Yarın internet başında olun

Duvara Karşı ne çarpıcı bir filmdi, öyle değil mi? Uzun süre etkisinde kalmış, özellikle Birol Ünel’in oyunculuğuna hayran olmuştum.

Yönetmeni Fatih Akın, oyuncuları Sibel Kekilli ve Birol Ünel’e çeşitli ödüller getiren Duvara Karşı’nın yankıları hálá sürüyor. Şimdi de 1997 yılından beri Avrupa sinemasının perspektifini genişletmek amacıyla düzenlenen ve halkın oylarıyla en beğenilen yönetmen ve oyuncuları seçen Avrupa Film Ödülleri var sırada.

2004 Avrupa Film Ödülleri, yeni adıyla Jameson Halkın Seçimi Ödülleri’ne Birol Ünel En İyi Erkek Oyuncu, Fatih Akın da En İyi Yönetmen dalında aday gösterildiler.

Ödülü alacak isimleri belirleyecek oylama ağırlıklı olarak internet üzerinden yapılıyor. 1 Eylül’de başlayıp, 31 Ekim’e kadar devam edeceği açıklanan oylamaya katılmak için kullanmanız gereken internet sitesi www.jameson.ie/peopleschoice veya www.peopleschoiceawards2004.com.

Birol Ünel’e yurt dışında yaşayan Türk oyuncu ve yönetmenlerin son yıllarda artan başarılarını sorduğumda, uyumakta oldukları bir dönem olduğunu, ama artık uyandıklarını söylemişti. Bu yıl Türk halkının da desteğiyle Birol Ünel ve Fatih Akın’ın aday oldukları ödülleri alacaklarını düşünüyorum. Hak ediyorlar çünkü.

Onu Hillary Clinton keşfetti

Sinemalarda oynayan Komşu Kızı filminde bir lise öğrencisi ile aşk yaşayan eski porno yıldızını canlandıran Elisha Cuthbert var ya. Hani hem genç (sadece 21 yaşında), hem güzel, hem şirin, hem de seksi olan. İşte ondaki ışığı ilk gören Hilary Clinton olmuş. Kanada kökenli Cuthbert’ı televizyondaki bir eğitim programı sunarken fark etmiş. Cuthbert, o zamanın First Lady’si Hilary Clinton’ın konuğu olarak Beyaz Saray’a çağrıldığında 16 yaşındaymış.

Bu davetin ardından şansı açılmış tabii. 18 yaşında 24 adlı dizideki rolü kapmış. Eski Okul ve Aşk Her Yerde filmlerinin ardından da başrolü oynadığı Komşu Kızı gelmiş.

Cuthbert bundan sonra başrolü oynayıp, ortak yapımcılığını üstleneceği Dot adlı gerilim filmiyle çıkacak karşımıza. Çekimlerine Eylül ortasında Teksas’ta başlanacak olan Dot’un setinde ilginç bir uygulama yapılacak ve Teksas Üniversitesi öğrencilerine görev verilecek.

Beyaz perdeden inciler...

‘Eğer iyi görünür ve iyi konuşursan, insanlar her şeyi yutacaktır.’ (Ed Wood, Yön: Tim Burton, 1994)

Kutcher kaçın kurasıymış

Şu sıralar gösterimde olan Patronun Kızı, David Zucker’ın imzasını taşıyan bir komedi. Başrolü son zamanların en popüler isimlerinden Ashton Kutcher ve Amerikan Pastası’nın seksi güzeli Tara Reid paylaşıyor. Demi Moore’un genç sevgilisi Ashton Kutcher’ın olduğu bir film vizyona girmişken onunla ilgili son haberleri vermeden olmazdı.

Okul yıllarında hırsızlık yaptığı bilinen, modellik yapmak için biyokimya okuduğu üniversiteden ayrılan, sonra da sinemaya geçen Kutcher, MTV’de Punk’d adlı şov programını sunuyor.

42 yaşındaki Demi Moore’la birlikte olan asi ruhlu yakışıklıyı herkes 26 yaşında biliyor. Ancak The National Enquirer gazetesi geçtiğimiz günlerde oy pusulalarını inceleyerek Kutcher’ın yalan söylediğini, gerçekte 30 yaşında olduğunu ortaya çıkardı.

Bir zamanlar faturalarını ödemek için kan vererek, yerleri süpürerek, geyik derisi yüzerek para kazanan Kutcher şimdilerde Demi Moore’un yanında first class uçuyor. Los Angeles’ın ünlü lokantalarından Dolce’nin ortağı. Babasıyla ortaklaşa kurduğu bir de inşaat firması var.

Festival kuralları değişiyor

Uluslararası film festivallerine katılabilmenin önemli bir kuralı daha önce herhangi bir uluslararası yarışmaya katılmamış olmaktı. İşte bu nedenle filmler şanslarını bir festivalle sınırlamak zorunda kalıyordu.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olması beklenen yeni bir düzenlemeyle bu kural değişiyor. Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu’nun (FIAPF) aldığı yeni karara göre filmler birden fazla uluslararası festivalde yarışabilecek.

Bu kural kavga dövüşe bir son vereceğe benziyor. Hatırlarsanız bu yılın başında Berlin Film Festivali organizatörleri, Cannes’daki festivali gerçekleştiren meslektaşlarını, açılış filmi olarak duyurdukları The Motorcycle Diaries’i çalmakla suçlamıştı.

Bunu biliyor muydunuz?

Catherine Zeta Jones ve eşi Michael Douglas’ın İskoçya’daki evlerine kurşun geçirmez cam taktırmalarının nedeni hayranlarından gelebilecek tehditler değil, camı kırıp çocuklarına zarar verebileceğini düşündükleri golf toplarıymış.
Yazarın Tüm Yazıları