Uçakta bacaklara dikkat

Uçak yolculuklarından sonra bacaklarınızda oluşan şişlikler, lenfödem hastalığının habercisi olabilir. Daha önce tecrübe ettiniz ve bu tür şişmeler gözlediyseniz, uçak yolculukları sırasında basınçlı lenfödem çorabı giymenizi öneriyor uzmanlar. Uçak içinde yürüyüş, ayak bilek egzersizlerinden de yararlanmanız mümkün.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vildan Çerçi’nin verdiği bilgiye göre, lenfatik sistem, dolaşım sisteminden farklı olarak, içindeki lenf sıvısını kan dolaşımına taşıyan bir sistem. Lenf sıvısı vücudunuzun hücresel düzeydeki faaliyetleri sonrasında ortaya çıkan atık maddeleri veya vücuda giren mikropları taşıyor. Lenf sıvısı lenf nodlarından süzülüp temizlendikten sonra kan dolaşımına karışıyor.

Eğer lenf sıvısının kan dolaşımına taşınması sırasında yetersizlik varsa zamanla özellikle bacaklarda şişlikler meydana geliyor. İşte bu tabloya lenfödem deniyor. Eğer bu yetersizlik giderilmezse, bacaklar çok şişebilir. Halk arasında soruna "fil hastalığı" deniyor.

Lenfatik sistem doğuştan yetersiz olabilir. Bu hastaların normalde bacaklarında şişme yakınması yok. Ancak lenfatik sistemi zorlayıcı, tetikleyici faktörler yetmezliğe neden olur. Kalıcı şişlikler gelişebilir. İşte bu tetikleyici faktörlerden biri de uçak yolculukları. Yolculuklar sonrasında ortaya çıkan, sonra geçen özellikle tek taraflı bacak veya ayak şişmeniz varsa lenfödem hastalığını mutlaka düşünmek gerekir. Hastalar genelde bu durumu önemsemezlerse bir süre sonra şişlikler kalıcı hale gelebilir.

Ufak tefek travmalar, ayak bilek burkulması, düşme, sivri cisim batması, kesik gibi durumlar diğer tetikleyiciler. Bu durumlardan sonra oluşan şişlikler kalıcı hale dönüşürler. Lenfatik sistemde bir sorun olup olmadığını doktorunuzun yapacağı muayene ve lenfosintigrafi tetkikiyle anlamak mümkün.

BASINÇLI KOLLUK VEYA  ÇORAP GİYİN

Kanser sonrası lenf bezlerinin çıkarılması da lenfödeme zemin hazırlayabilir. Bu hastalar, kollarında veya bacaklarında şişlik gelişmesi bakımından riskli gruptalar. Uçak yolculuğu onlarda da bu riski artırıyor. Hastaların basınçlı kolluk veya çorap giymeden kesinlikle uçağa binmemeleri gerekir.

Çiş matik

Kampta, seyahat araçlarında veya tuvalet bulunmayan yerlerde "sıkışmanız" şart değil. ABD’den ithal edilen "çiş matik"i deneyebilirsiniz. Çiş matik avuç içi büyüklüğünde. Adaptörü var, kadın-erkek-çocuk herkes, ayakta veya otururken kullanılabilir. İçerisindeki toz madde sayesinde sıvıyı birkaç saniyede zararsız, anti-toksik jöleye çeviriyor. Sıvı, jöleye dönüştükten sonra rahatlıkla çöp kutusuna atılabiliyor. Birkaç kez kullanılabiliyor. Koku yapmıyor. Yetkili eczanelerde, Gima ve Endi süpermarketlerde, BP ve Shell benzin istasyonlarında, spor malzeme ve giyim mağazalarında satılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları