Uygulanmayan yasalar

SİGARA içilmesinin yasak olacağı mekanlar genişletilecekmiş; yasa teklifi görüşülüyormuş. İlk kez sigara yasağı yasası bir milletvekilinin Batılı ülkelere özenerek verdiği yasa teklifiyle kanunlaşmış ama o yasa onlarca sene bazı mekanlarda asılan bir yasak levhası olmaktan ileri gidememişti.

Uygulanmayacak şeyleri yasalaştırmak bize özgü bir şey olsa gerek. Örneğin otomobil kullanırken cep telefonuyla konuşmak yasak. Yasak ama benim gördüğüm kadarıyla otomobil kullananların 7/10’u telefonla konuşuyor; hem de daha sabah evden çıkar çıkmaz telefona sarılıyor. Bu durum o kadar yaygın ki, dizi filmlerde de yasak değilmiş gibi otomobil kullanırken telefonla konuşuluyor. Ve bununla ilgili olarak ceza yazılıyor mu, bilemiyorum. Ceza yazılsa bu kadar yaygın olmazdı herhalde... Sonra emniyet kemeri kullanma zorunluğu meselesi var. Emniyet kemeri kullanma zorunluğu getirildikten iki üç yıl sonra Van’a gitmiştim.

Yakın tarihi yerleri gezerken bizi götüren sürücü emniyet kemeri takmıyordu. Kendisine neden takmadığını sordum. "Hocam o kanunlar buralara kadar öyle çabuk gelmez" yanıtını verdi. Emniyet kemeri takma zorunluğu zaten inanılarak konulmuş bir yasak da değildir. Batı’da vardır, bizde de olsun düşüncesiyle konulmuştur, yoksa taksi şoförlerine ayrıcalık tanınmazdı.

Bu davranış biçiminin bizi millet olarak daha saygın yapmadığı kuşku götürmez.

Prof. Dr. Hüseyin Salihoğlu

Gizli kesinti yokmuş!

YAZ a
ylarından beri kuraklıktı, su kesintisiydi derken başta Belediye Başkanı ve bürokratlar hep birlikte canımıza okudular. Kesintilerin bittiği açıklandı. Ertesi gün ASKİ gecikmiş faturalarla ilgili işlemleri başlatıp Ankara’nın her semtinde sayaçlar mühürlendi. Benim yaşadığım binada sayacı kapalı olmayan bir yada iki daire vardı. Günlerce susuz kalan insanlar suyun geldiğine sevinemedi bile.

Şimdi üzerinden biraz zaman geçti su ile ilgili tepkiler yumuşamaya insanlar unutmaya başlamıştı ki yeniden gizli kesintiler başladı.

Açıklama yapıyorlar gizli kesinti yok diye. Külliyen yalan. Ben her akşam evime geldimde bir yemek yiyip bulaşığımı kaldırabilirsem kendimi şanslı hissediyorum. Komşularıma soruyorum sizin suyunuz akıyor mu diye? Her akşam 18.00 civarı kesiliyor, diyorlar. Arızam var diye soralım istiyoruz ama ASKİ’nin telefonlarına ulaşmak mümkün değil. İnternet sitesinden mevcut arızalara bakıyorum. Oturduğum semtte arıza görünmüyor. Arıza olduğu zaman da zaten tüm gün kesilir sular. Her gün belli bir saatte kesilmesinin bana göre bir tek açıklaması var. Bunlar ’gizli kesinti yok’ diye açıklama yaparak uyutuyorlar bu milleti.

Zehra GÜNDOĞAN

Köpek terörü

ÇANKAYA
Birlik Mahallesi’nde oturuyorum. Son aylarda sokaklarda can güvenliğimiz kalmadı. Zannetmeyin ki kapkaç veya başka birşey. Başıboş köpek terörü! Guruplar halinde gezen köpekler büyük küçük demeyip saldırıyorlar. Özellikle okula giden çocuğu olan bizler gibi insanlar çok tedirgin. Sabah servis beklerken veya akşam servisten indikten sonra çocuklara saldırabiliyorlar. Durumu Mahalle Muhtarımıza, Çankaya Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne defalarca bildirdik, sonuç bekliyoruz.

Sinan ÖZER

Biliyor musunuz

ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda engelli öğrencilere ve çalışamayacak durum olan engellilerin çocuklarına dağıtılmak üzere 440 adet kırtasiye çantası ve içi dolu setler, 440 adet kışlık kaban, 440 adet kışlık bot malzemeleri, merkezi Etimesgut’da bulunan Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği’ne (TEDAY) teslim edildiğini...

GÜNÜN SÖZÜ

"Mutluluk doğru ve güzel düşüncelerle düşünebilmeyi bilmektir."

(Aristotales)

KISA...KISA...

n AŞTİ’nin Emek tarafına çıkışlardaki kazalardan bahsetmek istiyorum. Ankara’ya diğer illerden gelen vatandaşlarımız metro alt geçişini ücretli olduğunu zannettiği için veya buranın karşıya geçtiğini bilemedikleri için, AŞTİ’nin üst katından çıkıp o yoğun trafikte karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar. Ama bir çoğu kazaya kurban gidiyor. Diyeceksiniz ki diğer çıkışta üst geçit var. Ellerinde valiz ve çuvallarla gelen vatandaş anca yola kadar çıkacak dermanı bulabiliyor. O üst geçitleri tırmanmak normal bir vatandaşın bile harcı değil. Büyükşehir Belediyesi ya tam çıkışların oraya yürüyen merdivenli bir üst geçit yapacak yada AŞTİ kapılarını çıkışa kapatmalı. (Bu seferde Sincan, Balgat tarafına gidecekler için sorun olacak) Bunu bir şekilde çözülmesi gerekiyor.

D.DOĞAN

n EFENDİM ben 32 yıldır Etimesgut’ta oturuyorum. Bizim tren istasyonumuz ilçemizden geçer. İstasyonun malum sireni vardır. Her 10 Kasım’da 9’u 5 gece çalar, herkes de saygı içinde Atamızı anardı. Ne yazık ki bu yıl çalmadı veya çaldırılmadı. Dolayısıyla incindim. TCDD Genel Müdürü Süleyman Bey’in bundan haberi var mıdır?

Levent ÖZEL

n NATO Yolu Şirintepe Mahallesinde 3 gündür sular kesik. Bu konuda insanlar sıkınıtlı yoksa belediye alttan alttan su kesintisi mi uyguluyor. Bu pek boru hatları tamiri bakımı değil gibi geliyor.

Umut ÇALIŞKAN
Yazarın Tüm Yazıları