Üç kötü haber

Size iyi haberler vermeyi, kolayı ve doğruyu göstermeyi, içinize umut yüklemeyi, kötü habere, zor şeylere ve umutsuzluğa tercih ederim.

Haberin Devamı

Ama bugün bu kuralı ilk kez bozuyorum! Çocuk büyüten biriyseniz, size üç kötü haberim var. Bu haberleri dikkatle okuyun ve çocuklarınıza da aktarın...

1- FAST FOOD BEYNİ BOZUYOR

Çocuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmeleri her gün biraz daha zorlaşıyor. Bir taraftan refah düzeyimiz yükselir, ekonomik durumumuz iyileşirken, diğer taraftan çevre şartlarındaki bozulmalar daha da ağırlaşıyor. Çocuklara temiz su ve yiyecek temin etmek imkanı giderek azalıyor. Özellikle modern yaşamın dayattığı iki temel tehlike; sağlıksız fast food besinler ve stres sorunu son derece önemli faktörler haline geliyor.

Amerika’da yeni tamamlanan bir çalışmanın sonuçları, fast food beslenmenin sadece kilo ve kolesterol problemine yol açtığını değil, çocukların öğrenme kabiliyetini olumsuz etkilediğini de gösteriyor. Fast food yiyeceklere fazlaca düşkün çocuklarda öğrenmenin, problem çözmenin ve zeka ile ilgili pek çok yeteneğin bozulduğu anlaşılıyor. Kısacası fast food besinler bir taraftan kilo aldırıyor, diğer taraftan beynin gücünü giderek azaltıyor.

2- STRES BÜYÜMEYİ YAVAŞLATIYOR

Çocuklarımızı etkileyen önemli bir faktör daha var: Stres... Stres yalnız büyüklerin sorunu gibi düşünülüyordu ama Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, stresten etkilenen çocukların özellikle bellek fonksiyonlarının yetersiz kaldığını, öğrenme sorunlarının ortaya çıkabildiğini gösteriyor.

Kısacası hayatında yeteri kadar emin ve mutlu olmayan, ailesinden beklediği ilgiyi göremeyen ya da mutlu bir aile ortamında yetişmeyen çocuklar, stres hormonu kortizol ile daha olumsuz ilişkiler kuruyor.

3- KANSIZLIK SORUNU YAYGINLAŞIYOR

Çocukluk çağı kansızlık probleminin son yıllarda daha da önemli hale geldiği anlaşılıyor. Pek çok neden, çocukların kansız kalmasına sebep olabiliyor ama beslenme sorunları daima ilk sırada yer alıyor. Tekrarlayan kansızlık problemi olan çocukların beslenmelerini (özellikle kırmızı et, bakliyat ve yeşil sebzeler yiyip yemediklerini) dikkatle izlemek gerekiyor.
Ayrıca geri planda yatan kronik bir iltihabi hastalık, kanama ve benzeri problemleri de dikkate almak gerekiyor. Kansızlık çocukların öğrenme, dikkatli olma, odaklanma yeteneklerini azalttığı, iştah bozukluklarına yol açtığı ve gelişmelerini yavaşlattığı için de son derece önemli bir faktör.

Sağlığınıza gösterdiğiniz özeni ve sağlık bilincinin önemini çocuklarınıza da aktarmayı lütfen ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Meme kanserinin belirtileri neler

Haberin Devamı

Meme kanserinin birçok belirtisi var ama bu belirtiler daha ortaya çıkmadan hastalığı yakalayabilmek son derece önemli. Bunun için de düzenli meme taramalarından geçmeniz ve kendi kendinize yapacağınız aylık göğüs kontrollerini ihmal etmemeniz gerekiyor.
Meme başından gelen kanlı akıntılar, meme başındaki çekilmeler, şekil bozuklukları, koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesi, memede birden bire ortaya çıkan şişme ve kızarma, memeyi örten ciltte portakal kabuğu görünümünün ortaya çıkması ve memede herhangi bir nedenle ele gelen kitle, meme kanseri işareti olabileceği için mutlaka bir doktor görüşü almanız gerekiyor.

Prematüre doğanlarda IQ sorunları

Haberin Devamı

Gününden 2-3 hafta erken doğan çocuklarda ileriki yaşlarında çok fazla problem görülmemekle birlikte, daha da prematüre doğan 600 gr.-1250 gr. arasındaki bebeklerin gelişmelerinde ve IQ’larında ciddi problemler görülmektedir.
12 yaşına gelen aşırı prematürelerde ortalama IQ 88, sözel IQ 91 ve performans IQ’su 87 civarında bulunmuştur. Buna göre gününde doğan çocuklara oranla IQ’larında ortalama 12-14 puanlık düşüş dikkati çekmektedir. Bu ekstrem prematürelerde doğumdan sonra beyin kanaması geçirme olasılığı da yüksektir.
Bütün bunlara ek olarak, prematüre doğanlarda ileriki yaşlarda davranış bozuklukları daha çok görülmektedir.

Vitaminler neden önemli

Haberin Devamı

Vitaminler, yiyecek ve içeceklerde bulunan “yükte hafif, pahada ağır” besin unsurlarıdır. Önemlerini aslında isimlerinde bile taşıyorlar. Bu yabancı sözcük Latince “hayat” anlamına gelen “vita” sözcüğünden türetilmiştir.
Bu organik besin öğeleri, sağlıklı bir hayat sürmenin temel şartlarındandır. Vücudunuzun sağlıklı kalması için her gün çeşitli vitaminleri belirli miktarlarda kazanmanız gerekiyor. Bu vitaminlerin bir kısmı bitkisel, bir kısmı da hayvansal yiyeceklerde bulunuyor.
Bu nedenle bes-lenmede çeşitlilik, sağlıklı bir öğün hazırlamanın değiş-mez özelliği olarak kabul ediliyor.

Hazır çorbalardan korkmayın

Evde malzemelerini kendinizin hazırladığı taze bir çorba pişirmek mutlaka daha güzeldir ama özellikle çalışan biriyseniz, güvenilir bir firma tarafından üretilmiş hazır çorbalardan faydalanmanızı da tavsiye ederim.Ancak yağ ve tuz miktarlarının biraz fazla olabileceğini hesaba katmalısınız. Ayrıca hazır çorbalarda tat duygusunu biraz tahrik eden monosodyum glutamat ve benzeri maddelerin de biraz fazla olabileceği aklınızda olsun. Çalışan biriyseniz ya da acil bir durumla karşı karşıyaysanız, hazır çorbalardan zaman zaman istifade edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları