v

Biz kadınlar bazen pek işgüzarızdır. "Temizlik yapacağım, temiz olacağım" diye yapılmaması gereken, sağlık açısından doğru olmayan şeyler yaparız.

Alışverişten dönüp buzdolabına kaldıracağımız yumurtaları yıkamak da bu yapılmaması gereken şeylerden biridir. Çünkü yumurtanın kabuğunda koruyucu bir tabaka bulunur ve biz temizlik yapma adına yumurtayı yıkadığımızda bu koruyucu tabaka yok olur. Koruyucu tabakanın yok olması ise yumurtanın ömrünü kısaltır, yani normalden çok daha kısa zamanda bozulmasına neden olur. İlla yıkanmak isteniyorsa yumurta, kullanılmadan hemen önce yıkanmalıdır. Yumurtanın çabuk bozulmasını önlemek için yapabileceğiniz bir başka işlem de orijinal karton kutusundan çıkarmadan buzdolabına koymaktır. Peki yumurta alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Taze yumurta yiyebilmek için saklama aşamasına gelmeden önce de dikkat etmeniz gereken hususlar var. Bir kere yumurta, satın aldığınız yerde de soğuk ortamda saklanıyor olmalı. Satın alacağınız yumurtanın kabuğu temiz, düzgün ve kalın olmalı. Çünkü, çatlak ve kırık yumurtalar mikroorganizmaların üremesi için çok elverişlidir. Yumurtanın kabuğu gözenekli bir yapıya sahiptir ve bu yüzden de yumurta buzdolabında kokulu yiyeceklere yakın yerleştirilmemelidir.

Cevizli pekmezli kabak tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg tatlı balkabağı (yaklaşık 3-4 dilim)

á 3 su bardağı tozşeker

á varsa 2-3 adet karanfil

á 1 su bardağı su

á 1 su bardağı pekmez

á 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Tatlı balkabağı kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olarak satın alınabileceği gibi pazarlarda satılan ufak kabakları da soyularak kullanılabilir. Rengi kavuniçi ve diri görünümlü olanların tercih edilmesi gerekir. Varsa yeşil kısımları kesilip, iri kuşbaşı et formunda doğranır. Yani yaklaşık 5 santim kalınlığında parçalara bölünüp orta boy bir çelik tencereye koyulur. Üzerine tozşeker serpiştirilip oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletilir. Böylece kabaklar suyunu bırakır. Hatta bazı kabaklar o kadar sulu olur ki hiç su eklemeye gerek kalmaz. Beklemiş olan ve sulanan kabaklar, kısık ateşin üzerine oturtulur. Bir su bardağı ılık su ve pekmez tencerenin kenarından aktarılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte, 35-40 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Dikkat edilmesi gereken nokta, kabakların dağılmamasıdır.) Kabaklar ocaktan alınıp soğuması beklenir. Servis tabağına aktarılıp dövülmüş ceviz ya da taze kaymakla süslendikten sonra servise sunulur. İstenirse kalın çekilmiş fındık ya da yeşil fıstık da kullanılabilir.

Enginarlı bahar dolması

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 6-8 adet soyulmuş temizlenmiş enginar (Konserve ya da taze enginar kullanılabilir.) á 1 adet limonun suyu

á 4 tepeleme çay kaşığı un á 1 çay kaşığı tuz á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ á 6 su bardağı ılık su

Pilav için;

á 2 su bardağı pirinç á 2 adet yeşil taze soğan á 5 yemek kaşığı zeytinyağı á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı haşlanmış bezelye, (Konseve bezelye de kullanılabilir.)

á 1 demet dereotu á 1/2 demet maydanoz á varsa 8-10 yaprak taze nane á 3 su bardağı sıcak su

(Et ya da tavuk suyu kullanılabilir.)

Pirinç tuzlu kaynar suda 30 dakika kadar bekletilir. Diğer taraftan, soyulup yıkanmış enginarlar sıvıyağ kızdırılmış geniş bir tencereye yan yana dizilir. Üzerine 1 limonun suyu gezdirilip un serpiştirilir ve 6 su bardağı ılık su koyularak tencerenin kapağı kapalı vaziyette pişmeye bırakılır. Suyu kaynamaya başladıktan yaklaşık 15-20 dakika sonra iyice yumuşayan enginarlar ocaktan alınır ve soğumaları beklenir. Konserve enginar kullanılacaksa pişirmeye gerek yoktur. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılır. İncecik doğranmış yeşil soğanlar eklenip karıştırılarak 1-2 dakika kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç ilave edilip karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulur. Tuz ve karabiber serpiştirilip bezelye ve sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanılması tavsiye edilir) tencereye aktarıldıktan sonra orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve varsa taze nane yaprakları pilavın üzerine serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp ocaktan alınır. Pilav yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra aşağıdan yukarı doğru karıştırılır. Enginarlar orta boy bir kaba yerleştirilir. Her birinin içine 3-4 yemek kaşığı kadar sebzeli pilav koyulur. Üzerlerine enginarların pişme suyundan birer yemek kaşığı gezdirilir. Soğumaları beklenip servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları