Yalçın Bayer: CHP nereye koşuyor?

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

CHP'nin tarihi kurultayına dört gün kaldı. Değerlendirme ve tartışmalar sürüyor. Bugüne kadar isim ve gruplar arasında ‘tek aday’ arayışında ortaya çıkmış somut bir durum yok.

Kurultayda Genel Başkan ve PM üyeleri seçecek ama kimi? Parti Meclisi kimlerden oluşacak?

Parti yeniden nasıl ayağa kaldırılacak, delege yapısı nasıl oluşturulacak, partinin yeni hedefleri ne olacak?

Asıl sorun bu...

Örgütün kafasında netleşmiş bir tablo olmadığından kulisler alabildiğine yoğun. Deniz Baykal'ın gücü bu nedenle yeniden ortaya çıkıyor.

CHP kulislerine bakarsak, adaylarla ilgili senaryolar şöyle aktarılıyor:

BİRLİKTE hareket eden Hasan Fehmi Güneş, Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar, içlerinden birinin aday olacağını söylüyorlar. Karakaş, ‘‘Biz bir lider, bir kurtarıcı aramıyoruz. Yeniden yapılanmayı sağlayacak bir lider arıyoruz’’ diyor. Bu gruba yakın olan Mehmet Moğultay'ın son anda herkese mesafeli olması dikkat çekiyor.

MURAT Karayalçın, Genel Başkanlık mücadelesini tek başına sürdürüyor. ‘Düşünce Atölyeleri’ çalışmasıyla partiyi ayağa kaldırabileceği iddiasında... Genel Sekreterlik sözü alırsa delege bilinen Moğultay'ın kendisini destekleyebileceği belirtiliyor. Bu arada Genel Sekreterliği kabul etmesi halinde Karayalçın'ın, Baykal ve ekibinin desteğini alabileceği, ancak Karayalçın'ın bu öneriye sıcak bakmadığı biliniyor.

ERTUĞRUL Günay henüz bir ittifak içinde gözükmüyor. ‘‘Baykal ve ekibi, yeni seslere fırsat vermeli’’ derken; sonuçta ‘Kurultayın iradesine herkesin saygı göstermesini' istiyor. Ancak Baykal aday olursa, Genel Sekreterliğe sıcak bakabileceği öne sürülüyor.

TARHAN Erdem, Altan Öymen ve Prof. Hurşit Güneş birlikteliği sürüyor. Erdem, ‘‘Örgüt mü, lider mi?’’ sorusuna önce ‘‘örgüt’’ derken; CHP'ye asıl partiçi demokrasinin gerektiğini vurguluyor. Kurultayın vereceği her görevi özveriyle karşılayacağını söylüyor. ‘‘Hurşit Güneş üzerinde bir uzlaşmaya varılabilir’’ diyor. Prof. Güneş de ‘‘CHP'nin yenilenme hareketine, genç bir kadro olarak talip olduklarını’’ bildiriyor.

ALTAN Öymen her gruba eşit uzaklıkta duruyor. Baykal yanlılarınca ‘Genel Sekreter olabilir’ iddiaları karşısında, ‘‘Baykal yeniden aday gösterilmemeli’’ çıkışıyla bu desteğe karşı olduğunu ortaya koyuyor. Bazı kanatlara göre, Öymen cumartesi gününe kadar ‘‘sıkı durup, taviz vermemeli.’’

CHP'li bazı belediye başkanları, Celal Doğan ve Sefa Sirmen'den birini Genel Başkan olarak çıkartmayı düşünüyor. Buna karşılık ‘‘Altan Öymen veya Karayalçın da olabilir’’ diyenlerin bulunduğu da dikkat çekiyor. Belediye başkanlarının eğilimine, Hikmet Çetin ve Onur Kumbaracıbaşı'nın da destek verdiği ifade ediliyor.

Keşke Mümtaz Hoca olsa...

İSTANBUL'dan Y.T., bir öneride bulunuyor:

‘‘Adayların hiçbirini örgüt olarak benimsemiyoruz. Hiçbiri karizmatik bir hava yaratamadı. İl, ilçe ve belediye başkanları beyinlerini zorlamalarına karşın bir isim üzerinde birleşemediler Bu arada akla Mümtaz Soysal geliyor, Acaba Soysal, CHP'den ayrılmasaydı ne olurdu? Bence niye Genel Başkan olmasın; Mümtaz Hoca'ya bir davet yapılırsa, bu onurlu görevi niye üstlenmesin?’’

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Olağanüstü Kurultay'dan bir taraf ‘yenilen', bir taraf ‘yenen' olarak değil, tek bir yürekle, tek kazanan ‘CHP' olarak çıkılmalıdır.’’

(Hayrettin UYSAL- CHP delegesi)

Kartay'dan çağrı

SODEP Kurucu Genel Başkanı Cezmi Kartay'ın delegelere çağrısı: ‘‘Kurultay öncesi CHP merkez yöneticileri, bu dönemin özelliğine uygun olarak, geniş kapsamlı bir uzlaşma ortamı içerisinde genel başkanlık için tek adayın ve PM'yi oluşturacak isimlerin belirlenmesi çalışmalarına öncülük edebilir ve böylece kurultay delegelerinin yolunu aydınlatabilirdi.

Böyle bir çalışma yapılmadı. Şimdi bu görev, en geniş yetkili organ olan kurultay delegelerine kalmış bulunuyor.

CHP'nin, demokrasimizin, laik, sosyal hukuk devletinin yarınlarını aydınlatacak kadroların seçiminde sağduyu ile karar vermenizi kamuoyu sizden beklemektedir. Değerli kurultay delegeleri; şimdi görev sizindir.’’



Yazarın Tüm Yazıları