergi hesaplanması da mümkün olabiliyor. Bu avantajı; tüm taşınmaz alım satımı yapan kişiler de vergi hesabında dikkate alabilir ve daha az vergi ödeyebilirler. 

İMİRZALIOĞLU'NUN VERGİ HESABI
Kenan İmirzalıoğlu  nasıl daha az vergi öder

 

Yazarın Tüm Yazıları