Ya zehirliyse

Karanlık Ortaçağ Avrupa’sının şekilsiz, tatsız tuzsuz, sert kurabiyeleri, lezzetsiz, sert etleri Uzakdoğu’dan getirilen baharat, safran, kuruüzüm, kayısı, şeker ve ceviz gibi malzemelerle lezzet kazanmıştır.

Özellikle de tuzlanıp kurutularak saklanan ve böylece dayanıklılığı artan etler dünyanın bir ucundan gelen bu baharatlarla tatlanabilmiştir.

Kek, kurabiye gibi hamur işleri ise hamura eklenen kuruüzüm, kayısı ve ceviz gibi malzemelerle renklendirilmiştir.

Bu tatların gelmesiyle, asillerin, yalnızca bütün olarak getirilen av hayvanlarının etlerinin koyulduğu sofraları da yeni yeni tatlarla tanışmaya başlamıştır.

Ancak, yemeye içmeye, müzik ve dansa düşkün olan asiller, herhalde uzun yaşamaya da özen gösteriyorlarmış ki; yemeklerini yemeden önce bu yemeklerin her birini önce hizmetkarlarına tattırıyorlarmış.

Safran soslu niyokki

15 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

2 adet orta boy haşlanmış patates

1 adet yumurtanın sarısı

2-3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar

2 çay kaşığı tuz

2,5-3 su bardağı un

Safran sos için:

5 yemek kaşığı sıcak su

1 çay kaşığı dolusu hakiki safran

(Kırmızı, sarı renkli mısır püskülü şeklinde.)

(1 çay kaşığı toz Hint safranı da kullanabilirsiniz.)

1 tatlı kaşığı tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

1 adet küçük boy kuru soğan

2 yemek kaşığı elma sirkesi

(Beyaz şarap da kullanabilirsiniz.)

1 su bardağı hazır süt kreması

(1 ufak paket 200 ml)

3-4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri

(Mihaliç ya da eski kaşar kullanabilirsiniz.)

Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz sıcak patatesleri derin bir kaba rendeleyin. Üzerine yumurta sarısı ve peyniri ekleyin. Tuz ve unu da ilave ettikten sonra yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olan ve ele yapışmayan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarını hafifçe unlanmış tezgahın üzerinde, 1 santim kalınlığındaki şeritler halinde uzatın. Hamur şeritlerini akide şekeri ya da kuş lokumu formunda yarım santim eninde parçalar elde edecek şekilde dilimleyin.

Küçük hamur parçalarını, üzerine un serilmiş bir tepside biriktirin. Safranı küçük bir kaseye koyup üzerine sıcak suyu aktardıktan sonra karıştırın ve 5 dakika kadar bekleyin. (Toz Hint safranı da kullanabilirsiniz.) Böylece safran eriyip suya sarı renk verecektir. Tereyağını küçük bir tencerede eritip, incecik kıydığınız soğanları ve sirkeyi tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine safranlı suyu ve kremayı ekleyip tekrar karıştırın. Sos kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın ve bir kenarda sıcak olarak bekletin. Niyokkileri kaynayan bol tuzlu suya aktarın ve suyun yüzüne çıkıncaya kadar, 7-8 dakika haşlayın. Haşlanmış niyokkileri süzdükten sonra safranlı sosla karıştırıp sıcak sıcak servise sunun. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Tavuklu semizotu salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

1 adet tavuk göğüs eti

1 demet semizotu

1 adet kırmızı dolmalık biber

1/2 adet karnabahar

(Çiçek çiçek ayrılacak.)

7-8 adet kiraz domates

Sos için;

2 diş sarmısak

6 yemek kaşığı sıcak tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1-2 yemek kaşığı elma sirkesi

Tavuk etini bol suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Tavla zarı formunda doğrayıp bir kenarda bekletin. Semizotunu yıkayıp yapraklarını ayıklayın. (Saplarını çorbalarda kullanmak üzere saklayabilirsiniz.) Karnabaharı haşlayın. Semizotu ve karnabaharı salata tabağına alın. Ortadan ikiye böldüğünüz domatesleri ve halka halka doğradığınız kırmızı biberleri salata tabağına ekleyin.

Küp küp doğradığınız tavuk etini ilave edip iyice karıştırın. Sosu hazırlamak için; dövülmüş sarmısak, tavuk suyu, sirke, karabiber ve tuzu bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Servise sunmadan önce maydanoz ya da dereotuyla süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları