Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

Geçtiğimiz cuma akşamı sıra dışı bir geceye tanıklık etme şansına sahip oldum. Arkadaşlarım sayesinde, özellikle son 1 senedir elimden geldiğince sezondaki performansları takip ederek klasik müzik eserlerini öğrenmeye çalışıyorum. Şanslıyım ki klasik müzik ve koro müziği sevdalısı bu arkadaşlarımın sayesinde, bu cuma günü hayatına müziğe adamış Gökçen Koray’ın jübilesine tanıklık ettim.

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Operası Koro Şefliğini 1977’den beri sürdüren Gökçen Koray, 1983 yılında TRT İstanbul Gençlik Korosu’nu da kuran ve yöneten bir müzik insanıymış aynı zamanda. Süreyya Operası’nda düzenlenen gecede Gökçen Hanım’ın seneler boyunca çalıştığı korolardan birçok sanatçı, Orkestra Şefi Serdar Yalçın liderliğinde verdikleri kısa konserle salonu dolduran tüm izleyenleri duygulandırdılar. Çeşitli gösterilerden videoların gösterildiği ve teşekkür/anı konuşmalarının yapıldığı gecede, Gökçen Koray da sahneden bir teşekkür konuşması yaptı.

                                                       Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

Gecenin bir veda niteliği taşımasından ötürü yüklediği duygusallığı, Gökçen Koray ciddiyetiyle ve disiplinli duruşuyla teşekkür konuşmasını yaparken biraz olsun hafifletti. Uzun yıllar İstanbul Avrupa Korosu’nun da koro şefliğini sürdüren Koray emekliliği gelse de, çok sesli müzik için sağlığı el verdiği sürece çalışmalarına devam edeceğini, elinden gelecek tüm faydayı genç nesillere aktarmak istediğini belirtti. Gökçen Hanım’a ödülünü vermeden önce, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan’ın da bundan sonraki dönemde, Gökçen Koray’dan koro şefi yetiştirmesinin sözünü istedi ve Gökçen Hanım bunu gerçekleştirmek için tüm gayretini sürdüreceğini belirtti. 
                                                        Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

Haberin Devamı

 
Gökçen Koray gibi yönettiği korolarla birçok dünya prömiyeri gerçekleştirmiş, Türkiye’nin uluslararası yarışmalarda temsil etmesine olanak sağlamış ve ülkemize ödüller kazandırmış bir sanatçı için sahnede mikrofonu eline alan, teşekkür eden herkesin söylediği tek ortak şey sanatta bir emeklilik yaşının olmaması gerektiğiydi.
Bunca senedir, bir tane daha Gökçen Koray henüz çıkıp gelmemişken, ümit edelim ki uygun imkânlar sağlandığında, kendisi yeni nesillerden en az kendisi kadar başarılı koro şefleri yetiştirebilsin. Jübile gecesinde hayatına dokunduğu birçok ses sanatçısının ve opera dinleyicisinin gözleri, anlatılan anıları dinlerken dolduğunda, tüm bu detaylara yeni tanık olduğum için kendi payıma üzüldüm. Böylesine büyük bir değeri benim gibi bilmeyen herkesin bu yazıdan sonra öğrenmesini, araştırmasını, bilmesini isterim. Gökçen Koray gibi mühim bir sanatçıya sahip olduğumuz için bence gururdan fazlasını hissetmeliyiz.

Haberin Devamı



YILDIZLAR-OSCARLAR



PARAMORE – PARAMORE

Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

 

Aslında bu yazı için Paramore’dan önce iki albüm daha vardı yazmayı hayal ettiğim. Sonra düşündüm, en çok istediğim, beni son günlerde en çok mutlu mutlu eden albümün diğerlerinden daha önce burada olması gerekli diye düşündüm. Bu sebeple büyütecimi Paramore’un 4. albümüne tuttum./images/100/0x0/55ea9f43f018fbb8f88c0a71

Yeni albüm için araştırma yaparken, grubun aslında Hayley’in ısrarıyla bu formuna eriştiğini öğrendim. Temelleri grup üyelerinin lise yıllarında atılan Paramore, aslında Hayley Williams Atlantic Records’la anlaşma yaptığında sanat hayatına başlamış. Plak şirketi Hayley’i bir çeşit popstar olarak lanse etmeyi hayal ederken, Hayley liseden beri çaldığı grubuyla müzik yapmak istediği konusundaki ısrarını sürdürmüş. Sonunda pes eden şirket, gruba bu desteği verip hatta daha niş bir plak şirketi ile bu çalışmalarına devam etmesine yardım ederek Fueled By Ramen ile ilk albümlerini çıkartmış. Grup ismini, kuruldukları dönemde bas gitaristlerinin annesinin isminden almış. Paramour (gizli aşık) kelimesini daha kolay yazılabildiği için Paramore olarak değiştirip yollara koyulmuşlar.

Haberin Devamı


Grup önceki albümleri “Brand New Eyes” ile rekorlara doymayıp, tüm dünyayı gezip, oldukça hasılatı yüksek bir tur ile evlerine geri dönmüştü. Twilight’a Decode, Transformers’a Monster şarkılarını verip ünlerine daha da ün katıp, yollarında emin adımlarla yürüyorken grupta bölünmeler yaşandı. Kurulduğundan beri grupla beraber yol alan Zac Farro ve Josh Farro kardeşler Paramore’dan ayrıldılar.


Önce grubun web sitesinde Farro kardeşlerin gruba kuruldukları günden bu yana verdikleri destekten ötürü teşekkür eden, hep güzel anılarla hafızalarından silinmeyeceği minvalli bir yazı yayınlandı. Josh Farro ise bu sevgi dolu ayrılık mesajlarına, grubun menajer kurbanı ve vokal Hayley’in parmağında oyuncak olmuş yapısından kaynaklı sorunlar yüzünden bu ayrılık kararı aldıklarını kendi blog sayfasından duyurunca Paramore tatsız bir sürece girmiş oldu. Bu tip aslında her grubun yaşadığı egosal dertleri elbette Paramore da yaşamış oldu. Son bir MTV röportajı için ekran karşısına geçip durumu özetleyen şu anki formuyla Paramore – Hayley-Jeremy-Taylor- bu durumun grubu üzdüğünü ama durmadan yollarına devam edeceklerini açıkladılar. Bu gazla Singles Club adıyla içinde Transformers’ın soundtrack’inde bulunan “Monster”ın da yer aldığı mini EP’lerini yayınladılar ve artık bundan sonra yeni albüme odaklanacaklarını açıkladılar.

Haberin Devamı


4. albümleri
grubun kendini tekrardan bulduğu, küllerinden doğduğu bir albüm olmasından sebeple çok mühim. Geçtiğimiz sene Nisan ayından Hayley albümün yapımcılığını Justin Meldal-Johnsen’ın üstleneceğini duyurmuştu. Justin Meldal-Johnsen, Beck ve Nine Inch Nails için bas çalan, M83 ve Neon Trees albümlerinin yapımcılığında ismini duyurmuş bir zat-ali. Kayıtları 2012’nin Nisan-Kasım ayları arasında süren yeni albümün bittiğini Twitter’dan geçtiğimiz Kasım ayında Hayley duyurmuştu.
Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

İlk single, yeni albümün çıkış şarkısı olarak “Now” seçildi. Şarkı Ocak 2013’de piyasaya sürüldü, klibi ise Şubat itibariyle yayında. Şarkı grubun geldiği engebeli süreçten, temiz çıkıp, artık önlerine baktıklarını, umutlu bir gelecek beklediklerini de bir anlamda ifade ettiği için çıkış şarkısı seçilmiş. Klibinde de bir savaştan sevgiyle çıkan 3 kişiyi anlatması da sanırım bu durumu yeterince özetliyor. Albüm çıkmasına kısa zaman kala yeni singleları “Still Into You” ile hareketli hatta aşk dolu bir şarkı ile albümün çıkışına geri saymaya başladılar.

Haberin Devamı

Yeni albümün tanıtım röportajlarından birinde, “mainstream yayın yapan Amerikan radyolarının geçtiğimiz yıllarda artık alternatif müziğe yakınlaşmasına ne diyorsunuz” sorusuna Hayley kendilerinin de bu durumu şaşkınlıkla izlediklerini itiraf etmiş. Fun, Gotye gibi aslında alternatif müzisyen ve grupların daha çok çalmasının, bu değişimin bir sonucu olduğu için sevinçle karşıladıklarını anlatan Hayley “umarım biz de bu akıma yeni albümle dahil olabiliriz” diye de eklemiş.

Kendi adlarını taşıyan 4.albümün isimini grup ismi olarak kalması da meğer hepsinin uzun zamandır hayaliymiş. “Tek isimle anılınca albümün eksik kaldığını düşünüyorum” diyen Hayley, “grup olarak kendimizi en iyi bu şekilde ifade edebiliyoruz, bir bütün olarak” demiş. “Bu albüme kadar ne çektiniz be Paramore” demeden kendimi alamadım gerçekten.
Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

Bir önceki albümleri “Brand New Eyes”ı çok uzun süre playlistlerimden eksik etmemiştim. Paramore yeni albümüyle, özellikle aralardaki interlude’lu geçişli şarkılarıyla, bazen sert bazen de daha slow şarkılarıyla harika bir albümle bugün piyasaya çıktı. Kaçıran sonra çok ağlar benden söylemesi.


YILDIZLAR:

 
Now

Grow Up

Ain’t It Fun (farkında olmadan stüdyoda bu şarkıyı yaparlarken, MJ havası ortaya çıkmış, çok iyi şarkı)

Still Into You (dinleyip de içi kıpırdamayan yoktur, yeni klip bu şarkıya geliyor. Hayley uzun süredir beraber olduğu Chad’e yazmış bu şarkıyı)

Proof

Be Alone



OSCAR’IMI VERDİM GİTTİ:

Part II (Aslında şarkı “Let The Flames Begin” şarkısının devamı niteliğini taşıyan bir şarkı,2:35’den sonra şarkının sertleşmesi çok hoşuma gidiyor)

(One Of Those) Crazy Girls (Beni şaşırtan bir Paramore şarkısı. Şarkının başları sanki Aloha havası, sonradan kendi formuna geliyor, albümün incisi)

Future (Harika bir kapanış şarkısı, aklıma Çilekeş ilk albümü kapanışı geldi nedense, ne güzel albümdür o da)


SAHNEDEN KULİSE

 Sarah Blasko @ Babylon, İstanbul, 9-10 Nisan 2013,   20.30

• Umut Pelit – ZefirProje @ Alt, İstanbul, 10.04.2013, 21.30

• Balmorhea @Salon IKSV, , İstanbul, 11.04.2013, 21.30

• Vanessa Wagner- İstanbul Resitalleri @Sakıp Sabancı Müzesi the Seed, İstanbul, 11.04.2013, 20.00

 

KARIŞIK KASET


Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı

Özellikle Paramore’u yazacağım yazı için alternatif rock temalı bir Karışık Kaset hazırlamak istemiştim.Zafer Erdoğmuş, vakti zamanında bateri çalan, MJ hayranlığı ile insanlara parmak ısırtan, şimdilerde elektronik müzikle daldan dala uçan müziksever bir DJ.

Müzik zevki zamanla değişse de insan çocukken dinlediği müzikle büyüyor, müzik zevkini küçük yaşlardan kazanıyor diye düşünüyorum. Özellikle metal ve rock dinlediği dönemlere, Limon’a, Gölge’ye biraz selam olsun, nostalji olsun diye bu listeyi Zafer’e emanet ettim.

Bu Karışık Kaset çok enerji yüklü, sesini biraz daha açın dinlerken.

Yine aşağıdaki liste Deezer’da hkky kullanıcısı altında, 09.04.2013-Zafer olarak dinlemeye hazır sizleri bekliyor.


Keyifli dinlemeler


1. Liquido-Narcotic
2. Papa Roach- Last Resort
3. Garbage-I’m Only Happy When It Rains
4. Green Day- When I Come Around
5. Rage Against The Machine-Killing In The Name
6. Muse-New Born
7. Cranberries-Promises
8. Linking Park-In The End
9. System Of A Down-Toxicity
10. Red Hot Chili Peppers-Around The World
11. Anouk-Nobody’s Whife
12. Foo Fighthers-My Hero
13. Alien Ant Farm-Attitude
14. Queens Of The Stone Age-No One Knows
15. Metallica- Whiskey In The Jar
16. Guano Apes--Big In Japan
17. P.O.D-Youth Of Nation
18. Korn-Falling Away From Me
19. Limb Bizkit-Rollin’
20. Nirvana-Come As You Are

 

https://twitter.com/hkky

 

 

Yazarın son yazıları

# 5 Nisan 2013 Vega’dan yeni bir albüm geliyor
# 1 Nisan 2013 Bu girişimci yıldız sizce kim?
# 26 Mart 2013 Neden bizim x factor’umuz yok?
# 22 Mart 2013 En iyi albüm bakın nerde dinleniyor?
# 19 Mart 2013 Michael Jackson Yaşıyor!
# 15 Mart 2013 Türk usulü ödül savaşları

 

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN  >>

Yazarın Tüm Yazıları