Barışla verginin yarısı cezanın tamamı siliniyor

Geçtiğimiz cuma (19 Ağustos) günü 6736 sayılı yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasını müteakip artık başvuru tarihleri de kesinleşti. Vergi barışı için son başvuru tarihi: 31 Ekim 2016. (Varlık barışı için son başvuru tarihi: 31 Aralık 2016)

Haberin Devamı

 

Geçmiş 5 yıl için vergi incelemesi riskini ortadan kaldırmak isteyen mükellefler matrah artırımı-vergi artırımı yoluyla barış imzalayabilecekler. Barışın koşulları için hangi yıl için ne kadar matrah artırılacağı ve ne kadar vergi ödeneceği konusuna önceki yazılarımızda yer vermiştik. 27 Temmuz’da “Şirketler için”, 3 Ağustos’da “Kira geliri ve gayrimenkul satış kazancı elde edenler için” ve 10 Ağustos’ da “Şahıs işletmeleri için” vergi barışı koşullarına değinmiştik. 2011’den, 2015’e 5 yıl için hangi oranda ne kadar matrah artırımı ve vergi ödeneceği hesaplamaları ilgili yazılarda yer almakta.

 

Başlıkta yer alan ‘verginin yarısını ödeyerek’ cezanın tamamından kurtulabilecek mükellefler var bir de. (Asla bağlı ceza değilse- yüzde 75’i siliniyor.) Bu mükellefler 2011 ila 2015 dönemleri için vergi incelemesi yaşamış ve ardından kendilerine ilave vergi ve vergi cezası tebliğ edilmiş mükellefler. (Henüz dava açma süresi geçmemiş veya dava safhasında karara bağlanmamış bulunan alacaklar) 

 

Haberin Devamı

Yasanın yayımlandığı 19 Ağustos itibarıyla ilk derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları için vergi aslının yarısı, vergi cezasının (asla bağlı cezalarda: vergi ziyaı) tümü siliniyor. (Usulsüzlük gibi asla bağlı olmayan cezalarda ise yüzde 75’i siliniyor.) 19 Ağustos itibarıyla; uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar için de bu indirimlerden yararlanmak mümkün. (6736 Sayılı Kanun, Madde: 3)

 

Yarısı silinen vergi aslı için; gecikme faizi ve zammı yerine yurtiçi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplama yapılıyor.

 

Haberin Devamı

İHBARNAME TEBLİĞ EDİLMEMİŞSE

 

Geçmiş beş yıla ilişkin vergi incelemesinin; 30 Eylül 2016’ya kadar sonuçlandırılamaması halinde bu işlemlere devam edilemeyecek. Dolayısıyla sonuçlanamayan vergi incelemelerinin kapsadığı dönemler için, mükellefler matrah artırımı yoluyla vergi inceleme riskini kaldırmış olacaklar.
İncelemenin 30 Eylül’e kadar sonuçlandırılması durumunda ise ‘ihbarnamede yer alan verginin yarısı ödenerek’ cezanın tamamından kurtulma imkanı yine var. (Usulsüzlük gibi asla bağlı olmayan cezalarda ise yüzde 75’i siliniyor.)

 


19 Ağustos itibarıyla, tarhiyat öncesi uzlaşma hükümlerine göre uzlaşma talebinde bulunulmuş, ancak uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış olmakla birlikte vergi ve ceza ihbarnameleri mükellefe tebliğ edilmemiş alacaklar için de bu indirimlerden yararlanmak mümkün. (6736 Sayılı Kanun, Madde: 4)

 

Haberin Devamı


HENÜZ KARARA BAĞLANMAMIŞSA

 


Danıştay’da veya Bölge İdare Mahkemesi’nde henüz karara bağlanmamış ihtilaflar için de Vergi Barışı hükümlerinden yararlanmak mümkün.
a. Vergi mahkemesinin en son kararı terkin ise;

 


Vergi aslının yüzde 80’i siliniyor, vergi (ziyaı) cezasının tamamı siliniyor. Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanacak tutar dikkate alınıyor.

 


b. Vergi mahkemesinin en son kararı tasdik ya da tadilen tasdik ise;

 


Tasdik edilen vergi aslının tamamının, terkin edilen kısmın yüzde 20’sinin ödenmesi gerekecek. Gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanacak tutar dikkate alınıyor.

Yazarın Tüm Yazıları